АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Найбільш відомі сімейства операційних систем: MS-DOS, MS Windows, UNIX, Linux, Mac OS і ОС реального часу

Читайте также:
  1. Анкетування - це найбільш поширений у соціології метод.
  2. Види робочого часу.
  3. Виникнення і природа свідомості. Свідомість і мова.
  4. Випишіть три партії, що на виборах 1994 р. набрали найбільшу кількість голосів, зазначте прізвища їх лідерів і яку ідеологію вони сповідують.
  5. Внутренняя энергия реального газа
  6. Внутренняя энергия реального газа. Эффект Джоуля - Томсона
  7. Глава 25 ПРАВОСВІДОМІСТЬ. ПРАВОВА КУЛЬТУРА
  8. ГРАФИК: Тренируйте «внутреннюю траекторию» раз в месяц минимум по часу.
  9. Дисперсії яких відомі (великі незалежні вибірки)
  10. Загальні фізичні характеристики найбільш поширених небезпечних хімічних речовин
  11. Зазначте причини створення козацтва. Які теорій походження козацтва Вам відомі? Розкрийте зміст деяких з них.
  12. Законность это режим реального действия права в государстве.

Найпоширенішою в світі операційною системою є сімейство розроблених фірмою Microsoft операційних систем WINDOWS.

Розроблена фірмою Microsoft операційна система WINDOWS (версії 95, 98, 2000, ХР, Vista, 7) враховує перераховані недоліки і реалізує ідею «поверхні письмового столу», коли все, що там знаходиться, видно одночасно і досить «протягнути руку» і «узяти», щоб використовувати потрібний предмет. Система WINDOWS є багатозадачною, багатокористувальницькою, з об'єктно-орієнтованим інтерфейсом і має як 32-бітові так і 64-бітову версії.

Зазвичай всі версії WINDOWS ділять на декілька «груп».

Графічні інтерфейси і розширення для DOS

Ці версії WINDOWS не були повноцінними операційними системами, а лише надавали інтерфейс до можливостей операційної системи MS-DOS. До них належать операційні системи WINDOWS версий 1.02.0, 3.0, 3.1 і 3.11.

Сімейство Windows 9x

Сімейство ОС, розроблених спеціально для процесорів з 32- бітовою архітектурою на ринку позиціювали як 32-розрядні ОС, проте у складі даних продуктів була присутня деяка кількість 16-бітового коду. До складу програмних продуктів Windows 9x входила ОС MS-DOS.

Основним стратегічним завданням розробки операційних систем сімейства Windows 9x було переведення користувачів на нові 32-бітові програми при збереженні спадкоємності програм, написаних для MS-DOS.

Саме завдяки операційним системам сімейства Windows 9х комп'ютер став доступний домашнім користувачам і почав використовуватися в бізнес- процесах практично всіх комерційних підприємств і державних організацій.

Сімейство Windows NT

Операційні системи цього сімейства (Windows NT, 2000, XP, Vista) є повністю 32-бітовими операційними системами, і, на відміну від попередніх версій, не потребують підтримки з боку MS-DOS. Всі вони також є ОС з об'єктно-орієнтованим графічним інтерфейсом, що не вимагає від користувача знання спеціальних команд і уміння користуватися спеціальними програмами. Тільки у цьому сімействі представлені операційні системи для серверів.

У основу сімейства Windows NT покладено розділення адресних просторів між процесами. Кожен процес має можливість працювати тільки з виділеною йому пам'яттю. Завдяки чому істотно зросли стабільність і безпека роботи операційної системи і всього комп'ютера. Унаслідок чого дане сімейство операційних систем швидко витіснило всі попередні версії ОС WINDOWS.

UNIX

UNIX — група переносимих багатозадачних багатокористувацьких операційних систем, побудованих на основі командного інтерфейсу, але включають як компонент об'єктно-орієнтований інтерфейс.

Перша система UNIX була розроблена в 1969 р. в підрозділі Bell Labs компанії AT&T. З тих пір було створено велику кількість різних UNIX- систем. Юридично лише деякі з них мають повне право називатися «UNIX»; останні ж, хоча і використовують схожі концепції і технології, об'єднуються терміном «UNIX-подібні» (англ. Unix-like).

Деякі відмітні ознаки UNIX-систем включають:

- використання простих текстових файлів для налаштування і управління системою;

- широке застосування утиліт, що запускаються в командному рядку;

- взаємодія з користувачем за допомогою віртуального пристрою- терміналу;

- представлення фізичних і віртуальних пристроїв і деяких засобів міжпроцесової взаємодії як файлов;

- використання конвеєрів з декількох програм, кожна з яких виконує одне завдання.

UNIX, на відміну від більшості операційних систем, була написана на мові високого рівня, а не на мові машинних кодів, що зробило доступним її використання на будь-якій апаратній платформі, на будь-якому комп'ютері.

 

LINUX

Linux - вільно поширювана система Unix, розробку якої веде велике число добровольців. Linux володіє всіма властивостями сучасної Unix- системи, включаючи справжню багатозадачність, розвинену підсистему управління пам'яттю і мережеву підсистему. Ядро Linux, що поставляється разом з вільно поширюваними прикладними і системними програмами, утворює повнофункціональну універсальну операційну систему.

ОС Linux розповсюджується для користувачів у вигляді інсталяційних пакетів, званих також «дистрибутивами», які створюються різними комерційними і некомерційними фірмами і організаціями.

Безпосередньо після завантаження ОС Linux функціонує в командному текстовому режимі. Кожна дія здійснюється шляхом набору команди з клавіатури з подальшим виведенням тексту на екран. Графічне операційне середовище розробляється і використовується як окремий програмний комплекс. Запускається графічна оболонка на вимогу користувача (або включається в команди автозавантаження) і дозволяє здійснювати управління операційною системою і програмами в звичному інтуїтивно зрозумілому графічному інтерфейсі.

Завдяки безкоштовності і можливості вільної модифікації початкових кодів Linux добре підходить для використання в навчальному процесі, для установки на недорогі комп'ютери. Існують також версії для мобільних пристроїв і вбудовувані версії для використання з різним обладнанням.

Mac OS

Mac OS (Macintosh Operating System) — сімейство операційних систем з графічним інтерфейсом, розроблене корпорацією «Apple» (раніше Apple Computer) для своєї лінійки компьютеров Macintosh. Популяризація графічного інтерфейсу користувача у сучасних операційних системах часто вважається за заслугу Mac OS.

«Apple» свідомо зменшувала значення існування операційної системи в ранні роки існування Макінтоша, щоб інтерфейс сприймався як більш дружній до користувача і віддалити Mac OS від інших операційних систем, таких як MS DOS, які представлялися заплутаними і важкими в освоєнні і використанні. «Apple» переслідувала мету, щоб Макінтош представлявся як комп'ютер «для всіх останніх» («for the rest of us»). Сам термін «Mac OS» насправді не існував до тих пір, поки не був офіційно використаний в середині 1990-х років. З тих пір термін застосовується до всіх версій операційних систем Макінтоша як зручний спосіб виділення їх в контексті інших операційних систем.

Операційна система Mac OS стала першою ОС, в якій користувач управляв своїм комп'ютером не лише командами, що вводилися з клавіатури, і інструкціями, але і за допомогою нового в ті часи пристрою, названого мишею. Миша дозволяла управляти покажчиком екрані монитора.

Останні новітні версії операційної системи Mac OS побудовані на ядрі операційної системи LINUX.

 

Контрольні запитання

1. Дайте визначення операційної системи.

2. Для чого використовуються операційні системи?

3. По яких ознаках класифікуються операційні системи?

4. Які основні критерії підходу до вибору ОС?

5. Перерахуйте найбільш відомі сімейства операційних систем.

6. Охарактеризуйте об'єктно-орієнтований графічний інтерфейс.

7. Який зв'язок існує між сімействами ОС UNIX і LINUX?

8. Яку ОС розробила корпорація «Apple»?

9. Перерахуйте сімейства MS Windows і їх хаактерні особливості?

10. Перерахуйте інтегровані програмні продукти ОС Windows.

11. Які Ви знаєте операційні системи в залежності від типа інтрефейсу?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)