АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості і опис установки

Читайте также:
  1. АВТОМАТИЗАЦІЯ ОДНОКОРПУСНІ ВИПАРНІ УСТАНОВКИ
  2. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ РЕЧОВИНИ МЕТОДОМ ЗМІШУВАННЯ
  3. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ФІЛЬТРАЦІЇ
  4. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ПРИГОТУВАННЯ СИРОПУ
  5. Активное слушание смягчает жесткие воспитательные установки родителя.
  6. Бази даних. Основні відомості
  7. Биогазовые установки
  8. Визначення ефективності впровадження вітроенергетичної установки для потреб енергозабезпечення об’єкта
  9. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  10. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  11. Відомості про авторів
  12. Відомості про виконання робіт

05-06-32

Методичні вказівки

До виконання лабораторних робіт

Із навчальної дисципліни «Фізика»

 

Розділ «МОЛЕКУЛЯРНА ФІЗИКА»

 

для студентів інженерно-технічних напрямів підготовки

денної, заочної та дистанційної форм навчання

 

Рекомендовано

науково-методичною

радою НУВГП

протокол № від..20 р.

РІВНЕ – 2014


Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт із навчальної дисципліни «Фізика», розділ «МОЛЕКУЛЯРНА ФІЗИКА» для студентів інженерно-технічних напрямів підготовки денної, заочної та дистанційної форми навчання / О.Д. Кочергіна, А.В. Рибалко, М.В. Бялик, Рівне: НУВГП, 2014,- 28 с.

 

Упорядник

Кочергіна О.Д., асистент кафедри хімії та фізики;

 

Рибалко А.В., канд. пед. наук, доцент кафедри хімії та фізики;

 

Бялик М.В., канд. фіз.-мат. наук, доцент кафедри хімії та фізики.

 

Відповідальний за випуск:

Гаращенко В.І., канд. техн. наук, доцент, кафедри хімії та фізики.

 

© Кочергіна О.Д., Рибалко А.В.,

Бялик М.В., 2014

© НУВГП, 2014


 

ЗМІСТ

 

ВСТУП.. 3

Лабораторна робота № 2.1 Визначення в’язкості рідини методом Стокса 4

Лабораторана робота № 2.2 Визначення в’язкості повітря капілярним методом 9

Лабораторна робота № 2.3 Визначення відношення тепло-ємностей повітря методом адіабатичного розширення. 15

Лабораторна робота № 2.4 Визначення коефіцієнта поверхневого натягу методом відриву кільця 22

Література. 25

Додаток 1 Приклад оформлення титульної сторінки. 26

Додаток 2 Приклад оформлення звіту. 27

 

ВСТУП

 

У даній методичці представлені лабораторні роботи з дисципліни «Фізика» розділ «Молекулярна фізика», які виконуються на кафедрі хімії та фізики.

Метою лабораторних робіт є вивчення фізичних процесів і явищ, які лежать в основі даного розділу фізики, а завданням є навчити студента вимірювати величин і виконувати обробку результатів вимірювань. У процесі виконання лабораторної роботи студент оформляє звіт (див. зразок у додатках 1, 2).

У кожній лабораторній роботі вказана мета, теоретичні відомості, опис експериментальної установки, хід роботи і контрольні запитання.


Лабораторна робота № 2.1

 

Визначення в’язкості рідини методом Стокса

 

Мета роботи: визначити в’язкість рідини.

 

Теоретичні відомості і опис установки

(Теорія до даної роботи описана в лекційному курсі (інтерактивного комплексу Ч І)§2.19, 2.20)

 

Молекули газів та рідин внаслідок теплового руху безперервно і хаотично рухаються. При цьому вони обмінюються імпульсами та енергіями. Якщо в середовищі існує просторова неоднорідність густини, температури або швидкості впорядкованого руху окремих шарів, то на тепловий рух молекул накладається впорядкований рух, який веде до вирівнювання цих неоднорідностей.

Явища переносу – це процеси встановлення рівноваги в системі шляхом переносу маси (дифузія), енергії (теплопровідність) та імпульсу напрямленого руху (внутрішнє тертя або в’язкість).

Явище дифузії полягає у взаємному проникненні і перемішуванні частинок речовини внаслідок неоднорідності густини чи різниці концентрацій компонент суміші в різних місцях об’єму. Потік маси виникає в напрямку зменшення густини чи концентрації. Явище описується емпіричним законом Фіка.

,

де D – дифузія, яка дорівнює масі речовини, що переноситься через одиницю площі за одиницю часу при одиничному градієнті густини; – градієнт густини; S – площа поверхні; dt – час переносу.

Якщо вдовж осі Х існує градієнт температури , то в напрямку зменшення температури виникає потік тепла через поверхню площею S перпендикулярну до осі Z. Явище теплопровідністі описує закон Фур’є.

,

де dQ – кількість теплоти; dt – проміжок часу; К – теплопровідність речовини – це кількість теплоти, що проходить за одиницю часу через одиничну площу при одиничному градієнті густини. Механізм явища теплопровідністі полягає в передачі енергії теплового хаотичного руху при зіткненні молекул.

У явищі внутрішнього тертя (в’язкості) спостерігається перенос імпульсу напрямленого руху від молекул із шарів, які рухаються швидше до повільніших і навпаки. У результаті більш швидкий шар гальмується, менш швидкий прискорюється (рис. 1). Такий процес з механічної точки зору можна пояснити виникненням сил тертя, які сповільнюють більш швидкий і прискорюють повільніший шари молекул. Ці сили напрямленні по дотичній до поверхні стичних шарів проти відносної швидкості. Дослід показує, що імпульс руху dp, що передається із шару в шар через поверхнюпропорційний градієнту швидкості шарів, площі цієї поверхні S та часу переносу dt

.

В результаті між шарами виникає сила внутрішнього тертя

, (1)

де h – в’язкість, яка залежить від природи речовини і її стану. Із співвідношення (1) визначимо:

. (2)

В’язкість η – чисельно дорівнює силі внутрішнього тертя, яка діє між шарами одиничної площі при одиничному градієнті швидкості.

Нехай тіло рухається в рідині, що його змочує. До поверхні тіла прилипає шар рідини (внаслідок міжмолекулярних сил притягання), який буде рухатись швидше ніж суміжній шар. Між цими шарами виникає градієнт швидкості і це веде до виникнення сили в’язкості (внутрішнього тертя), яка є силою опору. Як відомо, сила внутрішнього тертя між сусідніми шарами пропорційна градієнту швидкості:

, (3)

де S – площа стичних шарів.

Шари, що досить віддалені від поверхні тіла майже не рухаються. Отже градієнт швидкості пропорційний швидкості. Таким чином сила в’язкості

, (4)

де u – швидкість тіла, k – коефіцієнт пропорційності, який залежить від природи рідини і від форми і розмірів тіла. Стокс показав, що для кульки, яка рухається в рідині

, (5)

де r – радіус кульки. Тоді, підставивши (5) в (4), одержимо силу Стокса:

. (6)

Нехай кулька падає в рідині (рис. 2). На неї діють сили:

– Архімеда, – сила тяжіння, – сила в’язкості. Модуль рівнодійної цих сил

. (7)

Швидкість кульки зростає до тих пір, поки рівнодійна не стане рівною нулю, тоді

. (8)

(9); (10); (11)

Після підстановки в (8) співвідношень (6), (9), (10), (11) отримаємо

, (12)

де – густина кульки, – густина рідини, V – об’єм кульки,

g – прискорення вільного падіння.

Установка для вимірювання в’язкості – це циліндр з рідиною (рис. 3), на якому у верхній і нижній частинах зроблені мітки. Верхня мітка знаходиться на такій висоті, щоб при її досягненні рух кульки міг би вважатись рівномірним. Якщо відстань між мітками l, а час падіння t, то швидкість

. (13)

Виразимо радіус кульки через її діаметр

. (14)

Підставивши (13), (14) в (12) отримаємо

. (15)

Позначимо

. (16)

Звідки отримаємо робочу формулу для визначення коефіцієнта в’язкості рідини

. (17)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)