АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Радіокерування

Читайте также:
  1. ЗАВДАННЯ 2

 

Устаткування: 1) генератор УВЧ, 2) випрямляч ВУП-1, 3) прийомний диполь з діодом, 4) радіореле, 5) модель телеграфного апарату, 6) гальванометр від амперметра, 7) ключ телеграфний, 8) джерело струму на 3-4 в, 9) дроти сполучні.

Електрична лампочка, включена в середину приймального диполя, - це дуже грубий індикатор для прийому радіосигналів. Чутливішим індикатором є електромагнітне реле, яке можна використовувати для приведення в дію різних пристроїв. Проте воно не може діяти безпосередньо від струму високої частоти, що виникає в приймальному диполі. Необхідно струм високої частоти перетворити в постійний струм.

 

Для демонстрації такого перетворення лампочку в прийомному диполі замінюють напівпровідниковим діодом, вмонтованим в штепсельну вилку, і приєднують зажими диполя до гальванометра від демонстраційного амперметра (рис. 310).

У генераторі УВЧ розмикають зажими, сполучені перемичкою, і приєднують до них телеграфний ключ.

Розмістивши приймальну і передавальну установку на трохи більшій відстані, чим в попередніх дослідах, натискають на ключ передавача. Стрілка гальванометра відхиляється в ту або іншу сторону залежно від способу включення вилки з діодом.

Потім вилку перевертають і показують, що стрілка відхиляється в протилежну сторону.

Очевидно, що струм в диполі, що збуджується електромагнітними хвилями, пропускається діодом тільки в одному напрямі. При цьому в одній половині диполя накопичується позитивний заряд, а в іншій — негативний. Розряджається диполь через обмотку гальванометра, через яку, таким чином, тече постійний струм.

Замінивши приймальний диполь приладом, який випускається під назвою радіореле, сполучають вихідні зажими поляризованого реле з джерелом постійного струму на 3,5 В і моделлю телеграфного апарату (рис. 311). Натискаючи на ключ, демонструють передачу і прийом телеграфних сигналів. За бажанням телеграфний апарат може бути замінений електричним дзвінком, електродвигуном, зумером і іншими об’єктами управління.


Контрольні питання

1. Які демонстраційні досліди по цій темі передбачені програмою? Описані в підручниках 11 класу?

2. Чи функціонуватиме коливальний контур, що складається тільки з двох конденсаторів? І чи буде це коливальний контур?

3. Як розрахувати власну частоту коливального контура, знаючи його параметри?

4. Як вплине на картину затухаючих коливань зміна частоти у вхідній оболонці трансформатора?

5. Оцініть граничну власну частоту контура, при якій ще спостерігатимуться затухаючі коливання?

6. Яка умова виникнення незгасаючих коливань? Які системи називають автоколивальними, основні елементи автоколивальних систем.

7. Що є е/м хвиля? Яка умова для виникнення э/м хвилі? Чи залежить швидкість е/м хвилі від середовища?

8. Поясніть принцип роботи УВЧ генератора?

9. Яке призначення котушок в ланцюгах розжарення ламп? У анодному ланцюзі?

10. Чому в досліді про поверхневий ефект при розмиканні оболонки, лампочка, приєднана до осьового дроту, горить яскравіше?

11. Як в досліді по вивченню э/м хвиль впливає просторова орієнтація диполя на лампочки? Поясните спостережуване явище.

12. Як здійснюється детектування і модуляція коливань.

13. Поясните роль стержнів 1, 2 і 3 (рис.1) в приймальнях і передавальних антенах

21. Поясните зміну світіння лампочки в досліді з відкритим коливальним контуром.

22. Яка умова резонансу контурів.

23. Чи можна в досліді по резонансу контурів лампу розжарювання замінити неоновою лампочкою?

24. Яка роль діода в досліді по демонстрації радіоуправління, чи можна обійтися без нього, застосовуючи гальванометр змінного струму?

25. Чому телевізійні станції не працюють в діапазонах СВ, ДВ і КВ?

26. Чи можна виявити поляризацію хвиль, що дає генератор сантиметрових хвиль, без поляризаційних решіток?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)