АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2. МАКРОЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ В СНР

Читайте также:
  1. Альтернативні макроекономічні теорії.
  2. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  3. Біохімічні показники крові собак
  4. Вплив способів основного обробітку на агрофізичні показники ґрунту
  5. Гематологічні показники у дітей різних вікових груп
  6. Економічна система як об’єкт макроаналізу. Макроекономічні суб’єкти та їх взаємодія.
  7. Економічне зростання, його показники, фактори та значення.
  8. Закономірності руйнування І ПОКАЗНИКИ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГІРСЬКИХ ПОРІД ПРИ ВТИСКУВАННІ
  9. ІІІ. Показники рентабельності
  10. Інфляція: сутність, показники, види, соціально-економічні наслідки. Взаємозв’язок інфляції та безробіття. Антиінфляційна політика.
  11. Інфляція: суть, показники, причини, види та наслідки.
  12. Критерії та показники відкритості економічної системи України

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

МОДУЛЬ І

Тема 1. ПРЕДМЕТ, МЕТОД ТА ФУНКЦІЇ МАКРОЕКОНОМІКИ

Визначення предмету макроекономіки як однієї з ключових частин сучасної теоретичної економічної науки. Переваги та недоліки макроекономічного аналізу.

Об’єкт та методи макроекономічного дослідження. Процес агрегування, макроекономічні агрегати та агреговані показники.

Функції макроекономіки. Економічна політика як основа для теоретичних досліджень і практичне втілення макроекономіки. Цілі економічної політики та їх суперечливий характер. „Магічний чотирикутник” і ключова пара цілей.

Макроекономічний кругообіг. Моделювання двох-, трьох- і чотирьохсекторного макроекономічного кругообігу в умовах ринкової економіки досконалої конкуренції. Модель чотирьохсекторного макроекономічного кругообігу в умовах змішаної економіки. Підходи до відображення економічної ролі держави.

Історія розвитку макроекономічної думки. Зародження макроекономічних ідей в протекціоністсько-монетарних теоріях меркантилістів. „Економічна таблиця” і становлення ідей лібералізму в працях Ф.Кене. Найважливіші дослідження макроекономічного характеру в класичній, марксистській і історичній школах та неокласичному напрямку. Формування макроекономіки як окремої науки в працях Дж.М.Кейнса та його послідовників. Макроекономічні дослідження основних опонентів кейнсіанства в рамках неолібералізму та неоконсерватизму

Тема 2. МАКРОЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ В СНР

Суть і основні риси Системи національних рахунків як основи макроекономічного рахівництва. Відмінності СНР від Системи балансів народного господарства. Основні сектори і рахунки в СНР. Взаємозв’язок між основними макроекономічними показниками та рахунками СНР.

Валовий внутрішній продукт як ключовий макроекономічний показник. Факторні доходи і відмінність між валовим національним та валовим внутрішнім продуктом, причини переходу від ВНП до ВВП.

Концепція економічного кругообігу та способи розрахунку ВВП. Виробничий метод: взаємозв’язок валового випуску та проміжного споживання. Витратний метод розрахунку ВВП, особливості розширеного тлумачення інвестицій та визначення вартості створених державою благ. Розрахунок ВВП за доходами, суть проблеми чіткого розмежування факторних доходів та її розв’язання.

Макроекономічні показники на основі ВВП. Економічна суть та способи розрахунку чистого внутрішнього продукту, національного доходу, особистого та використовуваного доходу. Проблема спів ставності макроекономічних показників за різні часові періоди. Номінальні та реальні макроекономічні показники. Інфлювання та дефлювання.

ВВП та економічний добробут. Класифікація факторів, які впливають на економічний добробут, проте не знаходять свого відображення у ВВП. Чистий економічний добробут. Індекс людського розвитку.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)