АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогноз низької хмарності

Читайте также:
  1. Авторегресійні моделі прогнозування
  2. Адаптивные методы прогнозирования
  3. Анализ и прогнозирование товарооборота организаций общественного питания как части розничного товарооборота
  4. АНКЕТА «ПРОГНОЗ»
  5. Виды прогнозов и методов прогнозирования
  6. Влияние жизненного цикла товара на прогнозирование деятельности предприятия
  7. Вопрос 4. Финансовое прогнозирование
  8. Вплив низької хмарності і обмеженої видимості на зліт і посадку літаків (вплив туманів, завірюх, запорошених бурь, опадів)
  9. Выбор метода прогнозного исследования
  10. Глава 3. Проблемы управления и прогнозирования информатизации общества
  11. Глава 6. Научное предвидение (прогноз)
  12. Глава 7. Контроль и прогнозирование в марафонском беге

 

Прогноз висоти нижньої межі хмар нижнього ярусу (неконвективних)

При відсутності добрі вираженої адвекції тепла і в умовах розвинутого турбулентного обміну висота нижньої межі хмар може бути розрахована за однією з формул:

 

Н = 122(Т - Тd)

Н = 5400(2 - lg f)

Н = 22(107 - f)

 

де Н - висота хмар; Т - температура повітря біля поверхні землі; Тd - точка роси; f - відносна вологість.

 

Прогноз висоти нижньої межі хмар завчасністю 8.10 рік за методом Гоголевої О. І.

У синоптичних умовах, що повільно змінюються, коли прогноз низьких хмар пов'язаний з добрі вираженим перенесенням повітряних мас, для оцінки висоти хмар використовується графік О. І. Гоголевої (Рис. 4). Цей графік відображає залежність висоти хмар від різниці температури повітря в пункті прогнозу Т і точки роси повітря, що надходить Тdа.

 

 

Рис. 4 - Графік для прогнозу нижньої межі хмар (за методом О. І. Гоголевої).

 

У тихий випадках, коли повітряна маса, яка надходить, має більш високу точку роси, ніж температура підстильної поверхні, буде відбуватися збільшення відносної вологості і зниження або виникнення низької хмарності. Навпаки, якщо точка роси нижча, ніж температура повітря в даному районі, слід очікувати зменшення відносної вологості і підвищення висоти нижньої межі хмар або їх розмивання. На Рис. 4 на вертикальній вісі відкладені значення температури в пункті прогнозу, а на горизонтальній вісі - значення точки роси на качану траєкторії, тобто Тdа повітряної маси, що надійде до пункту прогнозу через 12 рік. Нахилені суцільні лінії обмежують області з різною висотою хмар.

Для прогнозу нижньої межі хмарності за графіками необхідно заздалегідь за допомогою основних або кільцевих карт почекай визначити район, звідки надходить повітряна маса. Досить точно це можна зробити на основі аналізу карт АТ- 850 або АТ- 700 гПа, прийнявши за траєкторії повітряних часток ізогіпси. При використанні карти АТ- 850-0,9 АТ- 700 швидкість перенесенню рекомендується приймати рівною 0,7-0,8 АТ- 500-0,6 від середньої швидкості, визначеної на цьому рівні.

Для прогнозу висоти нижньої межі хмар завчасністю 8-10 рік. також використовуються уточнені графіки О. І. Гоголевої.(Спаришкіной З.А.) Рис. 5 характеризує залежність висоти нижньої межі хмар від прогностичної температури повітря Т та адвективної зміни точки роси Тdа вздовж траєкторії перенесення.

 
 

 

 


Рис. 5 - Графік для прогнозу висоти нижньої межі хмар в залежності від зміни точки роси вздовж траєкторії перенесенню і прогностичної температури повітря.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)