АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зустрічний позов

Читайте также:
  1. AD CONSILIUM NE ACCESSERIS, ANTEQUAM VOCERIS - на совет не иди, пока не позовут (Цицерон)
  2. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  3. Забезпечення позову
  4. Забезпечення позову
  5. Зміна ціни позову
  6. Зміни в позовному спорі
  7. Об’єднання та роз’єднання позовів
  8. Підготовка і пред’явлення прокурором позову (заяви).
  9. Про повернення позовної заяви
  10. ТАКТИКА ЗАХИСТУ ПРОТИ ПОЗОВУ
  11. Тема 2: Розгляд справ у порядку позовного провадження.

Суть. Як відомо найкращий захист - це напад. При задово­ленні зустрічного позову, первісний позов не може бути задо­волений повністю. Суд або відмовляє в основному позові, або задовольняє його частково.

Застосування. Зустрічний позов — це спосіб активного захистувідповідача у тому ж процесі. Під час розгляду зустріч­ного позову первісний відповідач здійснює не властиву для захисту функцію - нападає на позивача. Розгляд зустрічного позову істотно впливає на вирішення основного.

Відповідно до ст. 140 ЦПК України, відповідач вправі не пізніше як за 3 дні до судового засідання пред'явити зустріч­ний позов. Прийняття зустрічного позову, пред'явленого піс­ля закінчення цього строку, залежить від судді, а якщо його заявлено під час розгляду справи по суті,- від суду. Умовами прийняття судом зустрічного позову є: 1) взаємна пов'я­заність зустрічного та первісного позовів та 2) доцільність їх сумісного розгляду, зокрема, коли вони випливають з одного правовідношення або коли вимоги по них можуть зарахову­ватися.

Суди неохоче приймають зустрічні позови, вимоги по яких можуть зараховуватися. Це, як правило, різні справи, кожна з яких має свій предмет доказування. Об'єднує їх лише грошо­вий характер вимог. Розглядати дві справи в одному прова­дженні складно. Тому суди часто відмовляють у прийнятті зустрічних позовних заяв, вимоги по яких можуть зараховува­тися. Ухвала суду з цього питання апеляційному оскарженню не підлягає.

Найбільш ефективно інститут зустрічного позову може ви­користовуватися, коли він випливає з того ж самого або бли­зького правовідношення, що й первісний позов. У прийнятті зустрічного позову не може бути відмовлено навіть, коли він пред'явлений пізніше як за 3 дні до судового засідання, якщо розгляд окремо первісного позову зробить неможливим роз­гляд зустрічних вимог відповідача.

Приклад. Позивач звернувся до суду з позовом про визнан­ня відповідача таким, що втратив право користуватися жилим приміщенням у зв'язку із його відсутністю без поважних при­чин у цьому приміщенні понад 6 місяців (ст. 71 ЖК України). Відповідач заявив зустрічний позов про усунення перешкод у користуванні приміщенням та вселення, оскільки позивач за­мінив вхідні замки, до квартири не пускає, створює нестерпні умови проживання.

Основний і зустрічний позов у наведеному прикладі ви­пливають з одного правовідношення: користування жилим приміщенням. Ці позови повинні розглядатися разом.

5. Залучення третіх осіб з самостійними вимогами на предмет спору Суть. Треті особи вступають у справу з власної ініціативи захисту своїх порушених прав. Залучення третіх осіб з Іктичних міркувань змінює розстановку сил у процесі, роз-иіирює предмет доказування, ускладнює судовий розгляд. Крім позивача на предмет позову претендує інша особа.

Застосування. Вступ третіх осіб у справу відбувається шляхом пред'явлення позову до однієї або обидвох сторін. Вони користуються всіма правами та несуть обов'язки пози­вача. Вимоги третьої особи потрібно формулювати так, щоб вони були аналогічними до вимог позивача або так, щоб їх задоволення перешкоджало задоволенню вимог позивача.

Позовні заяви третіх осіб подаються до суду, який розгля­дає справу, і підлягають оплаті державним митом.

Приклад. Левицький звернувся з позовом до колишньої дружини Левицької про поділ майна, набутого за час спільно­го подружнього життя з 1993 року. До складу майна, що підлягає поділу, позивач включив трикімнатну квартиру, автомобіль, предмети домашньої обстановки. Волощук, колишня те-ща позивача, звернулася з позовом до обидвох сторін про визнання права власності на 1/2 частину квартири, покликаю-чись на те, що спірна квартира придбана і на її кошти. Воло­щук, колишній тесть позивача, звернувся з позовом до сторін про витребування з чужого незаконного володіння побутової техніки, покликаючись на те, що вона була передана у без-строкове безоплатне користування.

Позови тестя та тещі, третіх осіб із самостійними вимогами предмет спору, мають тактичний характер, їх мета - допо-дочці-відповідачці, зменшити склад майна, що підляга-поділу між колишнім подружжям.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)