АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Установки зрідженого газу

Читайте также:
  1. II. Описание экспериментальной установки
  2. В зависимости от целевой установки организма его функции могут быть основными и вспомогательными.
  3. Вентиляційні установки
  4. Визначення робочої точки насосної установки
  5. ВЫПРЯМИТЕЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ, ПРИМЕНЯЕМЫЕ НА ЭЛЕКТРОПОЕЗДАХ.
  6. Вычерчиваем и одновременно собираем схему экспериментальной установки
  7. Габариты сушильной установки
  8. Деталь установки оконного блока со спаренными переплетами
  9. ДОИЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ
  10. Исследование влияния установки на способ решения задач
  11. КОМПРЕССОРНЫЕ УСТАНОВКИ
  12. Котельные установки

 

Установки для використання зрідженого газу можуть бути індивідуальні, групові і резервуарні.

Індивідуальні установки мають продуктивність, достатню для забезпечення роботи 4-х конфорочної плити, або проточного водонагрівача з тепловим навантаженням при установці балона в приміщенні і будь-якому складі рідкого газу; а також 4-х конфорочної плити або водонагрівача з тепловим навантаженням до 10000 ккал/ч при установці балона на відкритому повітрі і заповненні балона технічним пропаном. Тому розрахунок продуктивності індивідуальної балонної установки не вимагається. Без розрахунку для індивідуальної установки застосовується також регулювальник тиску типу РДГ- 6 і газопровід діаметром 15 мм із сталевих труб або гумовотканинних шлангів.

Групові установки застосовуються для газопостачання окремих більш потужних споживачів (окремого житлового будинку, невеликого підприємства і т. ін.) до спорудження резервуарної установки. Сумарна місткість групи балонів для житлових, громадських будівель і комунально-побутових споживачів не повинна перевищувати 600 л при розміщенні балонної установки у стін будівель і 1000 л за наявності розривів від будівель (від 8 до 25 м), а для комунальних і побутових підприємств - відповідно до 100 і 150 л.

Кількість балонів в груповій установці для житлових будівель визначається по номінальних витратах газу приладами по формулі:

N = , (2.1)

де N - кількість балонів в установці, шт; q - номінальне теплове навантаження газових приладів, встановлених в одній квартирі, кДж/ч [10, стор. 3.], n - кількість обслуговуваних квартир; k - коефіцієнт одночасності (СНіП 2.04.08-87*); Q - нижча теплота згорання газу, кДж/нм3; V - розрахункова продуктивність одного балона, нм3/ч.

Кількість балонів для газопостачання комунальних, промислових і сільськогосподарських об'єктів визначається по сумарному номінальному тепловому навантаженню агрегатів зі вступом коефіцієнта одночасності, що враховує можливе зменшення навантаження внаслідок неспівпадання часу роботи агрегатів. Продуктивність одного балона залежить від температури зовнішнього повітря, прийнятої за розрахункову, рівномірності роботи установки і тривалості її безперервної роботи. Відповідно до існуючої практики проектування застосовується подвійний комплект балонів - один робочий і один резервний - і передбачається можливість їх роздільної і спільної роботи. Резервний комплект має бути завжди заповнений сумішшю, оскільки він розрахований на роботу в зимовий період. В цьому випадку при розрахунку продуктивності балона застосовують середню температуру січня.

Резервуарні установки подають газ значній кількості споживачів по зовнішній газовій мережі. Сумарний геометричний об'єм резервуарів резервуарної установки при наземному розташуванні складає не більш 20м3, а при підземному - не більш 50м3. Максимальний об'єм одного резервуару при об'ємі установки до 20м3 - 5м3, при об'ємі установки 21 - 50м3 - не більш 10м3.

Розрахункова витрата газу на господарчо-побутові і комунальні потреби визначається по річних нормах витрати газу (СНиП):

, (2.2)

де qріч- витрата газу на 1 людину, кДж/рік; n - кількість жителів, що користуються газом; k - коефіцієнт добової нерівномірності за рік (при наявності газових плит k = 1,4; при наявності газових плит і водонагрівачів k =2,0); Q - теплота згорання газу, кДж/нм3.

Для окремих установок і приладів витрата газів визначається по номінальних витратах газу і коефіцієнтах одночасності.

Кількість резервуарів в установці визначається:

, (2.3)

де - продуктивність одного резервуару, визначувана по СНиП.

 

 

Приклади

14. Визначити число балонів місткістю 50 л в балонній установці, призначеній для газопостачання восьми-квартирного житлового будинку. У кухнях усіх квартир встановлені 4-х комфорочні газові плити. Об'ємний склад газу: С3Н8 - 75%, С4Н10 - 25%.

Рішення:

1. Q згорання суміші (без урахування фракційності випару) Q = 0,75×Q + +0,25×Q.

2. Номінальна теплова потужність плити визначається по СНіП. Продуктивність одного балона складає v = 0,2 м3/год

3. k = 0,27 - згідно [1, стор. 52, прилож.3] (прийнято для 8 квартир, в яких встановлені 4-х плити конфорок).

4. Число робочих балонів в установці:

N = = = 4,6 5 шт.

З урахуванням резервних приймаємо 10 шт.

 

15. Визначити продуктивність балона об'ємом 50л (d = 0,3м, h = 0,9м) заповненого зрідженим газом на 75%, при t = -50С. Температуру рідкої фази в балоні максимально допустимо (-300С). Прихована теплота пароутворення r = 412 кДж/кг

Рішення.

k = 50,2 кДж/м2×ч×0С

1. Змочена поверхня балона: (при незмінній температурі рідини) і без урахування теплоємності рідкої фази і самого балона.

F = 0,75nd(0,5d + h) = 0,75×3,14×0,3(0,15+0,9) = 0,743 м2;

= = 2,26 кг/ч.

 

16. Визначити кількість що випаровується під час зрідженого пропана в наземному резервуарі (d = 1,0м и l = 3,3м) при t = -60С, температура рідкої фази t = -290С. Резервуар наповнений рідкою фазою на 50%, F = 5,4 м2.

 

Рішення.

кг/ч.

 

17. Визначити число підземних резервуарів об'ємом 5 м3 в груповій установці, призначеній для газопостачання 4-х житлових будинків з числом жителів 500 чоловік і будинковою кухнею з сумарним тепловим навантаженням встановлених газових приладів q=580 МДж/год. В кухнях квартир встановлені 4-х комфорочні плити і проточні водонагрівачі.

Об'ємний склад газу: С3Н8 – 75%; С4Н10 – 25%;

=98 МДж/м3.

Рішення.

Витрата газу на 1 людину по [1, стор. 3, таблиця. 2]

q=2800 МДж/рік.

 

1. Витрата газу на будинкову кухню:

Vк= м3/год

2. Витрата газу на квартири:

Vкв= м3/год

 

3. Витрата газу на резервуари:

Vp=Vk+VKB=5,9+9,43=15,33 м3/год.

Приймаємо тиск в резервуарі 0,05 МПа, залишковий зміст С3Н8=60%, температура грунту на рівні осі резервуару 00С, коефіцієнт теплопровідності грунту 2,56 Вт/(м К). Залишковий рівень зрідженого газу в місткості - 35%. По монограмі [1, стор. 37] знаходимо продуктивність одного резервуару, рівну 3,0 м3/год.

Число резервуарів в установці: N=15,33/3=5 шт.

 

18. Визначити кількість підземних резервуарів місткістю 2,5 м3 в груповій установці, призначеній для газопостачання житлового будинку з 100 квартирами, обладнаними 4-х комфорочними плитами. Газ С3Н8.

 

Рішення

Q=91,14 МДж/нм3.

v - продуктивність одного резервуару, 5,5 нм3/год.

N= шт.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)