АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Собівартість фінансової інвестиції, в залежності від способу придбання

Читайте также:
  1. IV. Виробнича собівартість
  2. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
  3. Аналіз фінансової звітності
  4. Аналіз фінансової стабільності.
  5. Аналіз фінансової стійкості банку
  6. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  7. Бухгалтерські рахунки якого класу кореспондують тільки між собою, а їх залишки не враховують під час складання фінансової звітності банку?
  8. В залежності від вихідних даних та способів їх поєднання всі методи діляться на 2 класи.
  9. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?
  10. Валютна складова фінансової безпеки
  11. Визначення залежності в’язкості рідини від її температури
  12. Визначення залежності прибутку від витрат на рекламу
Спосіб придбання фінансової інвестиції Собівартість фінансової інвестиції
1. Придбання за грошові кошти · сплачені грошові кошти · витрати, що безпосередньо пов'язані з придбанням
2. Придбання шляхом обміну на цінні папери власної емісії · справедлива вартість переданих цінних паперів · витрати, що безпосередньо пов'язані із придбанням
3. Придбання шляхом обміну на інші активи · справедлива вартість переданих активів · витрати, що безпосередньо пов'язані із придбанням

Умовно весь документообіг з фінансових інвестицій можна поділити на:

Ø надходження фінансових інвестицій;

Ø переоцінка фінансових інвестицій;

Ø нарахування та одержання відсотків за інвестиціями;

Ø погашення і реалізація фінансових інвестицій

Згідно ПБО 12 існує три способи придбання фінансових інвестицій, які, за визначенням, повинні охоплювати всі можливі варіанти компенсації їхньої вартості:

- за кошти;

- в обмін на інші активи, відмінні від коштів;

- в обмін на цінні папери власної емісії

До цінних паперів належать акції, облігації, ощадні сертифікати тощо.

Передачу дольової участі у статутному капіталі акціонеру засвідчує акція. Цей документ без встановленого строку обігу. Розмір доходу (дивідендів) на акцію встановлюється загальними зборами акціонерів після закінчення фінансового року і виплачується за рахунок прибутку, який залишається у розпорядженні акціонерного товариства.

Облігації випускаються державними, орендними колективами та іншими підприємствами. Акціонерними товариствами випускаються облігації на суму, що не перевищує 25% установчого капіталу. Сплата відсотків по облігаціях підприємств здійснюється щорічно.

Ощадні сертифікати придбавають у банку. Зберігання ощадних сертифікатів аналогічне акціям та облігаціям.

Вексель застосовується для відстрочення боргових зобов'язань юридичної особи. Перехід права векселя засвідчується передаточним написом на векселі - індосаментом.. Векселі є прості і переказні.

Казначейські зобов'язання - це різновид цінних паперів на пред'явника, які розміщуються на добровільних засадах, посвідчують внесення їх тримачами грошових коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу протягом всього терміну володіння цими цінними паперами. Випускаються вони у таких видах:

- короткострокові - до 1 року4

- середньострокові - від 1 до 5 років4

- довгострокові - від 5 до 25 років.

Поточні фінансові інвестиції - це фінансові інвестиції терміном, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (окрім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів). Інвестиції можуть бути класифіковані як еквіваленти, якщо вони:

- вільно конвертуються у відому суму грошових коштів;

- характеризуються незначним ризиком зміни вартості;

- мають короткий строк погашення (наприклад протягом 3 місяців)

До поточних інвестицій відносяться:

Ø еквіваленти грошових коштів;

Ø інші поточні фінансові інвестиції

Еквіваленти грошових коштів – це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у грошові кошти і характеризуються незначним ризиком зміни вартості. На рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції" ведеться облік наявності і руху поточних фінансових інвестицій і еквівалентів грошових коштів, у тому числі депозитних сертифікатів.

При придбанні, перепродажу цінних паперів за готівку або безготівкові кошти підставою для запису в бухгалтерському обліку є прибутковий касовий ордер чи виписка банку. Оплата придбаних акцій іншими матеріальними цінностями і підставою для записів в бухгалтерському обліку є документи, які підтверджують факт передачі об’єктів інвестором. Підставою для оприбуткування депозитних сертифікатів та отримання процентів є виписки банку з доданими до них відповідних документів. За кожним пакетом придбаних цінних паперів у 2-х примірниках складається реєстр, який повинен мати наступні обов’язкові реквізити: найменування емітенту, номінальну вартість цінного паперу, купівельну вартість, номер, серію, загальну кількість, дату купівлі, дату продажу. На розрахунок премії або дисконту складається довідка бухгалтерії.

Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться в розрізі видів придбаних цінних паперів та підприємств, що їх емітували (випустили).

На цінні папери, які зберігаються в касі підприємства ведеться реєстр в 2-х екземплярах: один для касира, інший для бухгалтерії.

В обліку фінансові інвестиції відображаються за первісною вартістю.

Формування первісної вартості залежить від способу придбання фінансових інвестицій. Фактична вартість при купівлі складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансових інвестицій. Собівартість інвестиції, придбаної в обмін на цінні папери власної емісії, визнається за справедливою вартістю переданих цінних паперів.

Собівартість фінансової інвестиції, придбаної шляхом обміну на інші активи, визнається за справедливою вартістю переданих активів. Дивіденди, роялті та рента, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінансовий доход інвестора, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу згідно із П(с)БО 15 «Дохід». При складанні звітності застосовують такі методи оцінки: за справедливою вартістю, за амортизованою вартістю, за методом участі у капіталі.

При вибутті (продажу, обміні) цінних паперів можуть застосовуватись такі методи їх оцінки:

- за вартістю одиниці кожного цінного паперу (або одного виду);

- за середньозваженою вартістю;

- за вартістю перших за часом закупівель (метод ФІФО).

Таблиця 3.3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)