АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості оформлення обліково-фінансових документів

Читайте также:
  1. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  2. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  3. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  4. V. Особливості обліку деяких запасів
  5. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  6. V. Характерологічні особливості
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  9. VІІ. Оформлення роботи
  10. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  11. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  12. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування

Обліково-фінансові документи. Вживання великої літери

Фінансово-розрахункові операції проводять при підтвердженні їх відповідними документами, призначення яких забезпечувати:
- повну схоронність грошових коштів та інших цінностей;
- точне виконання фінансових, банківських та інших операцій;
- своєчасне відображення виробничих операцій;
- запобігання фінансових порушень і зловживань;
- можливість документального обґрунтування відповідальності службових або посадових осіб;
- складання бухгалтерської та іншої звітності;
- право здійснювати грошово-розрахункові операції у фінансових і банківських органах.

Фінансово-розрахункова та облікова документація має високий рівень стандартизації. До її складання та оформлення необхідно підходити з відповідальністю, бо саме ці документи перевіряють під час контрольно-ревізійних та інших перевірок, за порушення, допущені при їх складанні, відповідальні особи несуть адміністративно-фінансові покарання.

До фінансово-облікових документів належать:
- акти (обстеження, ревізії, інвентаризації);
- платіжні відомості, відмови від акцепту, гарантійні листи, договори;
- заяви про закриття-відкриття рахунку в банку, заявки для організації купівлі-продажу, квитанції, накладні, доручення;
- трудові угоди, доручення на представництво інтересів та на здійснення угод, на отримання власних грошей, список, розписка.

Акт - це документ, який містить рішення щодо законів, указів, постанов і складається на підтвердження фактів, подій, вчинків, пов'язаних з діяльністю установ та окремих осіб. Як правило, це документація постійних експертних комісій, спеціально уповноважених осіб або представників організацій, що перевіряють.
Акт складається кількома особами з метою об'єктивного фіксування подій, фактів або певної ситуації. Виклад і форма тексту актів регламентовані. Текст акта має дві частини:
— вступну (вказуються підстави для складання акта, перелічуються особи, що складали акт, а також присутні під час його складання);
— констатуючу (викладаються мета й завдання акта, xaрактер проведеної роботи, перелічуються виявлені факти, даються висновки).
Після слова Підстава вказується документ чи усне розпорядження службової особи щодо необхідності та юридичної, ваги певного акта.
Після слова Складено перераховуються особи, які склали акт або були присутні під час його складання, і обов'язково зазначаються їхні посади, ініціали й прізвища. Якщо акт готувався комісією, то першим друкується прізвище голови; прізвища інших членів комісії розташовуються в алфавітному порядку.
У кінці акта (перед підписами) зазначається кількість примірників і вказується місце їх зберігання.

Реквізити:

  • назва установи;
  • гриф затвердження;
  • назва виду документа;
  • номер та дата складання;
  • місце складання;
  • заголовок;
  • текст;
  • підписи.
Виконавець ПП „Діпро” с.Пряда, Явор. р-ну, Львівської обл. ЗКПО 3107184 р/р 260983062901 в ЛФ Б.Р.Р. м. Львів МФО 329224 Свідоцтво платника ПДВ189536 Інд. под. № 310917813230 Замовник СП ТзОВ”Чудо” м.Львів, вул.Городоцька,293 __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________
Акт Здачі приймання виконаних робіт Складено 30.10.2003 Надання рекламних послуг в Світовому Бізнес Довіднику. bpapers.iatp.org.ua Згідно замовлення №09/5-Р від 29.09.2003року. Ми, що нижче підписались, представник Виконавця в особі Калиновича Р.Я. з однієї сторони, і представник Замовника, в особі ___________________________________ з другої сторони, склали даний Акт про те, що виконана робота відповідає умовам замовлення. Ціна по замовленню складає: 216 грн., в т.ч.: ПДВ 35,85грн. та ПНР 0,89грн.
Від Виконавця ______________________ М.П. Від Замовника ______________________ М.П.

Доручення — це письмове повідомлення, за яким організація чи окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати певні юридичні чинності або отримувати матеріальні цінності.
Доручення видаються на розпорядження майном, отримання грошових і матеріальних цінностей. Вони поділяються на особисті та офіційні.
Особисті доручення видаються окремими особами, які передають свої права іншим особам (право на отримання заробітної плати, поштового переказу та ін.). Обов'язковою умовою правомірності особистого доручення є наявність підпису службової особи й печатка установи, підприємства, що засвідчує підпис довірителя (доручення, які видаються студентам, можуть засвідчуватись навчальним закладом).

В офіційному дорученні обов'язково зазначаються:

  • назва організації, яка видає доручення;
  • номер доручення й дата видання;
  • посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, якій видано доручення;
  • назва організації чи підприємства, від якого повинні бути отримані матеріальні цінності;
  • перелік цінностей із вказівкою на їх кількість і суму;
  • строк дії доручення;
  • зразок підпису особи, якій видано доручення;
  • назва документа, що посвідчує особу отримувача цінностей (паспорт, посвідчення);
  • підписи службових осіб, які видали доручення;
  • печатка організації, що видала доручення.

Офіційні доручення можуть бути разовими, спеціальними й загальними.
Разові видаються на виконання одноразової дії (отримання товарно-матеріальних цінностей, одержання заробітної платні, пенсії, стипендії, поштового переказу).
Спеціальні — на здійснення приватною чи службовою особою однотипних дій (представництво в органах суду, виконання банківських операцій у межах певного терміну).
Загальні — на виконання широких повноважень (отримання документів, ведення справи в усіх судових, арбітражних і адміністративних установах з усіма правами, що надані законом позивачеві, відповідачеві; укладання угод, одержання майна тощо).
Для багатьох доручень є друковані бланки, куди від руки вписують прізвище, ім'я та по батькові того, кому доручається, що саме, де треба одержати, та завіряють підписом і круглою печаткою. Завіряється також підпис особи, на ім'я якої написано доручення.
Завірені нотаріально доручення можна передавати телеграмою. Телеграма-доручення складається з тексту доручення, який може бути відповідно скорочений, та посвідчуваль-ного напису з підписом нотаріуса й печаткою нотаріальної контори. Підпис нотаріуса засвідчується органом зв'язку, через який передається телеграма-доручення. Таке доручення має силу оригіналу.

ДОРУЧЕННЯ Я, Король Петро Пилипович, доручаю Слободі Оксані Володимирівні отримати належну студентам 12-ї групи музично-педагогічного факультету стипендію за вересень 2003 р. Доручення дійсне до 12 жовтня 2003 р
20 вересня 2003 р. (підпис) П. П. Король
Підпис студента Короля П. П. Засвідчую:    
Декан музично-педагогічного факультету (підпис) С. І. Бондаренко
20 вересня 2003 р.    

Розписка - це письмове підтвердження певної дії, що відбулась - передачі й отримання документів, товарів, грощей від підприємства або приватної особи.
Розписка може бути приватного (особа отримує цінності від особи) і службового (особа — представник установи - отримує цінності від цієї або іншої установи) характеру.

Реквізити:

  • назва виду документа;
  • текст:
    — прізвище, ім'я, по батькові та посада особи, яка дає розписку і підтверджує отримання цінностей;
    — прізвище, ім'я, по батькові та посада особи, яка передала цінності;
    — точні найменування матеріальних цінностей, їх кількість і вартість — словами і цифрами;
    — відомості про документ (паспорт, посвідчення), засвідчує особу, яка отримує цінності;
    — підстава передачі й отримання цінностей.
  • дата;
  • підпис особи, яка отримала цінності;
  • завірення підпису (у приватній розписці).
Розписка Я, студент фізико-математичного факультету Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Маковецький М. Й., отримав від завідувача бібліотеки К.П. Шустрого для тимчасового користування на час канікул 1 (один) підручник з фізики, 1 (один) підручник з математики, 1 (один) підручник з філософії. 08.06.03
Підпис студента Маковецького М. Й. Підпис  
засвідчую Декан фізико-математичного факультету (підпис) О. В. Марусяк

Список - це документ, який містить перелік осіб, предметів, об’єктів, документів у певному порядку і складається з метою інформації або реєстрації.

Реквізити:

  • штамп установи;
  • номер;
  • назва виду документа;
  • заголовок;
  • текст;
  • підпис;
  • дата;
  • печатка.
Список використаної літератури 1. Бек Ульрих. Что такое глобализация? – М.: Прогрес-Традиція, 2001. – 304 с. 2. Хейлз Кетрін Н. Як ми стали постлюдством: Віртуальні тіла в кібернетиці, літературі та інформатиці. – К.: Ніка-Центр, 2002. – 430 с. 3. Іван Павло ІІ. Переступити поріг надії. – Київ-Львів: Свічадо-Кайрос, 2000. – 171 с. Виклик глобалізації / Збірка наукових праць. – К.: Стилос, 2001. – 206с. 4. Ваньє Жан. Бути людиною. – Київ-Львів: Свічадо-Кайрос, 2000. – 156 с. 5. Культурологічний Часопис „Ї”. – Львів, 2000. – №19. – 283с. 6. Encykliki Ojca Swietego Jana Pawla II. (Krakow: Wydawnictwo Sw. Stanislava B. M. Archidiecezij Krakowskiej, 1996) 7. Душпастирська Конституція про Церкву в сучасному світі // Документи Другого Ватиканського Собору. – Львів: Свічадо, 1996. – С. 499-619

Таблиця - це перелік, зведення статистичних даних або інших відомостей розташованих у певному порядку й за графами.
Матеріал у таблиці систематизований, на першому плані виступають цифри. У таблицях не використовуються дієслівні форми, прислівники. Найчастіше вживаються слова разом, усього, у тому числі.

Реквізити:

  • номер;
  • тематичний заголовок;
  • заголовна частина, яка розміщується вгорі розділові знаки в кінці заголовків і підзаголовків не ставляться);
  • основна частина, що містить графи і рядки;
  • примітки (якщо вони є) виносяться в окрему колонку або за межі таблиці.

Таблиця має бути компактною і наочною.

Накладна - це обліковий документ, який дає право на отримамання, відправлення вантажів чи матеріальних цінностей.

Реквізити:


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)