АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

За різними ознаками статистичну звітність поділяють на окремі види

Читайте также:
  1. A. Слідкувати за ознаками життя, вимити руки.
  2. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  3. Акціонерне товариство: поняття і види.
  4. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  5. Біржові контракти та їх види.
  6. Види непрямих податків. Специфічні та універсальні акцизи, їх види.
  7. Відповідальність за порушення антимонопольно-конкурентного законодавства та її види.
  8. Вплив помилок в оцінці ТМЗ на фінансову звітність
  9. Вуглеводи поділяються на три великі групи: моносахариди та їх похідні, олігосахариди і полісахариди.
  10. Господарські договори можуть класифікуватися за різними критеріями.
  11. Господарські зобов'язання поділяються на два види: майново-господарські зобов'язання; організаційно-господарські зобов'язання.
  12. Господарські правовідносини(Гп): поняття і види.

Статистичне спостереження.

Суть і органічні форми статистичного спостереження.

План статистичного спостереження.

Види і способи спостереження.

Помилки спостереження і контроль вірогідності даних.

Суть і органічні форми статистичного спостереження.

 

Будь-яка сфера ділового життя потребує досконалого інформаційного забезпечення. Наявність якісної інформації дає змогу керувати більш ефективно і результативно. Наприклад інформація про ринок товарів і послуг – це підгрунтя для маркетингової політики, зокрема для регулювання рівня цін, забезпечення ринкових пропорцій, а без цього не можливо ефективно управляти фірмою. Процес формування якісної інформаційної бази потребує чіткої спланованості першого етапу статистичного дослідження, яким є статистичне спостереження.

Статистичне спостереження є першим етапом статистичного дослідження. Його проводять для отримання достовірних стистичних данних, які об’єктивнохарактеризують явища і процеси суспільного життя.

Проведення спостереження – це складний процес, який потребує кропіткої праці та чіткої організації.

В процесі спостереження здійснюється збір статистичної інформації.

Cтатистична інформація - це сукупність статистичних даних, що відображають соціально-економічні процеси і використовуються в управлінні економікою та суспільним життям.

 

Статистичне спостереження - це спланований, систематичний і науково організований збір масових даних про різноманітні суспільно-економічні явища і процеси.

Збір даннних проводиться не стихійно, а регулярно, що дає змогу вивчити тенденції, напрями та закономірності розвитку суспільних явищ і процесів.

У статистичній практиці застосовують дві організаційні форми спостереження - звітність і спеціально організовані статистичні спостереження.

Звітність підприємств установ та організацій є основним джерелом статистичної інформації.

Звітністю передбачається система твердо регламентованих показників, які характеризують діяльність підприємств, установ та організацій.

За різними ознаками статистичну звітність поділяють на окремі види.

Насамперед розрізняють типову і спеціалізовану звітність.

· Т и п о в а звітність має єдину форму і зміст для всіх підприємств окремої галузі або всього народного господарста.

(Ви мабуть уже знаєте, що всі підприємства колективної форми власності періодично подають фінансові звіти до органів статистики.-- Баланси)

· С п е ц і а л і з о в а н а звітність властива тим підприємствам чи окремим виробництвам, що мають свої специфічні особливості.

За періодичністю подання звітність буває:

· тижнева,

· двотижнева,

· місячна,

· квартальна,

· річна;

За способом подання:

· Термінова(телеграфна)

· поштова.

За порядком проходження:

· централізована

· децентралізована.

Ц е н т р а л і з о в а н а звітність проходить через систему державної статистики, де обробляється і передається відповідним органам управління.

Д е ц е н т р а л і з о в а н а опрацьовується у відповідних міністерствах чи відомствах, а зведення подають статистичним органам.

 

Спеціально організовані статистичні спостереження охоплюють ті сторони суспільного життя, які не відобразились у звітності. До них належать переписи, одноразові обліки, опитування, вибіркові, монографічні та інші обстеження. Спеціальні статистичні обстеження переважно вибіркові.

Статистичне спостереження здійснюється в три етапи:

1. Підготовка спостереження.

2. Реєстрація статистичних данних.

3. Формування бази данних.

 

При підготовці статистичного спостереження виріщуються питання: «що і як вивчатиметься?», «на які запитання потрібно дістати відповіді?». На цьому етапіскладається докладний план статистичного спостереження, що охоплює методологічні та організаційні питання.

На другому етапі збирають данні. Від якості збирання залежать точність, повнота і вірогідність данних.

Третій етап передбачає контроль та нагромадження данних, а також їх збереження. На цьому етапі відпрацьовується система оперативного доступу та пошукунеобхідних данних.

 

План статистичного спостереження.

План статистичного спостереження – це сукупність програмно-методологічних та організаційних питань. Він охоплює широке коло питань методики та організації збору статистичної інформації, контролю її якості та вірогідності.

План статистичного спостереження складається з двох частин:

· програмно-методологічної

· організаційної.

План статистичного спостереження
Програмно-методологічні питання Організаційні питання
Мета Органи спостереження
Об’єкт спостереження Місце спостереження
Одиниця спостереження Календар спостереження
Джерело інформації Час реєстрації
Елемент сукупності Джерела і способи одержання данних
Програма спостереження Матеріально технічна база

Програмно-методологічна частинаплану - це визначення мети, встановлення об’єкта, одиниць спостереження елементів сукупності, складання програми спостереження.

М е т а спостереження визначається конкретними потребами в статистичних даних.

О б ‘ є к т с п о с т е р е ж е н н я -сукупність явищ, що вивчається. Слід чітко визначити його межі, істотні ознаки та характерні риси.

О д и н и ц я статистичного спостереження є джерелом інформації.

Носіями ознак, що підлягають реєстрації, є е л е м е н т и с у к у п н о с т і.

 

Організаційнна частина плану спостереження визначає місце, час і органи спостереження, графік підготовки і інструктажу кадрів.

М і с ц е м спостереження вважають пункт, де безпосередньо реєструються ознаки окремих одиниць сукупності в статистичних формулярах.

Ч а с спостереження поділяють на об’єктивний і суб’єктивний. Об’єктивним називають той час, до якого відносяться дані спостереження.

Момент часу, станом на який проводиться реєстрація ознак елементів сукупності, набув назви к р и т и ч н о г о.

Період, протягом якого реєструються ознаки об’єкта спостереження, називають суб’єктивним часом.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)