АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види контрзаходів

Читайте также:
  1. Вкажіть номер правильної відповіді. Яка тривалість ранньої фази радіаційної аварії?
  2. Доза відвертання за період перерозподілу
  3. Інституційні аспекти антикризового фінансового управління
  4. ТЕМА 2: ПОДАТКОВА СИСТЕМА І ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА

Усі контрзаходи, які використовуються в умовах радіаційної аварії підрозділяються на:

- прямі - реалізація яких призводить до відвертання або зниження індивідуальних і колективних доз опромінення населення, але зменшує (компенсує) величину збитку для здоров'я, пов'язаного з цим аварійним опроміненням. Вони спрямовані на поліпшення життю населення, яке постраждало від аварійного опромінення, введення різних пільг, компенсацій, поліпшення живлення і так далі

Залежно від масштабів і фаз радіаційної аварії, а так само прогнозованих аварійних доз опромінення контрзаходу умовно підрозділяються на:

- першочергові (тобто ті, які мають на меті відвертання рівнів доз гострого або хронічного опромінення населення);

- невідкладні (тобто ті, які спрямовані на відвертання ефектів радіаційної дії, які з'являються тільки при перевищенні певного дозового порогу і тяжкість наслідків яких, залежить від величини отриманої дози - гостра променева хвороба, променеві опіки та ін.);

- довгострокові.

До позачергових і довгострокових протирадіаційних заходів гострої фази відносять:

- укриття населення;

- обмеження в режимі поведінки (обмеження часу перебування на відкритому повітрі);

- евакуація;

- фармакологічна профілактика опромінення щитовидної залози радіоактивними ізотопами йоду за допомогою препаратів активного йоду (йодиста профілактика); тимчасова заборона окремих продуктів харчування місцевого виробництва і використання води з місцевих джерел.

Найменша межа виправданості і рівні безумовної визначеності для невідкладних контрзаходів.

1. Відвернена доза за перші два тижні після аварії, межу виправданості (рівень безумовної виправданості):

- на усе тіло - укриття 5 (50) мЗв; евакуація – 50 (500) Зв; обмежене перебування на відкритій місцевості - діти 1(10) мЗв, дорослі 2 (20) мЗв;

- на щитовидну залозу - укриття 50 (300) мГр; евакуація 300 (1000) мГр; йодна профілактика діти 50 (200) мГр, дорослі 200 (500) мГр; обмеження перебування на відкритій місцевості діти 20 (100) мГр, дорослі 100 (300) мГр;

- на шкіру - укриття 100 (500) мГр; евакуація 500 (3000) мГр; обмеження перебування на відкритій місцевості діти 50 (300) мГр, дорослі 200 (1000) мГр.

Укриття населення у будинках або в спеціальних спорудах (в основному цегляних, бетонних, товстостінних) мають на меті відвертання доз зовнішнього опромінення, а при відповідній герметизації і внутрішнього опромінення з інгаляційним вступом радіоактивного йоду, а також випадання газоаерозолів, на відкриті ділянки шкіри.

При цьому якщо відвернена при такій акції доза на усе тіло, щитовидну залозу і шкіру виявиться менше ніж 5 мЗв, 50 мГр, 100 мГр, відповідно, та особа, яка відповідає за ухвалення рішення про зайняття населенням укриттів, має повне право відмовлятися від введення цих досить дискомфортних заходів. А при рівнях безумовної виправданості введення такої акції обов'язкове і якнайшвидше.

Евакуація, пов'язана з терміновим переміщенням населення із зони аварії за обмежений час є однією з найбільш дорогих дискомфортних і організаційно важких акцій. Для введення цих контрзаходів необхідно, виключно серйозні і корективні дозиметричні обстеження. Про це говорять числові величини нижчих меж виправданості і рівні безумовної виправданості, які в 3-10 разів вище, ніж відповідні межі і рівні для укриття населення.

На практиці, якщо дози не досягають рівнів безумовної виправданості, рішення на евакуацію може бути прийняте, з використанням будь-якого значення відверненої дози, але при виконанні 3-х умов:

1. Вибраний виправданий рівень - більше нижчої межі виправданості.

2. Цей рівень, встановлений внаслідок, оптимізаційної процедури зважування користі і збитків, пов'язаних з евакуацією.

3. При проведенні оптимізаційної процедури обов'язково враховуються:

- кількість людей, яка евакуювалася;

- наявність транспортних засобів;

- підготовленість і впорядкування місць розміщення евакуйованих;

- відстань і стан доріг;

- можливість перевезення найбільшої кількості майна;

- морально-психологічне сприйняття населення евакуації;

- економічні витрати, які супроводжує евакуація.

Перелічені вище труднощі проведення евакуації не враховуються, якщо при евакуації видаються дози що відповідають рівням безумовної виправданості евакуації і вище їх, попри те, що евакуація розглядається як тимчасовий захід, але якщо дозиметричний контроль показує, що евакуація людей супроводжуватиметься опроміненням в дозах, які перевищують рівні, що приймаються:

- у процедурі оптимізації природний рівень повинен відповідати дозам опромінення, які неприйнятні із-за істотного збільшення збитків;

- НРБУ-97 встановлює подальший залишковий прийнятний сумарний рівень зовнішнього, і внутрішнього опромінення, при якому призупиняються дії контрзаходів:

- 1 мЗв за рік для хронічного опромінення тривалістю понад 10 років;

- 5 мЗв сумарно за перші два роки;

- 15 мЗв сумарно за перші 10 років.

Ці значення повинні враховуватися при визначенні розмірів (меж) зони аварії (комунальною). У цих випадках необхідно розглядати питання про доцільність переселення евакуйованого населення.

Відвертання доз внутрішнього опромінення щитовидної залози шляхом масового вживання препаратів стабільного йоду (йодиста профілактика) - виключно ефективний, організаційно не дуже і відносно дешевий захисний спосіб.

Проте потрібно пам'ятати, що ефективність йодної профілактики різко падає, якщо прийом стабільного йоду затримано на декілька годин після початку попадання радіоізотопів йоду інгаляційно або через рот продукти харчування. Різниця в 2,5 - 4 години між рівнями невідкладних в 3 невідкладних втручань для цих контрзаходів відносно дитячої і дорослої частин населення пов'язано з тим, що, по-перше, дози на одиницю попадання у дітей в кілька разів вище, чим у дорослих, і, по-друге, ризик радіаційно-обумовлених раків щитовидної залози у дітей на одиницю дози приблизно в 2 рази вище, ніж у дорослих.

Важливою і відносно доступною, являється така невідкладна міра, як обмежене перебування на відкритому повітрі. Для організованих дитячих колективів цей контрзахід реалізується збільшенням тривалості «продовженого дня» в школах і зменшення або виключення прогулянок, а для дорослих, робота яких пов'язана з перебуванням на відкритому повітрі, обмежується час режиму роботи.

Цей контрзахід приблизно в 2 рази менше по ефективності з точки відверненої дози, чим, наприклад, укриття. Тому межа справедливості і рівень втручання мають значення, відповідно в 2-5 разів менше.

До довгострокових відносяться контрзаходи, які спрямовані на відвертання доз короткочасного і хронічного опромінення, значення яких, як правило, нижче порогів індукції датерміничних ефектів.

Нижче межі виправданості, безумовній виправданості рівнів втручання і рівні дій для ухвалення рішення про переселення населення.

Критерії ухвалення рішення:

1. Доза, відвернена за період перерозподілу:

- нижні межі виправданості 0,2 Зв;

- безумовно виправдані рівні втручання і дій 1 Зв.

2. Доза, відвертання за перші 12 місяців після аварії:

- нижні межі виправданості 0,05 Зв;

- безумовно виправдані рівні втручання і дій 0,5 Зв.

3. Щільність забруднення території довго живучими радіонуклідами:

- цезій - 137, нижні межі виправданості 400 Бк/м2;

- цезій - 137, безумовно виправдані рівні втручання і дій 4000 Бк/м2;

- стронцій - 90, нижні межі виправданості 80 Бк/м2;

- стронцій - 90, безумовно виправдані рівні втручання і дій 400 Бк/м2;

- альфа опромінення, плутоній - 238,239 і інші, нижні межі виправданості 0,5 Бк/м ;

- альфа опромінення, плутоній - 238,239 і інші, безумовно виправдані рівні втручання і дій 4 Бк/м2.

4. Потужності доз гамма опромінення в повітрі на відкритій місцевості:

- мононуклідне зараження цезієм - 137, нижні межі виправданості 0,3 Гр/з;

- мононуклідне зараження цезієм - 137, безумовно виправдані рівні втручання і дій 3 Гр/з;

- забруднення свіжій осколковою сумішшю(на 15 день після початку аварійних опадів), нижні межі виправданості 5 Гр/з;

- забруднення свіжій осколковою сумішшю (на 15 день після початку аварійних опадів), безумовно виправдані рівні втручання і дій 50 Гр/с.

При формуванні рішення про проведення довгострокових контрзаходів з урахуванням кожної конкретної аварійної ситуації:

1. Масштаб аварії.

2. Кількість населених пунктів і загальна чисельність жителів в них, які плануються використати такі довгострокові контрзаходи, як:

- Наявність (відсутність) необхідних для реалізації довгострокових контрзаходів ресурсів;

- загальна площа угідь, на яких передбачається здійснення сільськогосподарських контрзаходів;

- стан транспортних комунікацій і засобів перевезення людей (чи підвезення продуктів, фуражу і техніки);

- інші чинники, які визначають можливість проведення контрзаходів у відповідь.

Втручання необхідно рахувати, безумовно виправданим, якщо довгострокові контрзаходи перетворюють таку прогнозовану дозу, яка перевищує значення рівнів приведених в таблиці по рівнях дій.

Значення, безумовно виправданих рівнів дії виражено в значеннях щільність випадання стронцію - 90, цезію - 137 і альфа випромінювань розрахованих так, що вони відповідають накопичення за період переселення дози 1 Зв і вміщують коефіцієнт занесення від 2 до 10 по внутрішньому опроміненню. Цей коефіцієнт, введений із-за варіабельної узагальнених коефіцієнтів переходу з ґрунту в місцевий раціон, а також у зв'язку з накопиченням коефіцієнтів вітрового підйому трансуранових елементів.

Значення такого рівня дії, як потужність дози зовнішнього опромінення в повітрі істотно залежить від радіонуклідного складу опадів.

Найменші межі виправданості і безумовного виправдання рівнів втручання і дії при ухваленні рішення про тимчасове відселення.

Категорії для ухвалення рішення:

1. Сумарна відвернена доза за період тимчасового відселення:

- найменші межі виправданості, 0,1 Зв;

- безумовного виправдання рівнів втручання і дій, 1 Зв.

2. Середньомісячна доза за період тимчасового відселення:

- найменші межі виправданості, 5 м3 в/місяць;

- безумовного виправдання рівнів втручання і дій, 30 м3 в/місяць.

3. Потужність дози гамма випромінювання в повітрі на відкритій радіоактивно зараженій місцевості:

- найменування межі виправданості, 3 мГр/з;

- безумовного виправдання рівнів втручання і дій, 30 мГр/с. Виключення, заміна або обмеження вживання радіоактивно заражених продуктів харчування, одночасно є важливими і довгостроковими контрзаходами, що одночасно вимагає для своєї організації значних ресурсних і економічних витрат.

Тому в інтервалі значень між нижньою межею виправданості і безумовної виправданості необхідно кожного разу проводити процедуру оптимізації.

При цьому необхідно мати на увазі, що можливість заміни важливих компонентів раціону (м'яса, молока, картоплі, хліба і так далі) очевидно далеко безмежні.

Заборона або обмеження споживання продуктів харчування місцевого виробництва вводиться на ранній, середній і частково пізній фазі аварії. Проте застосування значень рівнів дії вимагають постійного застосування процедури зважування «користь-збиток», оскільки не виключає ситуацій, коли украй обмежених можливостях підвезення чистих продуктів харчування, запущена або обмежена вживанням місцевих продовольчих ресурсів може викликати пряму загрозу голоду. При цьому наслідку для здоров'я людей гострого дефіциту продуктів може виявитися важчим, ніж ті, які пов'язані з радіоактивним чинником.

Критерії для ухвалення рішення:

1. Відвернена доза внутрішнього опромінення за рахунок вживання радіоактивно заражених продуктів харчування:

за післяаварійний рік:

- найменша риса виправданості, 5 мЗв;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 30 мЗв:

за другою і подальші роки:

- найменша риса виправданості, 1 мЗв;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 5 мЗв.

2. Радіоактивне зараження молока:

- йодом - 131 для дорослих:

- найменша риса виправданості, 0,4 Бк/л;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 1Бк/л.

- йодом - 131 для дітей:

- найменша риса виправданості, 0,1 Бк/л;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 0,2 Бк/л.

- цезієм - 137:

- найменша риса виправданості, 0,1 Бк/л;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 0,2 Бк/л.

- стронцієм - 90 для дорослих:

- найменша риса виправданості, 0,02 Бк/л;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 0,2 Бк/л.

- стронцієм - 90 для дітей:

- найменша риса виправданості, 0,005 Бк/л;

- безумовна виправданість рівнів втручання і дій, 0,05 Бк/л.

Для інших не молочних продуктів харчування, рівні дії в 2 рази вище.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)