АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система відносин засобів масової комунікації

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  5. I. Суспільство як соціальна система.
  6. I.2. Система римского права
  7. II. Соціальні відносини як форма прояву соціальних взаємодій.
  8. NDS і файлова система
  9. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  10. WAIS – информационная система широкого пользования
  11. X. Налоги. Налоговая система
  12. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів


Слід зазначити, що в будь-якій цільовій аудиторії, на яку спрямований потік інформації, зазвичай є молодше і старше покоління, а вони по-різному реагують на інформаційні звернення, спілкуються між собою, впливають один на одного.
Ці стосунки також включаються до системи масових комуні­кацій.
Систему відносин засобів масової комунікації можна уявити як глобальну систему, що складається з певних підсистем (окремих взаємопов’язаних систем нижчого рівня).
Створення та ефективне функціонування системи масових комунікацій потребують правильного розуміння і дотримання таких принципів:
Посилення аудиторних можливостей СМК за рахунок роботи з персоналом, постійного підвищення кваліфікації членів трудового колективу та поліпшення їхніх морально-психологічних якостей, зацікавленості своєю працею.
Контроль за нормами поведінки всіх елементів СМК, зокрема персоналу, на всіх етапах формування системних відносин засобів масової комунікації.
Цільова орієнтація на конкретних партнерів, клієнтів, споживачів товарів і послуг, пропонованих фірмою.
Розвиток корпоративного духу, кооперативних взаємозв’язків суб’єктів господарювання, створення сучасного фірмового стилю і високого іміджу.
Грамотна робота з персоналом, створення сучасної системи мотивації праці членів трудового колективу відповідно до основних цілей організації.
Посилення уваги до створення повного обсягу необхідного інформаційного масиву для прийняття стратегічних і оперативних рішень з функціонування та розвитку фірми (органі-
зації).
Здатність до швидкого реагування та дій, діловитість і наявність сильних особистісних якостей у керівника та спеціалістів служби зв’язків з громадськістю.
Існують і використовуються й інші принципи, однак лише дотримання вищеназваних принципів у їх взаємозв’язку забезпечує ефективне функціонування системи масових комуні-
кацій.
Ключову роль у вдалій реалізації багатогранної і дуже складної СМК відіграють засоби зв’язку в суспільстві, наявність інфраструктури технічних засобів, сучасного стану засобів автоматизації і комп’ютеризації.

Зв’язок в Україні — головний чинник системи засобів масової комунікації
Трансформація тоталітарної системи в демократичну з сучасними ринковими відносинами практично неможлива без наявності добре налагодженої системи зв’язку як основного елемента ринкової інфраструктури суспільства і демократичної політичної системи. Склад­но переоцінити її роль у здійсненні передачі та прийому інформації за допомогою зокрема, радіомереж, сучасних телефонних мереж.
Розвиток зв’язку в Україні в сучасних умовах є одним з основ­них чинників політичної стабілізації і зростання економіки країни.
Зв’язок в Україні — це сукупність мереж і служб зв’язку, що функціонують як виробничо-господарський комплекс. Система зв’язку призначена для задоволення потреб населення та державної влади: управління, оборони, безпеки, охорони правопорядку, а також суб’єктів господарювання за допомогою послуг електрон­ного та поштового зв’язку, радіомовлення і телебачення. Зв’язок у сукупності із засобами обчислювальної та комп’ютерної техніки становить технічну базу інформаційного суспільства, яке у
перспективі буде створено і в нашій країні.


Схема взаємодії зв’язку в Україні з державними,
громадськими та економічними (ринковими) структурами

Водночас він є складовою інфраструктури держави й несе велике соціальне навантаження, сприяючи розвитку науки, техніки, культури, мистецтва, охорони здоров’я, освіти, бізнесу тощо (схема 7).
На схемі 7 представлено всі форми зв’язку. Електрозв’язок забезпечує прийом і передачу знаків, сигналів, зображень, звуків за допомогою дротової, радіо-, оптичної та інших електромагнітних систем.
Поштовий зв’язок здійснює прийом, обробку, перевезення і доставку відправлень, матеріальних цінностей, а також переказ грошей.

Визначальними тенденціями розвитку зв’язку у європейському та світовому масштабах є два основних взаємопов’язаних напрями:

  • глобалізація;
  • персоналізація

Глобалізація і персоналізація зв’язку

Глобалізація зв’язкуце створення всесвітньої мережі зв’язку, тобто єдиної мережі, яка охоплювала б усі країни світу. Частиною всесвітньої мережі стане глобальна мережа мобільного зв’язку, яка забезпечує абонентові доступ до зв’язку в будь-якій точці Землі.
Персоналізація зв’язку дає абонентові можливість користуватися будь-якими послугами в будь-якому місці планети в довільний час за допомогою персонального номера, який він отримає і який буде зареєстрований у всесвітній мережі зв’язку. Персоналізація зв’язку буде підсумком розробки і втілення концепції універсального персонального зв’язку — УПС.

Між двома полюсами розвитку зв’язку — глобалізацією і персоніфікацією — триває безперервний процес удосконалення в технічному і мережевому напрямах. Існують і так звані стратегіч­ні комунікації у зв’язках з громадськістю, які без різноманітного
зв’язку ефективно здійснювати неможливо. Що ж являють собою стратегічні комунікації?

Питання. Стратегічні комунікації та їхня роль у зв’язках з громадськістю

Стратегічна комунікаціяце спланований обмін інформацією. Слово «спланований» в даному випадку означає вибір звернення (основної ідеї), яке необхідно донести до цільової аудиторії (що була проаналізована і розділена на сегменти) для досягнення певної мети (наприклад, інформування, досягнення згоди, переконання, спонукання до дії і т.ін.) за допомогою одного або декількох видів комунікаційних каналів, сфер інтересів або засобів обміну інформацією.

СТРАТЕГІЧНА КОМУНІКАЦІЯ МОЖЕ ВИКОРИСТОВУВАТИСЬ У РІЗНИХ ВИПАДКАХ

• Для виконання задач розвитку

• Для просування діалогу

• Для підтримки процесів управління

• Для зміцнення демократії

• Для підвищення поваги до прав людини

• Для поліпшення прозорості інформації

• Для встановлення контакту з цивільним суспільством

• Для полегшення взаємодії із засобами масової інформації

В ОСНОВІ СТРАТЕГІЧНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ПОЛЯГАЄ АКТИВНІСТЬ

• Образ організації створюється засобами масової інформації, громадянським суспільством та народом

• Організація, що веде активну діяльність, впливає на свій образ

• Засобом впливу на образ своєї організації є стратегічна комунікація


Стратегічні комунікації виникають у будь-яких умовах людської практики. В них використовуються практично всі елементи систем масової комунікації. Вони можуть бути спрямовані як на породження нових стереотипів з певним іміджем, так і на руйнування старих, можуть просувати і реакційні, і прогресивні ідеї на певну перспективу та з певною метою. Наприклад, якби телебачення і глобальні комунікації існували в 30-х роках, вони з великим успіхом використовувалися б Йозефом Гебельсом та іншими нацистськими пропагандистами, щоб просунути фашистські, а не демократичні ідеї, характеризували б Адольфа Гітлера як видатного керівника. Можна навести безліч прикладів, коли стратегічні комунікації забезпечують досягнення певної стратегічної мети. Паблік рилейшнз як наука про управління громадською думкою неминуче зацікавлена саме у стратегічних комунікаціях, конкрет­не наповнення яких може варіюватися, але воно завжди вирішує певне стратегічне завдання: створення позитивного іміджу в ши­роких колах, демонстрація фінансової, економічної, політичної по­тужності, пояснення місії, цінності та мети організації тощо.
Російський академік М. Моїсєєв давно дійшов висновку, що народи, які не зуміли оволодіти інформаційними технологіями, опиняються на периферії історичного процесу через те, що саме в цьому напрямку рухається економіка, виводячи на перше місце інноваційні технології. «Прорив в інформаційне суспільство буде тяжким. Він відкриє етап історії з більш гострою конкуренцією, яка може бути позбавленою спалахів війни, проте не менш перспективною для окремої людини».
Стратегічні комунікації, як зазначає Г. Почепцов, задають набір ситуацій, які потім заповнюються в межах цих тактичних комунікацій. Проте їхня оцінка і тип наповнення визначаються на принципово іншому рівні, з певною перспективою. Тільки таким чином можна виконати завдання, поставлені в межах стратегії тієї чи іншої корпорації (фірми).
У зв’язку з цим у стратегічних комунікаціях дуже важливу роль відіграє стратегічне планування, важливою вимогою якого є взаємоузгодження загальної програмної мети, цілей, які висуваються стосовно кожної групи громадськості, тобто конкретної цільової аудиторії, та виробленої керівництвом стратегії. Завдання полягає в тому, щоб визначити і обрати такі стратегії, які здат­ні забезпечити бажаний результат — той, що фіксується як мета або ціль.
Кожний стратегічний план розробляється керівниками і спеціа­лістами фірми та певних підрозділів за участю служби зв’язків з громадськістю і характеризується своїми особливими елементами, аспектами, зв’язками.

Проте, незважаючи на це, існує науково обґрунтований, перевірений практикою загальний підхід до стратегічного планування, який передбачає такі основні етапи:

  • Визначення ролі та основної мети діяльності організації (фірми). Визначаються зміст і обсяг роботи, яку потрібно виконати для досягнення основної мети.
  • Визначення ключових ділянок, де потрібні зрушення. Визначаються аспекти, проблеми, на яких потрібно зосередити увагу, енергію та інтелектуальні зусилля.
  • Вироблення системи індикаторів ефективності. Визначаються чинники, показники і характеристики, що піддаються вимірюванню, а також ті, на основі яких можна визначити цілі.
  • Вибір і постановка цілей. Визначаються результати, яких потрібно досягти.
  • Розробка планів дій. Визначаються шляхи і заходи досягнення подальших конкретних цілей. При цьому здійснюються:
  • програмування з чітким визначенням логіки послідовності дій;
  • складання графіка з установленням термінів виконання заходів;
  • складання бюджету, в якому визначаються джерела фінансування і розподіл фінансових ресурсів, необхідних для досягнення цілей;
  • розподіл відповідальності з чітким визначенням відповідаль­них виконавців за кінцеві результати;
  • рецензування та доопрацювання планів.

Перш ніж приступити до дій, проект плану апробується та обговорюється.

  • Налагодження та здійснення контролю. Йдеться про забезпечення контрольних заходів над процесами виконання конкретних завдань і досягнення цілей.
  • Комунікація. Визначаються внутрішньоорганізаційні канали комунікації, необхідні для досягнення результатів та підтримки протягом усіх попередніх етапів, а також необхідні техніч­ні та організаційно-технологічні заходи зі створення, функціонування і перспективного вдосконалення системи масових комунікацій фірми (організації, корпорації).
  • Реалізація плану. Йдеться про забезпечення з боку всіх керів­ників і виконавців одностайної згоди щодо випадкових і наступних практичних дій, призначення відповідальних за це осіб, досягнення взаєморозуміння та взаємодії у вирішенні всіх завдань.

Таким чином, стратегічне планування забезпечує не лише ефек­тивне функціонування та розвиток фірми, а й створення досконалих стратегічних комунікацій як найважливішого елемента зв’язків з громадськістю.

Висновки

  • Система масових комунікацій — це комплекс взаємопов’язаних елементів, що створений і функціонує на основі актив­ного використання інформативного масиву та каналів і технічних засобів зв’язку.
  • У системі масових комунікацій зв’язок відіграє найважливішу роль, забезпечуючи взаємопоінформованість та взаємодію.
  • Створення і функціонування СМК передбачає обов’язкове використання певних науково обґрунтованих принципів, таких як цільова орієнтація на конкретні групи споживачів, створення єдиних стандартів якості зв’язку та його обслуговування, створення фірмою іміджу, розвиток корпоративної соціальної відповідальності, використання інновацій.
  • У сучасних умовах розвитку систем масової комунікації провідне місце посідає комп’ютеризація, особливо всесвітня мережа Інтернет.
  • У системі зв’язків з громадськістю важливу роль відіграють стратегічні комунікації. Вони визначають вибір ситуацій і забезпечують вирішення завдань у межах стратегії.
 
 

 

4 Питання.Ефекти в масовій комунікації

Під ефективністю масової комунікації слід розуміти відповідність

отриманого ефекту (результату) цілям, що ставилися професійним

комунікантом в процесі спілкування.

Ефективність спілкування вимірюється отриманими планованими чи

непланованими результатами. Якщо вдалося отримати планований

результат, то слід говорити про високу ефективність, якщо отримано

несподіваний результат — низька ефективність. Але неефективних дій нема,

оскільки навіть відсутність результату впливу — це теж результат!

Умови ефективності впливу комуніканта на масу чи людину в масі

включають: готовність членів маси до навіювання, зараження, наслідування,

довіру до комуніканта. Крім того, ефективно навіювати можна лише те, що

відповідає потребам та інтересам комуніката.

Ефективність навіювання досягається або несвідомим наслідуванням, або

рефлексією й саморегуляцією членів маси на основі свідомого наслідування

керівника маси чи одне одного в масі.

Ефективність маніпуляції досягається або несвідомим наслідуванням, або

рефлексією й саморегуляцією членів маси на основі оманливих уявлень про

причини й наслідки того, що відбувається. Велике значення для ефективної

масової маніпуляції має масове зараження, яке передує маніпуляції або

відбувається паралельно з нею.

 

Ефективність ЗМК має два полюси:

· полюс абсолютної ефективності(полюс А)

· полюс нульової ефективності (полюс Б).

 

Полюси А та Б — це ідеалізовані об’єкти. Реально ефективність масового

впливу тільки наближається до одного з полюсів.

Причиною такого коливання ефективності є те, що ЗМК постійно

перебувають між двома смисловими полюсами свого існування: (полюс А)

формування громадської думки і вплив на систему прийняття рішень

громадян (висока масовокомунікаційна ефективність) та (полюс Б)

створення інформаційних полів, в межах яких громадяни можуть самостійно

приймати усвідомлені рішення (низька масовокомунікаційна ефективність).

 

Полюс А — це абсолютна довіра до ЗМК (ЗМК є ефективними),

Полюс Б — це абсолютна недовіра до ЗМК і втрата ЗМК функції масифікації, тобто перехід із розряду засобів МАСОВОГО інформування до розряду засобів продукування інформації, що використовується громадянами, до інформаційних бюлетенів (ЗМК не є ефективними як засіб масового

інформаційних бюлетенів (ЗМК не є ефективними як засіб масового

впливу).

На практиці ЗМК постійно подають інформацію, яка, з одного боку,

більшою чи меншою мірою формує громадську думку, з іншого боку,

більшою чи меншою мірою, використовується як матеріал для прийняття

усвідомлених рішень. В останньому випадку ЗМК — через створення

певних інформаційних полів у суспільстві і через високу самодостатність

громадян, їхню високу політичну і загальну культуру, їхню незалежність і

втрату повної й однозначної довіри до ЗМК — перетворюються з “учителів”,

“агітаторів”, “пропагандистів”, “сугесторів” на центри виробництва й

поширення інформації, з якими громадяни перебувають у стосунках “хочу

беру інформацію, хочу ні” (на зразок соціологічних служб, прес-центрів).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)