АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання кута фазового зсуву з перетворенням його на код

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  3. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  4. Вимірювання великих струмів
  5. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  6. Вимірювання високих напруг електромеханічними приладами
  7. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  8. Вимірювання високих постійних і змінних напруг
  9. Вимірювання електропровідності розчину
  10. Вимірювання енергії однофазного змінного струму. Індукційні лічильники електроенергії
  11. ВИМІРЮВАННЯ ЗРОСТУ НОВОНАРОДЖЕНИМ І ГРУДНИМ ДІТЯМ
  12. Вимірювання індукції

Ці методи грунтуються на перетворення КФЗ в інтервал часу і заповненні отриманого інтервалу часу імпульсами відомої частоти. Фазометри, побудовані на цьому методі, містять перетворювач КФЗ на інтервал часу (ПФЧ) і автоматичний пристрій перерахунку числа імпульсів в значення КФЗ.

ПФЧ ділять на тригерні і перетворювачі з перекриттям. Обидва типи можуть бути виконані як по однопівперіодній, так і по двохпівперіодній схемах.

 
 

В найпростішому однопівперіодному пристрої (рис. 4.3) досліджувані напруги u 1 і u 2 подаються на входи формувачів Ф1 та Ф2, які при переході напруги від від’ємної до дотатньої формують імпульси u’ 1 і u’ 2, що надходять на вхід тригера Т. На вході тригера отримуємо імпульс, тривалість котрого пропорційна до КФЗ:

, (4.6)

де Т – період вхідного сигналу. Недоліком однопівперіодних тригерних перетворювачів є залежність показів прилада від наявності постійної складової вхідного сигналу, наявності парних гармонік та ін.

 
 

Найпростіший фазометр з перетворенням КФЗ в код за один період досліджуваної напруги (рис. 4.4) складається з перетворювача ПФЧ, схеми співпадіння СС, генератора квантуючих імпульсів Г та лічильника Ліч. КФЗ між напругами u 1 і u 2 перетворюється на сигнал ш3 тривалістю t φ, який надходить на схему СС. На виході схеми співпадіння отримуємо імпульси, число N котрих пропорційне до t φ, тобто КФЗ:

N= t φ/ T 0, (4.7)

де Т 0 – період квантуючих імпульсів. Пам’ятаючи, що , цей вираз можемо переписати у вигляді:

. (4.8)

При номінальному значенні КФЗ φ ном=360˚ число імпульсів N ном, підраховане лічильником, визначається виразом

N ном= Т / Т 0. (4.9)

При φ ном=360˚ максимальна похибкка від квантування буде рівною

. (4.10)

Нижня робоча частота фазометра необмежена, а верхня обумовлюється похибкою квантування:

. (4.11)

Тут f 0 – частота квантуючих імпульсів. При f 0=100 МГц і δ 0=0,05˚ значення f max=14 кГц.

Фазометри даного типу мають найвищу швидкодію.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)