АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційне суспільство

Читайте также:
  1. Громадянське суспільство
  2. Держава та суспільство в епоху культурної політики
  3. Завдання та інформаційне забезпечення аналізу виробництва і реалізації продукції
  4. Інформаційна діяльність та інформаційне обслуговування
  5. Інформаційне забезпечення аналітичних досліджень
  6. Інформаційне законодавство Австралії
  7. Інформаційне законодавство Росії
  8. Інформаційне законодавство США
  9. Інформаційне законодавство ФРН
  10. Інформаційне моделюваня
  11. ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ
  12. Інформаційне право та законодавство

В.І. Косинський, О.Ф. Швець «Сучасні інформаційні технології»

Розділ 15

ІНФОРМАЦІЙНЕ СУСПІЛЬСТВО

Інформаційне суспільство. Основні моделі інформаційного суспіль­ства. Державна інформаційна політика. Законодавство про інфор­мацію. Електронна економіка. Електронний уряд. Електронні установи місцевого самоврядування. Електронні неурядові органі­зації. Навчальний тренінг.

Інформаційне суспільство

Унаслідок стрімкого розвитку інформаційних технологій усе більше сфер суспільного життя починають застосовувати новітні ін­формаційні продукти. Інформаційні технології для вирішення на­самперед економічних завдань ми розглядаємо як мережеві комп'ю­терні сервіси та створення й використання розподілених інформа­ційних баз даних на основі сервісно-орієнтованої архітектури та grid-середовища. Ці технології надають інноваційні можливості, які до цього часу не використовувалися і які починають визначати як зовсім нові напрями розвитку економічного життя суспільства, вод­ночас суттєво вдосконалюючи вже існуючі напрями. Серед них такі традиційні, як автоматизація обліку та менеджменту підприємств, розрахунки прогнозів та ризиків, економіко-статистичні розрахун­ки, розробка рекламної та маркетингової стратегій, електронна по­шта та ін. До відносно нових належать технології масових елек­тронних платежів на основі пластикових карток, електронний бан- кінг, електронна торгівля та електронний уряд.

Сформувалася концепція, яка головним фактором розвитку су­спільства в наш час визначає створення та споживання інформації. Така концепція розвитку отримала назву " інформаційне суспіль­ство". Вона навіть претендує на всеохоплюючу характеристику но­вого соціуму.

Якщо розглядати розвиток суспільства як зміну певних, доміну­ючих в окремі періоди суспільно-економічних факторів, то нині го­ловним вважається саме інформаційний фактор. При цьому ствер­джується, що матеріальні ресурси, капітал і праця, які є основою індустріального суспільства, втрачають свої лідируючі позиції на користь саме інформаційного фактора.

Головні ключові ознаки, запропоновані американським ученим Даніелем Белом, який вважається одним з основоположників кон­цепції "інформаційного суспільства", визначають сутність нового суспільства через зміни, які відрізняють його від попереднього су­спільства. До них насамперед належать:

— в економічній галузі перехід від економіки виробництва това­рів до економіки обслуговування та споживання, де основними ста­ють взаємозв'язки з великою кількістю окремих "малих" клієнтів;

— спеціалізація трудових ресурсів, суттєве зростання частки кваліфікованих інформаційно-технічних працівників;

— провідна суспільна роль інформаційного знання як джерела нововведень і політичних концепцій;

— орієнтація на майбутнє через технологічні оцінки та інформа­ційне управління;

— прийняття рішень на основі нових "інтелектуальних техноло­гій".

Інформаційне суспільство в основному вважається цифровим, тому що домінують саме цифрові технології в переважній більшості застосувань. Інформаційне суспільство є глобальним, адже викори­стовуються технології, які не мають обмеження в застосуванні за те­риторіями, вони розповсюджуються на всі континенти, країни, всю земну кулю і навіть навколоземний простір. Інформаційне суспіль­ство характеризується постійною потребою навчання та опанування швидкозмінних нових цифрових технологій. Йому властивий навіть "мережевий інтелект" унаслідок глибокого проникнення мережевих сервісів у всі сфери повсякденного життя людини.

Теорія "інформаційного суспільства" має системний глобальний характер, дає відповіді на виклики сучасності. Досягнення інформа­ційного суспільства розглядаються як прямий результат створення революційних мікроелектронних технологій. Інформаційні техно­логії настільки глибоко проникли в життя суспільства, що з ними пов'язується увесь суспільно-економічний розвиток країни. Відбу­вається це через економічні електронні відносини — автоматизовані електронні системи управління бізнесом, електронні платіжні систе­ми, електронну торгівлю та інші електронні засоби.

Водночас інформаційні технології впливають і на політичний розвиток суспільства, і на прояви демократії, коли кожна окрема людина завдяки використанню інформаційних технологій електрон-ного уряду здатна впливати на рішення політичних лідерів, визна­чати напрями розвитку суспільства.

Сучасні інформаційні технології також широко застосовують до­сягнення в сфері "штучного інтелекту". Це дає певні можливості для створення ефективної інформаційної моделі поведінки та прагнень безпосередньо самої людини.

Теорія "інформаційного суспільства" розглядається як важлива складова суспільного прогресу, яка пояснює об'єктивну тенденцію переходу людства до інформаційного розвитку з гуманістичним тра­ктуванням впливу інформаційних технологій.

У наш час інформаційне суспільство сприймається як стратегіч­на мета суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку передових країн світу, реалізація якої, у свою чергу, зумовлює по­требу людства у побудові глобального інформаційного суспільства.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)