АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основний зміст переговорного процесу

Читайте также:
  1. C-3. Розрахунок процесу розпилювання блоків на плити-заготовки (Алмазне дискове розпилювання).
  2. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. V. Цивільно-процесуальне законодавство
  5. VII. Кримінально-процесуальне законодавство
  6. Актори політичного процесу
  7. Арабо-израильские отношения в 1990-е – начале 2000-х гг.: этапы и особенности переговорного процесса, проблемы урегулирования.
  8. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  9. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.
  10. ВИБІР ТЕМИ І СКЛАДАННЯ ЗМІСТУ РОБОТИ
  11. Види парламентів зарубіжних країн за структурою. Зміст представництва нижньої та верхньої палат бікамерних парламентів.Види верхніх палат парламентів зарубіжних держав.
  12. Види та зміст навчальної роботи

Психологія переговорного процесу з вирішення конфліктів

Переговорний про цес є однією з основних і ефективних форм участі третьої особи (посередника) у вирішенні конфліктів. Цей процес у конфліктології називають медіації, а професійного посередника - медіатором. Знання психологічних основ поведінки в переговорному процесі конфліктуючих сторін, психологічних механізмів їх взаємодії є однією з умов успішного управління цим процесом. Ця тема має на меті з'ясування психологічних аспектів складної взаємодії конфліктантів в процесі медіації.

Основний зміст переговорного процесу

Основний зміст переговорного процесу може бути представлена чотирма етапами.

1.Підготовчий етап. На цьому етапі здійснюється збір інформації про зміст конфлікту, про учасників конфліктної взаємодії, аналізуються причини, наслідки, варіанти вирішення і т.і.

2. Початок переговорів. На цьому етапі здійснюється взаємний обмін інформацією. Учасники конфлікту висловлюють свої позиції, оцінюють ситуацію, пропонують варіанти вирішення проблеми і т. і.

3. Пошук прийнятного рішення. На цьому етапі обговорюються варіанти вирішення проблеми, уточнюються позиції і мотиви суб'єктів конфлікту, опрацьовуються компромісні варіанти, шляхи руху до консенсусу і ін.

4. Завершення переговорів. На цьому етапі уточнюються деталі договору, визначаються терміни виконання зобов'язань, розподіляються обов'язки, встановлюються форми контролю і т.і. Все це, як правило, знаходить своє відображення в прийнятій в якості документа угоді. У тому випадку, якщо учасники переговорів не прийшли до угоди з вирішення конфлікту, може бути прийнята угода в усній або письмовій формі про перенесення обговорення проблеми на інший термін.

Суттєвим моментом в технологіях переговорного процесу є оцінка форм і способів участі в конфлікті посередника (медіатора). В літературі виділяють три варіанти посередництва (див.: Лінчевський, 2000, с. 155):

1. Диз'юнктивний (роз'єднувальний).

2. Кон'юнктивний (об'єднувальний).

3.Змішаний.

 

Схематично ці варіанти можна представити таким чином:

 

де S1 і S2-суб'єкти конфлікту; П – посередник.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)