АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Політико-правовий контекст діяльності у галузі масової інформації

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. III. Витрати діяльності
  5. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  6. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  7. LSB-метод (Least Significant Bits) приховування інформації
  8. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  9. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  10. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  11. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  12. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності

ТЕМА. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОШИРЕННЯ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Політико-правовий контекст діяльності у галузі масової інформації. Друковані засоби масової інформації (преса). Видавнича справа. Інформаційні агентства. Електронні засоби масової інформації. Поширення і демонстрування фільмів.

Політико-правовий контекст діяльності у галузі масової інформації

Одним з найважливіших для окремої людини, суспільства та держави видів інформації є масова інформація. За ст. 20 Закону України «Про інформацію», масова інформація визначається як публічно поширювана друкована та аудіовізуальна інформація. Головним критерієм розмежування цього виду інформації й інших видів є критерій публічної поширюваності, який означає масове поширення цієї інформації для відносно великого, невизначеного кола осіб. Адже користувачем масової інформації як інформаційного продукту може стати будь-яка зацікавлена особа. Законодавство визначає також засоби поширення масової інформації, які класифікують залежно від форми подання інформації друкованої чи аудіовізуальної на:

Ø друковані засоби масової інформації – періодичні друковані видання (газети, журнали, бюлетені тощо) і разові видання визначеним тиражем;

Ø аудіовізуальні засоби масової інформації – радіомовлення, телебачення, кіно, звукозапис, відеозапис тощо.

Як уже зазначалося вище, ключовою для розуміння сутності правового регулювання мас-медіа є їх дуалістична природа, яка полягає в тому, що, з одного боку, вони є звичайними підприємствами, а з іншого – трибуною для висловлювання поглядів і демократичної комунікації. У цьому аспекті правові питання діяльності ЗМІ є невід’ємною частиною питань організації політичної влади в державі та залежать від ступеня демократичності цієї влади.

Найпопулярнішою для визначення ролі та місця ЗМІ в сучасному демократичному суспільстві є так звана концепція «ліберального плюралізму». Відповідно до цієї концепції, ЗМІ виконують три основні ролі: громадського спостерігача, представника користувача та джерела суспільної інформації.

Виконуючи роль громадського спостерігача, ЗМІ мають забезпечувати контроль за публічною владою, прозорість діяльності органів публічної влади, інформуючи громадськість про можливі зловживання та правопорушення в цій галузі, акцентуючи увагу владних інституцій на питаннях, що викликають суспільний інтерес. Роль громадського спостерігача історично закріпилася за мас-медіа як одним із засобів захисту прав людини від можливих утисків з боку держави.

Роль ЗМІ як представника користувача полягає в тому, що, маючи на меті задоволення інформаційних потреб користувачів інформації, мас-медіа повинні йти назустріч цим потребам. Таким чином, певною мірою зміст інформації, яку поширюють мас-медіа, формується у межах ринкового механізму, відповідно до попиту та пропозиції. Відповідно через ринкові механізми громадськість, суспільство в цілому й окремі соціальні групи можуть забезпечити представництво своїх інтересів у галузі масової інформації, через ЗМІ, що розраховані на відповідну аудиторію. Нарешті, в ролі джерела суспільної інформації ЗМІ забезпечують
притаманний демократичному суспільству процес вільного висловлювання ідей і поглядів кожним бажаючим і широкого суспільного обговорення важливих проблем державного та суспільного життя. Така роль ЗМІ сприяє формуванню громадської думки й участі громадськості в політичному та суспільному житті держави.

Слід зазначити, що визначена вище концепція може бути реалізована лише за однієї умови – за незалежності ЗМІ. Саме на забезпечення такої незалежності спрямовані більшість правових гарантій діяльності ЗМІ.

Зокрема, слід зазначити, що ч. 2 ст. 15 Конституції України в нашій державі цензура заборонена. Така пряма заборона фактично є ключовою гарантією свободи діяльності у галузі масової інформації. Хоча питання незалежності ЗМІ певною мірою є фікцією, адже всі вони мають своїх власників, які багато в чому визначають напрями діяльності кожного конкретного ЗМІ. Подібний стан речей характеризують терміном «економічна цензура». В цьому разі слід говорити швидше про норми вже згаданої ст. 15 Конституції України, за якими суспільне життя в Україні ґрунтується на політичній, економічній і ідеологічній багатоманітності, а жодна ідеологія не може бути визнана державою як обов’язкова. Саме різноманітність, тобто належність ЗМІ від різних власників і, відповідно, поширення за їх допомогою різних думок, поглядів та оцінок уможливлює створення загального ефекту незалежності ЗМІ. Наприклад, можна виділити чотири основні види ЗМІ, залежно від статусу їх власників і засновників:

1) державні (офіційні), засновниками яких є органи публічної влади й які використовують, насамперед, для поширення інформації цих органів влади та діють у межах державної інформаційної політики;

2) партійні, засновниками яких є політичні партії й які мають відповідне ідеологічне спрямування та використовуються, насамперед, для проведення політичної агітації;

3) приватні (незалежні), засновниками та власниками яких є суб’єкти господарської діяльності та орієнтовані, насамперед, на отримання прибутку від здійснення ІД. Відповідно зміст діяльності цих ЗМІ визначається вимогами ринку інформаційних продуктів і послуг;

4) громадянські (неприбуткові), засновниками яких виступають громадські організації (правозахисні, національні, культурні, релігійні, екологічні, професіональні тощо). Цей вид ЗМІ розрахований передусім на задоволення інформаційних потреб відповідних соціальних груп або інформування суспільства з питань діяльності відповідних громадських організацій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)