АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Методична робота з педагогічними працівниками

Читайте также:
  1. Ветеринарно-просвітницька робота
  2. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  3. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  4. Висновки до 3 розділу
  5. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  6. ВІДЦЕНТРОВІ ПИЛЕОСАДНІІ СУСПЕНЗІЙНО- РОЗДІЛЬНІ АПАРАТИ (ЦИКЛОНИ)
  7. Військово-соціальна робота у ЗС України
  8. Вставка розриву сторінки або розділу
  9. Демультиплексор (роздільник) Demux
  10. Деякі загальні принципи дослідження операцій (висновки до розділу 1)
  11. Для військових психологів щодо підготовки особового складу підрозділів і частин до участі в бою і проведення психологічної реабілітації військовослужбовців із БПТ
  12. Додаткова література до розділу І

З питань безпеки та можливостей отримання допомоги

в період конфлікту..................................................................... 6

1.1. Засідання методичного об’єднання класних керівників

на тему«Соціально-педагогічна робота з дітьми

в період конфлікту. Допомога внутрішньо переміщеним

особам»................................................................................... 6

1.2. Тренінг «Особливості організації та здійснення

профілактичної роботи в закладах освіти в конфліктний

та постконфліктний періоди»............................................ 13

1.3. Тренінг «Соціально-педагогічна робота з дітьми

в період конфлікту: основні правила безпеки

та допомога»........................................................................ 24

 

Розділ 2. Проведення занять з учнями................................ 29

2.1. План-конспект заняття «Правила безпеки та

можливості отримання допомоги в Україні»

для учнів 6–11 класів.......................................................... 29

 

Розділ 3. Проведення тематичних батьківських зборів... 35

3.1. План-конспект батьківських зборів «Соціально-

педагогічна робота з дітьми в період конфлікту.

Допомога внутрішньо переміщеним особам».................. 35

3.2. Загальні рекомендації батькам.................................... 40

 

Додаток 1. Контактна інформація установ та організацій,

які надають допомогу в період конфлікту.............................. 41

 

Додаток 2. Перелік листів Міністерства освіти і

науки України............................................................................ 47


 


ВСТУП

 

 

Складні соціально-політичні події, що відбуваються в Україні, так чи інакше позначаються на життєдіяльності всього населення країни. Значну частину особи соціально вразливих категорій, які потребують постійної уваги та підтримки з боку держави, фахівців соціальних служб та установ. До них належать діти; сім’ї, члени яких загинули, поранені чи зникли безвісти; жінки; внутрішньо переміщені особи; сім’ї військовослужбовців; сім’ї, в яких зруй-новані родинні зв’язки; безробітні; особи та члени їх сімей, що за-знають насильства за свої переконання; сім’ї, які перебували в зоні бойових дій та зараз проживають на територіях підконтрольних уряду України; сім’ї в зоні ризику проведення бойових дій. У со-ціально-педагогічній та психологічній роботі з цими категоріями громадян важливо пам’ятати, що кожна з них може мати специ-фічні потреби. Робота має бути побудована на виявлення цих по-треб, а також подальше їх задоволення шляхом співпраці з різними суб’єктами соціальної, соціально-педагогічної та психологічної ді-яльності. Сьогоднішня ситуація в країні вимагає також широкого інформування громадян вразливих груп, особливо з числа вну-трішньо переміщених осіб, про можливості отримання необхідної їм допомоги.

 

Експрес-оцінка соціально-психологічного стану дітей в До-нецькій області, здійснена ЮНІСЕФ, виявила підвищений рівень стресу приблизно у чверті дітей віком 3–6 років, у кожної шостої дитини віком 7–12 років та чверті дітей віком 13–18 років. Причи-ною такого стану передусім, є пережитий досвід дітей. Як свідчить дослідження, майже 40% дітей віком 7–12 років та більше поло-вини дітей віком 13–18 років стали безпосередніми свідками во-єнних подій. Діти відчували страх, злість, сум, мали проблеми зі сном або увагою впродовж кількох днів або й тижнів після того, як стали свідками негативних подій. Те, що діти є свідками трагічних подій в країні і активно їх переживають, свідчать також дзвінки, які надходять від них на Національну дитячу «гарячу лінію». Вони як дзеркало відображають те, що відбувається в суспільстві1.

1 Експрес оцінка психологічного становища дітей в Донецькій області [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.unicef.org/ukraine/ukr/Rap-id_Psychosocial_Assesment_of_Children_in_Donetsk_Oblast_ua.pdf


 


У Міносвіти зауважують, що в контексті нових викликів, які постали перед країною, педагогічним працівникам необхідно пе-реглянути практику виховної роботи та захисту дітей в навчально-му закладі. У педагогів виникла необхідність пояснювати дітям, що відбувається, як реагувати на конфлікти, що розгортаються між дітьми, як утриматися від жорстких чи емоційних оцінок, як не нашкодити дітям, а навпаки – бути корисними, допомогти їм.

 

Така специфічна робота для багатьох педагогічних працівників та фахівців громадських організацій є новою. Цим і зумовлена не-обхідність підготовки збірки методичних рекомендацій з проблем формування навичок безпечної поведінки та інформування про те, яку і де допомогу можнуть отримати люди, які її потребують.

 

Пропонована збірка тематично тісно пов’язана з методичними рекомендаціями «Соціально-педагогічна та психологічна робота з дітьми у конфліктний та постконфліктний період»2. Видання було розроблене експертами державних та громадських організацій на до-помогу соціальним педагогам, практичним психологам, педагогіч-ним працівникам, фахівцям громадських організацій – усім, хто тісно контактує з дітьми і має знати, що і як говорити маленьким громадя-нам про події, що відбуваються в країні, і як допомогти їм подолати стреси й тривогу. Збірка вийшла невеликим тиражем і розійшлася се-ред соціальних педагогів і практичних психологів улітку 2014 р.

 

Розвиток подій в країні почав вимагати матеріалів про можли-вості отримання різних видів допомоги як у державних структурах, так і в громадських та волонтерських організаціях. Тому і з’яви-лися ці методичні рекомендації. Вони містить практичні розробки для проведення занять з учителями, дітьми та батьками, які були обговорені досвідченими тренерами на Всеукраїнському навчаль-но-організаційному семінарі «Можливості отримання допомоги у період конфлікту в Україні» (23 жовтня 2010 р.).

 

Висловимо сподівання всього авторського колективу, що на-працьовані матеріали допоможуть фахівцям в роботі з вчителями, дітьми та батьками. Коментарі та пропозиції просимо надсилати на адресу Центру «Ла Страда-Україна»: info@la-strada.org.ua. або телефонувати на Національну дитячу “гарячу лінію” 0 800 50 225 (772 з мобільного Київстар та Лайф).

2 Соціально-педагогічна та психологічна робота з дітьми у конфліктний та постконфліктний період: метод. рек. / Н.П. Бочкор, Є.В. Дубровська, О.В.Залеська та ін. – Київ: МЖПЦ «Ла Страда-Україна», 2014. – 84 c., 15-25 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://la-strada.org.ua/ucp_mod_library_ showcategory_31.html


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)