АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рухавка (для зняття емоційної напруги) (5 хв.)

Читайте также:
  1. Зняття вузлових швів на фантомі
  2. Концепція тренінгу емоційної саморегуляції та самоконтролю

Перерва 20 хв.

6. Вправа «Умови та шляхи профілактики негативних моделей поведінки дітей» (40 хв.)7 (адаптовано Т.Войцях)

 

Надто часто ми реагуємо на саму поведінку дитини, не врахову-ючи той факт, що кожна поведінка має свою причину та мету. Чим важча для прийняття поведінка дитини, тим більша ймовірність того, що ми не побачимо справжньої причини та мети, які можуть бути добре прихованими. Коли ж усю свою енергію ми використо-вуємо на спроби контролювати поведінку дитини або змінювати її, то в цей час учень знайде інший спосіб, щоб продемонструвати свої приховані потреби.

 

Етап 1 (5 хв.). Тренер демонструє учасникам таблицю та про-понує «мозковим штурмом» створити «портрет важковиховуваної дитини». Для цього тренер просить учасників уявити реального підлітка-правопорушника, з яким їм доводилося працювати або вони працюють зараз, та назвати його негативні риси характеру чи поведінкові прояви. Усі відповіді тренер записує в першу колонку таблиці під назвою «Негативні моделі поведінки дитини»:

 

 

7 Полковськи Т. Метод індивідуальних планів роботи з дитиною та сім’єю / Т.Полковськи, С.Боровєць. – К.;Варшава, 2006.


 


Негативні моделі поведінки дитини

 

Етап 2 (10 хв.). Тренер пропонує учасникам ще раз перегляну-ти визначені ними характеристики та дати відповідь на запитан-ня: «В яких життєвих ситуаціях ми, дорослі люди, застосовуємо ці негативні моделі поведінки?». Усі відповіді тренер записує в другу колонку таблиці під назвою «Причини їх проявів у дорослих»:

 

Негативні моделі Причини їх    
поведінки дитини проявів у дорослих    
       
       
       
       

 

Етап 3 (10 хв.). Тренер пропонує учасникам об’єднатися в парита протягом 5 хвилин визначити потреби підлітка-правопорушни-ка, які можуть приховуватися за негативними моделями поведінки (кожна пара працює над 1–2 моделями) та потребують свого задо-волення. Напрацювання учасників тренер записує у третю колон-ку таблиці під назвою «Нереалізовані потреби»:

 

Негативні моделі Причини їх Нереалізовані  
поведінки дитини проявів у дорослих потреби  
       
       
       
       

 

Етап 4 (15 хв.). Тренер пропонує учасникам «мозковим штур-мом» визначити конкретні дії дорослих, що сприятимуть реалізації визначених потреб підлітків у межах компетенції навчального за-кладу та досягненню позитивних змін у їх поведінці. Усі відповіді тренер записує у четверту колонку таблиці під назвою «Умови та шляхи зміни ситуації на позитив»:


 


Негативні моделі Причини їх Нереалізовані Умови та шляхи
поведінки дитини проявів у дорослих потреби зміни ситуації на
      позитив
       
       
       
       

 

До уваги тренера! Важливо, щоб у процесі роботи група при-йшла до висновку, що першим кроком до досягнення позитивних результатів у формуванні безпечної поведінки учнів/вихованців закладів освіти різного типу та профілактики негативних явищ в освітньому середовищі є перш за все розуміння тих причин, які впливають на формування девіантної, зокрема делінквентної, поведінки підлітків.

 

Висновок тренера. Таким чином, можемо зробити висновок,що негативні оцінки, які дорослі застосовують для характерис-тики поведінки або рис характеру дітей, не мають сенсу, оскіль-ки поведінкові моделі дорослих у подібних ситуація відповідають таким самим механізмам формування та прояву, як і в дітей. Тому ми не можемо сказати дітям, що вони «погані учні», а ми – «хоро-ші вихователі (вчителі)». Доцільніше в роботі з дітьми, особливо з формування життєвої компетентності, застосовувати концепцію сильних сторін і потреб.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)