АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розкрийте причини Національно-визвольної війни українського народу середини XVII сг. Схарактеризуйте гетьмана Богдана Хмельницького як істо-ричну особистість

Читайте также:
  1. Безробіття населення: види, структура, причини
  2. Большой помощью украинскому народу была продажа хлеба через пограничные города, т.к. 1648 год на Украине был неурожайным.
  3. Боротьба українського народу за національну освіту й рідну мову
  4. ВИНИКНЕННЯ Й РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
  5. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.
  6. Війни князя Святослава зі Сходом та Візантією
  7. Вкажіть причини соціальної диференціації суспільства
  8. Внутрішні причини мовних змін
  9. Вопрос№14: Національні особливості усна народна творчість. Звичаї та обряди українського народу в XIV - першій половині XVII ст.
  10. Вопрос№17: Національні особливості розвитку українського музичного та театрального мистецтва в XIV - першій половині XVII ст.
  11. Вопрос№24: Характерні риси розвитку театрального мистецтва і музичної культури українського народу в другій половині XVII - XVIII ст.
  12. Глава 19 ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСОБИ, НАРОДУ, ДЕРЖАВИ

Наряду с временной когерентностью для описания когерентных свойств волн в плоскости, перпендикулярной направлению их распространения, вводится понятие пространственной когерентности.

Одной из ее характеристик является радиус когерентности r ког, характеризующий расстояние, на котором может быть получена четкая интерференционная картина (rког это не радиус окружности).

Произведение lкогrког2 = Vког называют объемом когерентности, в пределах которого случайная фаза волны изменяется на величину, не превосходящую p.

 

Розкрийте причини Національно-визвольної війни українського народу середини XVII сг. Схарактеризуйте гетьмана Богдана Хмельницького як істо-ричну особистість.

У першій половині XVII ст. Річ Посполита перетворилася на найбільшу європейську державу. В українських землях,

що входили до її складу, панувало свавілля польських магнатів І ШЛЯХТИ.

Причини визвольної війни формувалися з кінця 30-х і протягом 40 х рр. XVII ст Серед них можна виділити такі.

1. Соціально-економічні

1) Перетворення Польщі на основного постачальника хліба в Європі призвело до зміцнення земельної власності феодалів та посилення кріпосницького гніту. Для українських селян панщина зросла до 5—6 днів на тиждень, збільшилася також натуральні та грошові податки.

2) Значне погіршення економічного становища міщан: жителі міст, що перебували в приватній власності феодалів, повинні були платити додаткові податки, церковну десятину, виконувати різну роботу на користь.власника міста. У містах з Магдебурзьким правом (право на самоврядування) посилилося свавілля польської адміністрації.

3) Погіршення становища реєстрового козацтва після придушення козацько-селянських повстань 30-х рр. XVII ст Польський уряд видав у 1638 р. «Ординацію Війська Запорозького реєстрового». Цей документ скорочував козацький реєстр до 6 тис. осіб, перетворював не записаних до реєстру козаків у кріпосних селян, забороняв козакам обирати гетьмана, зменшував-територію мешкання та пересування реєстрового козацтва.

2. Політичні — відсутність в Україні власної держави вела до масового ополячення української правлячої верхівки (магнатів, шляхти)

3. Національно-релігійні - перебування українців у масовому релігійному та національному пригнобленні. Через католицьку та уніатську (греко-каголицьку) церкву польська шляхта прагнула масово окатоличити православних українців, закрити церкви та монастирі, заборонити використання рідної мови. характером війна була визвольною, антифеодальною, національно-визвольною, проходила під релігійними гаслами. Слабкість королівської влади та зміцнення влади великих польських землевласників (магнатів) зумовили початок Визвольної війни.

 

Очолив Національно-визвольну війну українського народу гетьман Богдан (Зиновій) Хмельницький (1595--1657 рр.).

У перших же битвах з поляками виявився талант полководця Б. Хмельницького. Були здобуті перемоги в битвах під Жовтими Водами. Корсунем, Пилявцями, що мали величезне значення для розгортання Визвольної війни. Український народ збирався під знамена 6. Хмельницького.

Уже влітку 1648 р. велика територія України була звільнена від поляків (Київське, Чернігівське, Брацлавське воєводства)

У грудні 1648 р. Хмельницький приїздить з військом до Києва, де його зустрічають як національного героя. Саме в Києві відбувається зміна поглядів Б. Хмельницького на кінцеву мету війни. Спочатку він намагався шляхом повстання примусити Річ Посполиту на поступки, надати права та привілеї козацькій старшині. Тепер гетьман вирішує звільнити Україну від -ляхів» та створити Українську державу.

В. Хмельницький був видатним дипломатом та політиком. Він зумів згладити соціальні протиріччя між реєстровими та нереєстровими козаками, запорожцями, селянами та об'єднати їх у боротьбі за спільну справу — звільнення України від панування Речі Посполитої. Б.Хмельницький розумів, що в боротьбі з Польщею потрібні союзники. Він мав активні дипломатичні відносини з Туреччиною, Кримом, Молдавією, вів переговори з пра-

вителями дунайських держав, підтримував дипломатичні зв'язки зі Швецією, прагнучи, щоб вона почала війну проти Польщі.

Великі надії Б. Хмельницький покладав на союз з Московською державою як союзником через єдину віру, схож. культури, традиції. Між Москвою та Б.Хмельницьким починається обмін посольствами, що продовжувалося аж до 1654 р.

У січні—березні 1654 р. було юридично оформлено договір про умови прийняття України «під високу царську руку». Результатом тривалих переговорів стали «Березневі статті», або «Статті Богдана Хмельницького», Історики неоднозначно оцінюю гь такий крок Б. Хмельницького. Однак зрозуміло одне — гетьман не збирався поступатися незалежністю держави, творцем якої він був.

Отже, у результаті Визвольної війни виникла Українська козацька держава. Гетьман провадив активну державну діяльність: зміцнює козацьку адміністрацію, здійснює адміністративно-територіальний розподіл підвладної території на полки, сотні; запроваджує контроль за фінансами, податками; охороняє торгівлю та розвиток ремесла; надає пільги на розвиток церковно-монастирського господарства. Хмельницький створює державний апарат управління, спираючись на допомогу козацької старшини — своїх наближених, добре освічених людей: Івана та Данили Виговських, П. Тетерю. С-Зарудного, М. Крису таін.

Європейські держави визнавали суверенітет України, направляючи своїх посланців, для укладення з нею угод.

Висновок,б. Хмельницький назавжди увійшов в історію як творець української держав.; середини XVII ст., великий державний діяч, геніальний політик, полководець та дипломат


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)