АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ПРОГРАМИ ЗА ТЕМОЮ ДОСЛІДЖЕННЯ

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. II. Класифікація основних засобів
  6. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  7. III.Результати дослідження
  8. IV. Основні поняття і визначення,
  9. V. Облік амортизації основних засобів
  10. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  11. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  12. VIII. Облік вибуття основних засобів

З В І Т

про соціологічне дослідження на тему:

“Погляди на сучасну особистість”

 

Виконала: ст. гр. 1ІС-99 Коц І. І.

Перевірила: викладач Маскевич О.Л.

 

 

Вінниця – 2002


ЗМІСТ

РОЗРОБКА МЕТОДОЛОГІЧНОГО РОЗДІЛУ ПРОГРАМИ КОНКРЕТНОГО СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (КСД) 3

ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ПРОГРАМИ ЗА ТЕМОЮ ДОСЛІДЖЕННЯ 5

ВИБІРКА В ПРИКЛАДНОМУ СОЦІОЛОГІЧНОМУ ДОСЛІДЖЕННІ 7

РОЗРОБКА ТА ПОЧАТКОВИЙ АНАЛІЗ АНКЕТИ.. 9

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ОПИТУВАННЯ РЕСПОНДЕНТІВ 13

СТАТИСТИКА ТА ОБРОБКА ІНФОРМАЦІЇ 15

АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ТА РОЗРОБКА РЕКОМЕНДАЦІЙ.. 18

 


РОЗРОБКА МЕТОДОЛОГІЧНОГО РОЗДІЛУ ПРОГРАМИ КОНКРЕТНОГО СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (КСД)

Людина, на мою думку, в якомусь сенсі являє собою початок, оскільки саме вона може дати життя іншій людині, може створити те, чого не існує в природі. Людина мислить, а це, як казав відомий філософ, означає, що вона існує. А все, що існує, зупиняється в своєму розвитку лише тоді, коли помирає. В природі нічого не повторюється: немає двох однакових квіток, яблук, навіть хмаринок в небі. Також і кожна людина унікальна, оскільки має свою власну неповторну особистість, яка росте і розвивається разом із самою людиною.

Проблема формування та оцінки поглядів на сучасну особистість є дуже актуальною. Ми живемо в надзвичайно цікавий час, час бурхливого розвитку всього, що нас оточує. Швидкими темпами розвивається наука, техніка, з кожним днем з’являються нові розробки, приголомшливі відкриття у різних сферах життя. В таких умовах людина не може стояти на місці, її особистість теж прагне розвитку, зустрічаючи на шляху до цієї мети досить багато проблем. Постає цілком зрозуміле питання, якою ж має бути особистість майбутнього, чого їй прагнути, куди направити сили, щоб вразити хоч би самого себе?

Люди – основний елемент будь-яких соціальних спільностей і систем. Власне людина сама представляє найскладнішу соціальну структуру із своєрідною структурою. Соціологія як наука намагається з’ясувати, що людина, особа – найважливіший елемент суспільного життя, розкрити механізм її формування різноманітними соціальними структурами, механізмами її зворотного впливу на соціальний світ, її участь у зміні та розвитку соціальних відносин – все це сфера соціологічної теорії – соціології особи. В цій галузі проводиться надзвичайно багато досліджень, проте проблему не можна назвати вивченою, оскільки потаємні людські резерви завжди можуть привести до нових відкриттів.

Отже, з’ясувавши актуальність та ступінь вивченості поставленої теми дослідження можна виявити суперечність, яка полягає в тому, що кожна людина має свій закладений життєвим досвідом стереотип “ідеальної особистості”, до якого вона прагне на протязі всього життя, але досягти не може внаслідок недостатнього розвитку сили волі, слабкості характеру та інших факторів. Людина знає, якою хоче стати, але практично ніколи так і не досягає цього стану.


ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ПРОГРАМИ ЗА ТЕМОЮ ДОСЛІДЖЕННЯ

Об’єктом КСД є студенти ВДТУ групи 1ІС-99 в кількості 15 осіб, віком від 19 до 23 років. Серед респондентів 6 осіб жіночої статі, 9 – чоловічої. Предметом КСД є визначення ставлення до поставленої проблеми дослідження.

Метою КСД є з’ясування поглядів молоді на основні риси сучасної особистості.

Щоб досягти поставленої мети необхідно підготувати та провести опитування досліджуваної групи студентів, провести повний аналіз отриманих результатів, зробити логічні висновки щодо подальшого розвитку вивчення поставленої проблеми та впровадження результатів дослідження в життя.

Для коректності проведення дослідження необхідно ознайомитись із ключовими поняттями, які будуть використовуватись. Зважаючи на поставлену проблему, можна виділити такі основні поняття: соціологія особи, людина, індивід, індивідуальність, особа.

Соціологія особи – галузь знань соціології, що має предметом вивчення особи – об’єкт і суб’єкт соціальних відносин в межах соціально-історичного процесу і ціннісних суспільних систем на рівні взаємозв’язків особи і соціальних спільностей.

Поняття людина показує лише якісні властивості і відмінності людей від тварин і не показує соціальних обумовленостей, відмінностей між самими людьми.

Поняттям індивід, звичайно, визначається людина просто як окремий представник тієї або іншої спільності, при тому специфічні особливості реального життя і діяльності конкретної людини у зміст, суть поняття індивід не входять.

Багатовизначальне поняття індивідуальність навпаки визначає те особливе, специфічне, що відрізняє таку людину від всіх інших, включаючи природні і соціальні тілесні (соматичні) і психічні, успадковані та здобуті, вироблені в процесі онтогенезу властивості.

Особа – це конкретна людина як система стійких якостей властивостей, що реалізуються в процесі соціальних зв’язків, в соціальних інститутах, культурі – в соціальному житті. Особа – людина, яка втілює конкретно-історичні суспільні відносини, впливає на них в міру своїх сил та здібностей, і залежно від становища, що його займає в суспільстві.

На основі проаналізованого матеріалу можна зробити висновок, що поставлена проблема, а саме оцінка сучасної особистості, є дуже актуальною та дуже важливою для вивчення, а головне для впровадження конкретних результатів у життя в міру можливостей та прагнень кожної людини.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)