АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота – 6 год. Методичні рекомендації:

Читайте также:
  1. Ветеринарно-просвітницька робота
  2. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  3. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  4. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  5. Військово-соціальна робота у ЗС України
  6. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  7. ВОЛОНТЕРСЬКА РОБОТА ЯК ОСНОВА СОЦІАЛІЗАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ
  8. Домашня робота школярів
  9. Естетика як самостійна наука. Предмет та завдання естетики.
  10. ІІ. Позакласна робота із зарубіжної літератури
  11. ІНДИВІДУАЛЬНА ТА САМОСТІЙНА РОБОТА
  12. КОНТРОЛЬНА РОБОТА

Методичні рекомендації:

Перш за все, питання про попередження злочинності треба розглядати з урахуванням Закону України від 24 січня 1995 р. "Про органи і служби у справах неповнолітніх". Так, наприклад, замість інспекції в справах неповнолітніх, згідно з Законом, створено кримінальну міліцію в справах дітей.

Розглядаючи структуру злочинності неповнолітніх, треба відзначити переважно груповий спосіб скоєння злочинів. Значно менше економічних злочинів, натомість більше пограбувань, розбійних нападів, крадіжок, випадків хуліганства. Процент тяжких злочинів досить великий, більший, ніж у дорослих. Подекуди насильницькі напади характеризуються виключною жорстокістю. Серед засуджених, що відбувають покарання у виховно-трудових колоніях для неповнолітніх, непропорційно багато підлітків з патологією психіки, а також тими чи іншими відхиленнями від норми.

Щодо причин та умов, що сприяють злочинності неповнолітніх, то вони такі ж, як і всякої іншої. Але треба підкреслити залежність поведінки малолітніх правопорушників від родинного виховання та неформальних молодіжних груп. Треба звернути увагу також на пропаганду жорстокості та сексу на екранах телебачення, на сторінках так званої масової художньої літератури тощо. Сучасна злочинність відзначається не тільки корисливою мотивацією, але й виключною жорстокістю і агресивністю. Коротко можна сказати, що злочинність останніх років є агресивно-корисливою. Вивчаючи тему про корисливу злочинність, ми вже знайомилися з насильницькою корисливою діяльністю - пограбуваннями, розбійними нападами, вимаганнями, бандитизмом. Треба знати рівень рецидивної злочинності неповнолітніх, насильників, хуліганів та особливості її структури, які визначаються: а) кількістю судимості (дві та більше); б) загальним (різнорідні злочини) та спеціальним (аналогічні або однорідні злочини); в) рівнем рецидивонебезпечних злочинів; г) інтенсивністю, тобто періодами скоєння злочинів після відбування покарання.

Токож при підготовці до заняття необхідно звернути увагу на кримінологічну характеристику особистості жінок, що вчиняють злочини, детермінанти жіночої злочиності.

План семінарського заняття:

  1. Особливості кримінологічної характеристики особи неповнолітнього злочинця.
  2. Соціальні заходи протидії злочинності неповнолітніх.
  3. Рівень злочинності неповнолітніх.
  4. Соціальна дезадаптація підлітків.
  5. Основні типи неповнолітніх злочинців.
  6. Кримінологічна характеристика особистості жінок, що вчиняють злочини.
  7. Основні детермінанти жіночої злочинності.

Завдання для самостійної роботи:

1. Усно відпрацювати питання.

1. Сучасний стан правопорушень серед неповнолітніх в Україні

2. Кримінологічна характеристика особи неповнолітнього злочинця.

3. Запобігання злочинності неповнолітніх. Сучасний стан. Перспективи удосконалення.

Теми рефератів, доповідей:

  1. Групова злочинність неповнолітніх.
  2. Рання профілактика злочинності неповнолітніх.
  3. Стан і тенденції злочинності неповнолітніх в Україні.
  4. Роль ранньої профілактики злочинності неповнолітніх.

 

Література до теми:

[1, 7, 9, 10, 13, 15, 17, 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30, 33, 37, 43, 44, 50, 82, 112, 125, 126, 127, 134, 135, 137, 149, 177, 178]

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)