АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проблема буття, людини і суспільства в античній філософії

Читайте также:
  1. I. Соціальне життя суспільства і соціальна взаємодія.
  2. II частина. Проблема спеціальних здібностей у сучасній диференційній психології
  3. II. Проблема источника и метода познания.
  4. III. Проблема субстанции.
  5. IV. Проблема соціальної справедливості і соціальних гарантій.
  6. XX век как литературная эпоха. Проблема периодизации.
  7. Абсолютна ідея у філософії Г.В.Ф. Гегеля .
  8. Адаптація людини до наслідків надзвичайних ситуацій (катастроф)
  9. Адаптивні типи людини. Антропоекологічні системи і здоров'я.
  10. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  11. Антропогенное влияние на природу. Экология как проблема.
  12. Антропологическая проблема в русской философии

Проблема людини є важлива проблема філософії. Ще греки зрозуміли, що людина може почати філософствувати тільки з пізнання самого себе. Філософське вчення про людину, представлене безліччю ідей і концепцій, називається філософську антропологію. Воно зародилося ще в давнину, але в різні часи і в різних філософських течіях займало різне місце.
Представлені у світовій філософії визначення природи і сутності людини можна розділити на три підходи:
1)суб'єктивістську

Цей підхід передбачає, що людина - це, перш за все, його внутрішній світ. Суб'єктивістську підхід можна вважати основним з усіх трьох підходів. Послідовники даної течії вважають, що це єдина теорія, що надає людині гідність, не робить з нього об'єкта. Суб'єктивістів хочуть створити царство людини як сукупність цінностей, відмінну від матеріального царства. Даний підхід зосереджує увагу на духовному світі людини - її почуття і настрої,емоції і переживання, на унікальності і невимовності внутрішнього людського буття.
2)Об'єктивістський

Цей підхід передбачає, що людина - це продукт і носій зовнішніх, об'єктивних умов його існування. У об'єктивістської розумінні природи і сутності людини останній постає як одне з безлічі матеріальних утворень. Духовний світ людини вважається сукупністю матеріальних процесів, які можна описати в термінах фізики.
3)синтезує

Увазі, що людина - це єдність внутрішньої суб'єктивності та зовнішньої об'єктивності. Відповідно до даного підходу, сутність людини полягає в протиріччі між двома конфліктуючими в ньому самому світами: тваринам (природним) і духовним, між душею і тілом, між ангелом і звіром. Людинадозволяє цей конфлікт або повертаючись у своїй поведінці до тваринної життя, або розвиваючи в собі людські сили, головним чином, розум.

Вивчивши підходи до розуміння сутності людини, можна сказати, що людина являє собою єдність біологічного, психічного і соціального рівнів. Весь духовний склад людини несе на собі виразну печать суспільного буття. Людина не може жити без суспільства, люди живуть спільно, утворюючи суспільство. Суспільство можна визначати по-різному: і як організовану людиною форму матерії, і як спільну діяльність людей у ​​відповідності з виробленими ними цінностями. Людське життя, що складається із сукупності різноманітних видів діяльності і представляє собою суспільне виробництво засобів життя і одночасно відтворення самої людини як матеріального та духовної істоти, і називається суспільним буттям.

Як ми знаємо, наука про суспільство називається соціологією (від латинського Соцієтас - «суспільство»). Але нас цікавить не соціологія, а її філософські підстави. Роздуми про суспільство починаються з розгляду взаємин окремо взятої людини і суспільства. У сучасній науці ці взаємини розглядаються так: у постійно відновляється процес суспільство виробляє індивідів, які у свою чергу роблять суспільство.

Людське суспільство має два головні відмінності від природи:
1. Суспільство існує незалежно від ідей, уявлень, цінностей, інтерпретацій людей.
2. Сенс соціальних дій людей визначається їх цінностями.

Уже в античній філософії мислителі розмірковували про буття. Протягом століть інтерес до проблеми буття не згасав. Так склалася онтологія - вчення про буття (від грец. ontos - суще і logos - вчення). Прагнення до теоретичного осягнення буття як такого, вияву його загальних визначень об'єднує філософів онтологічного напряму. Одночасно з онтологією почала розвиватися епістемологія - вчення про пізнання (від грец. episteme - знання). Вихідним в епістемології є певне ставлення людини до світу - пізнавальне ставлення. Інакше кажучи, досліджується процес пізнання шляхом аналізу змісту. Щоб детальніше розглядати процес, ураховуються умови пізнання, тобто дається відповідь на питання: де і коли пізнання відбувається. Мова йде, звичайно, не про фізичне місце і час, а про культурно-історичний фон (координати). Нарешті, питання про мету: навіщо, для чого докладаються пізнавальні зусилля? Тут на питання варто відповісти, тому що з ним зв'язане центральне поняття гносеології - істина. Істина є безпосередньою метою пізнання. Людина, яка пізнає, прагне до істини. У її дослідницьких пригодах істина - провідна зірка.

В античній філософії починає розвиватися і такий розділ філософського знання, як логіка — вчення про форми мислення. Логічне знання є складний і дуже важливий аспект сучасного наукового мислення.

Осягнення людиною буттєвих форм здійснюється з позицій єдності світу, органічного взаємозв’язку всіх форм буття.

Нова наука, що виникла на порозі третього тисячоліття, зорієнтована на діалог людини з світом. Вона не нав’язує нам одну-єдину модель розуміння дійсності, одну-єдину модель буття, одну-єдину істину. Така наука здатна набути також нової людської властивості, схиляючи до діалогу людини з людиною, мета якого – забезпечити передумови виживання людства загалом.

Проблему буття, можна вважати вічним питанням філософської науки, яка прагне осягнути характер існуючого, спосіб цього існування, його форми, внутрішню структуру цих форм. Незалежно від того, як розуміють справжнє буття, філософія виокремлює і співвідносить розмаїття його форм, категорій та структур. Вона намагається осягнути нескінченність і вічність буття.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)