АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад 2. Проект «Давай почнемо розділяти»

Читайте также:
  1. DLP-проекторы (Digital Light Processing).
  2. GIP-M. АВТОМАТИЗИРОВАННОЕ ПРОЕКТИРОВАНИЕ ДОРОГ
  3. II. Проекты выполненные в персональной творческой мастерской Устинова Б.Г.
  4. III ОСНОВНЫЕ ОСОБЕННОСТИ ПРОЕКТА КОНСТИТУЦИИ
  5. III. Прикладные исследования
  6. IV. Выбор и проектирование инновационных образовательных технологий
  7. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  8. LCD-проекторы (Liquid Crystal Display).
  9. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  10. VI. Расходы на реализацию проекта
  11. А) приобретение и передача технологий, включая основные проектные работы
  12. Автоматизированное проектирование

Практична робота №1

Тема. Визначення актуальності проблеми, на розв’язання якої спрямований проект

 

Мета роботи. Визначення на стадії ініціації екологічного проекту актуальності проблеми, яка буде вирішена за допомогою проекту.

Завдання.

1. Розподіліть запропоновані нижче проблеми за ознаками – глобальна, регіональна, місцева; економічна, екологічна, соціальна.

2. Наведіть приклад місцевої проблеми, яка має регіональні та глобальні наслідки. Запишіть утворений ланцюжок: (місцева проблема – регіональна проблема – глобальна).

Наприклад. Недостатня поінформованість населення Києва щодо необхідності та порядку роздільного збору твердих побутових відходів приводить до збільшення маси відходів на полігоні ТПВ №6, що сприяє виділенню більшої кількості метану в повітря, загостренню проблеми парникового ефекта та зміни клімату.

3. Опишіть обрану проблему та її вплив на регіональний розвиток.

Опишіть максимально конкретно проблему в житті суспільства, на вирішення якої спрямовано проектну пропозицію. Опис проблеми може включати визначення потреб ринку (наприклад, автомобільний концерн авторизує проект виробництва електромобілей у відповідь на дефіцит палива); виробничу необхідність (например, тренінгова компанія авторизує проект створення нового навчального курсу для підвищення рівня екологічної освіти); потреби замовника (наприклад, підприємство комунального господарства авторизує проект впровадження енергозьерігаючої технології); технічний прогрес (наприклад, виробник електроніки авторизує проект розробки комп’ютера з більш високою продуктивністю, більш дешевшого і меншого за розмірами у зв’язку з прогресом в галузі комп’ютерноъ пам’яті і електроних технологій); юридичні обмеження або норми (наприклад, Укравтодор авторизує проект розробки методики впровадження Системи екологічного менеджменту на підприємствах дорожньої галузі); суспільна потреба (наприклад, громадська організація авторизує проект по проведення навчання з питань профілактики СНІД). Обґрунтуйте, які заходи будуть сприяти розв`язанню зазначеної проблеми. Приклади опису проблеми приведені в Додатку.

3. Визначте інші проблеми, які пов’язані з данною проблемою

Наприклад: проблема збільшення негативного впливу сміттєзвалищ на довкілля пов’язана з проблемою відсутності системи роздільного збору твердих побутових відходів, що в свою чергу пов’язано з відсутністю необхідної інформації для населення щодо роздільного збору ТПВ.

4. Визначте цільові групи, на які направлено рішення проблеми (стейкхолдери або бенефіцарії проекту – зацікавлені сторони).

Стейкхолдери (бенефіцарії) проекту це та цільова група, яка буде мати прямий або опосередкований позитивний ефект від впровадження проекту. Це може бути жінки, молодь, діти, населення з особливими потребами, люди похилого віку тощо.

6. Вкажіть які міжнародні, національні та регіональні програми/проекти/закони/постанови, направлені на вирішення данної проблеми

7. Запропонуйте декілька варіантів альтернативних рішень проблеми та спробуйте проаналізувати ресурси, які потрібні для їх реалізації. Виберіть найбільш ефективне рішення.

8. Зробіть висновок до роботи.


Парниковий ефект, повінь в Закарпатті, збитковість роботи громадського транспорту Києва, світова економічна криза, ліквідація відсталості країн, звільнення робітників АТП №***, закриття шахт Донбасу, зростання сміттєзвалищ, озонові дірки, забудова заповідника Конча-Заспа, збільшення кількості твердих побутових відходів в м.Київі, закриття заводу Арсенал в Києві, енергетична криза, побудова транспортного переходу з Троєщини на правий берег, забруднення басейну річки Дніпро, збільшення кількості хворих на туберкульоз в Україні, вибух метану на шахті «Комсомолець Донбасу», неінформованість населення з питань забруднення довкілля, акції протесту водіїв проти підвищення транспортного податку в Києві, кислотні дощі, криза ринку нерухомості України, підвищення рівня злочинності, виділення шахтного газу на шахтах Донбасу, забруднення озера Вирлиця, виділення біогазу на полігоні №6 м.Київ, проблеми повернення кредиту на автомобіль, сировинна криза, забруднення світового океану, необґрунтоване підвищення плати за проїзд в Київському метро, продовольча криза, зміна клімату, наслідки аварії танкерів з нафтою в Керченській протоці, забудова заповідника Жуків острів, формування цін на пальне в Україні, поширення захворювань на ВІЛ, поширення інфекцій туберкульозу в Україні, проблеми розвитку транспортної системи України, утилізація відходів столиці, збільшення кількості біженців, звільнення шахтарів шахт Донбасу, зменшення кількості населення в Україні, збільшення негативної дії транспорту на довкілля, транзит газу через територію України, демографічна проблема.

Таблиця 1

Розподіл проблеми за ознаками – глобальна, регіональна, місцева; економічна, екологічна, соціальна.

Рівень проблеми/ Вид проблеми Глобальні Регіональні Місцеві
Економічні        
Екологічні      
Соціальні      

Таблиця 2

Розподіл проблем за їх взаємозв’язком

Місцева проблема Регіональна проблема Глобальна проблема
     
     
     
     
     

 

 

Додаток.

 

Приклади опису проблем

Приклад 1. Проект «Створення культури поводження з побутовими відходами, організація збору, транспортування, сортування та утилізації твердих побутових відходів у рамках транскордонного співробітництва»

Грантодавець. Ministry of Regional Development of Poland. Cross Border Co-operation Programme Poland – Belarus – Ukraine 2007-2013

Подолання Україною екологічної кризи, участь у загальноєвропейських та світових проектах, організаціях та структурах, що ставлять високі вимоги до охорони довкілля, змушує посилити увагу на вирішення проблеми навколишнього середовища і, зокрема, на один із головних чинників негативного впливу на нього – відходи. З точки зору екології відходи є важливим місцевим фактором забруднення та основними джерелами довготривалої негативної дії на довкілля. Низький рівень використання відходів призводить до накопичення їх у навколишньому природному середовищі і спричиняє його забруднення.

Разом з проблемами забруднення довкілля, вкрай повільно розв’язуються проблеми використання побутових відходів в енергетичних цілях та як джерела вторинної сировини (до 40 % обсягу побутових відходів містить ресурсоцінні компоненти, які можуть бути повернені у господарський обіг – папір, скло, пластик тощо. Не реалізуються положення Кіотського протоколу щодо утилізації полігонного біогазу. Основна частка відходів, що вивозяться на сміттєзвалювальні полігони, є потенційним ресурсом, який може бути використаний як вторинна сировина.

Підвищення рівня використання відходів є об’єктивною необхідністю, обов’язковою умовою екологічної безпеки транскордонних територій.

Програми поводження з відходами, які кожен район транскордонної території розробив терміном на 2006 – 2010 роки, спрямовані на розв’язання ключових екологічних проблем, пов’язаних з неефективним поводженням з відходами, зменшення накопичення відходів у місцях їх складування, забезпечення повторного використання відходів, а також створення системи комплексного управління твердими побутовими відходами з вилученням вторинної сировини. Проте, лише в окремих містах України намічаються позитивні зрушення стосовно впровадження сучасних методів та технологій поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, розпочато впровадження роздільного збору побутових відходів у Луцьку, Львові, Ужгороді та інших містах. Проте, наприклад, тільки в Луцьку річні об’єми утворення та накопичення твердих побутових відходів перевищують показники 400 тис. м куб в рік. Кількість ТПВ має стійку тенденцію до зростання. Потребує вдосконалення система збору та утилізації ТПВ. Отже, ефективне впровадження програм поводження потребує пошуку нових резервів, подальшого залучення фінансових, технічних, управлінських та наукових ресурсів; пропаганду екологічних знань в цій сфері та формування екоцентристського мислення.

Розв’язання проблем забруднення навколишнього природного середовища відходами виробництва і споживання, удосконалення систем утилізації твердих відходів, запобігання виникненню сміттєзвалищ, як загроз для довкілля, запобігання поширенню забруднення на транскордонні території, а також обмеження рівня забруднення є дуже важливим для транскордонних територій Польщі і України.

Реалізація проекту направлена на розв’язання проблем забезпечення інформованості щодо збирання, своєчасного знешкодження та видалення відходів, а також дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з ними; зведення до мінімуму утворення відходів та зменшення рівня їх небезпечності через впровадження програм роздільного збору сміття та програм менеджменту відходів на підприємстві; сприяння максимально можливій утилізації відходів шляхом прямого або повторного використання ресурсоцінних відходів; здійснення комплексу науково-технічних та маркетингових досліджень для виявлення і визначення ресурсної цінності з метою їх ефективного використання; та екологічне виховання та просвітницька діяльність серед населення у сфері поводження з відходами.

Цільовими групами проекту є учні старших класів загально-освітніх шкіл, студенти вищих навчальних закладів, педагоги, керівники підприємств та представників державних структур і органів місцевого самоврядування.

Для кожної цільової групи проект вирішує специфічні задачі.

Направленість проекту для учнів старших класів загально-освітніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів на формування екологічної свідомості дітей та молоді в питаннях поводження з відходами, що є однією із найважливіших питань екологічної освіти.

Залучення педагогів до реалізації проекту визначено необхідністю не тільки розробки педагогічних новацій та необхідного методичного забезпечення, а, в-першу чергу, можливістю організації більш ефективного процесу забезпечення інформованості щодо збирання, своєчасного знешкодження та видалення відходів, а також дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з ними.

Керівники підприємств потребують підвищення кваліфікації при впровадженні системи менеджменту відходів на підприємствах, що сприяннє максимально можливій утилізації відходів шляхом прямого або повторного використання ресурсоцінних відходів і визначення ресурсної цінності з метою їх ефективного використання.

Для представників державних структур і органів місцевого самоврядування існує нагальна потреба у впровадженні нових та сучасних технологій при управлінні проектами та програмами поводження з відходами міста або регіону.

Кінцевими бенефіцаріями проекту є населення транскордонних територій Волинської, Закарпатської, за рахунок відвернення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

 

Приклад 2. Проект «Давай почнемо розділяти».


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)