АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Збирання насіннєвих посівів

Читайте также:
  1. Збирання затвора
  2. Збирання міських територій

Збирання урожаю – дуже важливий елемент технології вирощування соняшнику на ділянках розмноження та гібридизації. Якщо в господарстві збирають і батьківську і материнську лінії, то батьківську – в першу чергу. Комбайни, які її збирали, до збирання материнської форми не допускаються.

За кожним комбайном закріплюють окремі автомобілі, щоб не допустити змішування насіння, машини, що перевозять насіння материнської форми, позначають червоною смугою, а батьківської – синьою.

Десикацію соняшнику на ділянках гібридизації та розмноження проводять при вологості насіння не більше 32%

В роки з сильним ураженням сірою і білою гнилями, десикацію проводять при пожовтінні тильної сторони кошиків та появі на них перших ознак хвороби, але не більше 42% вологості насіння. Комбайни обладнують пристроями ПСП-1,5, ПСП-8, ПСП-10, ПЗС-3-68. Частоту обертів барабана молотарки встановлюють в залежності від вологості, лушпинності та міцності насіння.

Втрати насіння при збиранні соняшнику в значній мірі залежать від строків і тривалості збирання. Оптимальні строки і тривалість збирання соняшнику визначаються біологічними властивостями рослин і господарською доцільністю. Збільшення строків збирання (понад 8 днів) призводить до великих втрат насіння. Отже, збирання врожаю необхідно планувати ще при сівбі. На одній ділянці гібридизації краще розміщати 2-3 гібриди різних груп стиглості, як це роблять в ряді господарств Харківської області.

Післязбиральна обробка насіння.

Післязбиральна обробка є відповідальним етапом, що визначає вихід, якість і собівартість отриманих із соняшнику продуктів. Свіжозібране насіння соняшнику вирізняється дуже низькою стійкістю під час зберігання, особливо коли має вологість, вищу за кондинційну, і сильно засмічене. У такому насінні спільна дія вологи, ферментів, мікроорганізмів і процесів дихання призводить до швидкого зниження якості олії і втрати сухих речовин.

Особливості будови і складу насіння соняшнику, а також відносно пізні строки його збирання ускладнюють післязбиральну обробку і зберігання. Для високоолійних сортів умови обробки ще складніші, оскільки в них інтенсивніше протікають фізіологічні й біохімічні процеси та низька щільність оболонок.

Післязбиральну обробку товарного насіння проводять на зерноочисно-сушильних комплексах типу КЗС або зерноочисних агрегатах типу ЗАВ. У господарствах, де відсутні ці комплекси, використовують ворохоочисні машини ОВП-20А, ОВС-25, МС-4,5.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)