АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Періодизація розвитку міжнародного бізнесу

Читайте также:
  1. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  2. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  3. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  4. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  5. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  6. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  7. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  8. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  9. Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства.
  10. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  11. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  12. Братства та їх роль в розвитку української культури.

Міжнародний бізнес пройшов довгу і складну дорога становлення і розвитку. Приблизно від 10 до 3 тисяч років до н.е. були створені перші передумови для обміну продуктами між групами древніх племен, що спеціалізувалися в тому або іншому виді господарства. За допомогою обміну люди прагнули отримати перш за все які-небудь рідкості товари або важкодоступну сировину. Спочатку обмін здійснювався без посередників (купців), але вже в третьому тисячолітті до н.е. виявляються цілі поселення торговців в прадавніх центрах цивілізації, зокрема, в Месопотамії (шумери) і Середземномор'ї (фінікійці були першими професійними моряками і торговцями).

Китай вже тоді експортував залізо, що вважалося кращим в світі, нікель, дорогоцінні метали, лакові, бронзові і інші художні і ремісничі вироби. Основним предметом китайського експорту був шовк, що вироблявся у той час лише в Китаї. Торгівельні, а з ними дипломатичні і культурні обміни по Великому шовковому шляху вперше у значному масштабі сприяли розвитку і зміцненню міжнародних відносин.

На ранніх етапах старогрецької цивілізації (XI—IX ст. до н.е.) греки, як і єгиптяни Нового царства, майже не займалися ремеслом і торгівлею, віддаючи перевагу військовому грабежу. Потрібні чужоземні товари добувалися силою. Проте, вже через два—три століття (VIII—VI ст. до н.е.) із зростанням населення і посиленням соціального розшарування, торгівля перетворилася на провідну галузь грецького господарства. Одні лише Афіни експортували оливкове масло, вино, мідь, свинець, мармур, шерсть, вироби з металу, кераміку. Найважливішими статтями імпорту були хліб і раби, а також риба, худоба, шкіра, парусина, прядиво, корабельні ліс тощо.

Таким чином, якщо на ранніх етапах основними товарами при міжнародних контактах були рідкі, відсутні в даній місцевості продукти і матеріали, то у міру зростання цивілізації і населення каталізаторами зовнішньої торгівлі все більше ставали недолік продовольства і простих товарів. Це означало також, що виробництво вже могло забезпечувати надлишки продукції для продажу за рубіж, причому по досить обширному переліку товарів. Варто відзначити і те, що на відміну від Древнього Сходу, де в товарному обігу знаходилися в основному все-таки предмети розкоші, на античному світі в істотно більшій мірі для міжнародних обмінів використовувалися предмети повсякденного попиту — один з чинників майбутнього виробничого, а потім і військово-політичного випередження Європи.

Древній Рим славився розмахом своєї торгівлі, окремі елементи якої приголомшують уяву і сьогодні: грандіозний Троянський ринок мав п'ять поверхів і перевершував багато сучасних супермаркетів, вантажопідйомність морських торгівельних судів досягала тисячі тонн. Міський характер Римської імперії стимулював розвиток обширної торгівельної мережі і більш повного поділу праці. Одне лише місто Рим в епоху максимального розквіту мало населення понад 1 млн. чоловік. Оскільки прогодувати таку кількість населення за рахунок місцевих ресурсів було неможливо, був створений величезний флот для доставки пшениці з Сіцілії, Північної Африки і Єгипту. Міжнародні економічні контакти Риму тягнулися від краю до краю Євразії.

У ранньому середньовіччі (V—IX ст.) міжнародна і внутрішня торгівля Європи зазнали колосальний регрес. Вся продукція за рідким виключенням споживалася усередині феодальної вотчини. Зовнішня торгівля не робила серйозного впливу на загальний рівень економічного життя. З XIV—XV ст. ринкова активність зростає, відроджується далека транзитна торгівля. У Європі оформляються два центри зовнішньої торгівлі:

- Середземне море (країни Південної і Центральної Європи торгували між собою, а також з Візантією, країнами Сходу, Чорного моря).

- Балтійське і Північне моря (вели обміни північний Захід Русі, Литва, Польща, Північна Німеччина, Скандинавські країни, Великобританія, Нідерланди, Північна Франція).

Стосунки між націями нестримно стають не лише міжнародними, але і світовими. Каталізатором процесу були Великі географічні відкриття, з XVI століття міжконтинентальні зв'язки стають реальністю. Ще в XII столітті Європа була експортером сировини (залізо, ліс) і рабів, імпортуючи зі Сходу готову продукцію і прянощі. А вже з XIV—XV ст. європейці вивозять в східні країни готову продукцію: текстиль, якість якого гірше східного, але він дешевший, папір, мило тощо. Однією з найважливіших причин прискорення розвитку Європи було впровадження часткової механізації в процес виробництва текстилю і паперу за допомогою водяних млинів. Додавши до розвитку механіки бурхливий прогрес металургії (особливо в частині виробництва зброї), а також особливий соціальний клімат, пов'язаний з поширенням етики протестантизму, ми отримаємо рецепт європейського успіху в світогосподарських зв'язках.

Таким чином, з моменту Великих географічних відкриттів почалася ера торгівлі, яка тривала до середини XIX ст. (1500—1850 рр.). Торгівля колоніальними товарами в Європі стала рушійною силою, що дала потужний імпульс міжнародній торгівлі. Ризики цього бізнесу були також надзвичайно великими (пов'язані з далекими морськими подорожами), але сама можливість отримання прибутків, які набагато перевищували витрати, залучала в цей початковий міжнародний бізнес все нові покоління підприємців.

У цей період розгортається іспано-португальська колоніальна експансія, ініціаторами якої були найбільш реакційні і відсталі феодальні держави. Етап характеризується військовими грабежами, контрибуціями, заснуванням факторій і плантацій, а також розширенням світової торгівлі за рахунок відкриття нових контактів і маршрутів. Безпосередньо колоніальна торгівля грала ще незначну роль.

Перемога буржуазних революцій в Нідерландах і Великої Британії в середині ХVII ст. поклала початок розвитку капіталізму і дала новий імпульс міжнародній торгівлі продукцією оброблювальної промисловості. Від торгівлі надлишками людство переходить до торгівлі спеціально виробленими товарами.

Світовий ринок і система світогосподарських зв'язків почали інтенсивно складатися з середини XVIII століття в результаті встановлення обширних морських торгівельних зв'язків і формування елементів міжнародного поділу праці між практично всіма частинами світла. Ієрархія міжнародних зв'язків відбудовувалася довкола Північно-західної Європи.

У період колоніальної експансії (1850—1914 рр.) - бурхливого розвитку капіталізму і переростання його в імперіалізм - здійснюються остаточне оформлення і структуризація колоніальних імперій і бурхливий розвиток європейських країн (пізніше і США), викликане промисловою революцією початку XIX ст. і подальшим розвитком техніки і технології. Відбувся перехід від вивозу екзотичних заморських товарів до видобутку і переробки сировини і продукції господарств плантацій в колоніальних регіонах.

Період між I і II світовими війнами (1914— 1945 рр.) називають ерою концесій. В цей період якісно змінилася роль крупних компаній, які оперували в колоніях. Майже повсюди компанії-концесіонери починають виконувати функції місцевих адміністрацій, які здійснюють не лише виробничо-комерційні, але й освітні, медичні, транспортні, поліцейські функції як для своїх поліцейські функції як для своїх робітників, так і для всіх жителів територій, на які поширювалися концесії. Стався також розкол світового господарства на 2 системи: капіталістичну і соціалістичну.

Ера краху колоніалізму (1945—1970 рр.), якій властиві дві особливості розвитку. З одного боку, це — становлення і бурхливий розвиток десятків нових національних держав, які звільнилися від колоніальної залежності і отримали в спадок від колоніалізму з одного боку - розвинений економічний базис, сучасні підприємства і певну кадрово-технологічну структуру, з іншого боку, всі недоліки колоніального господарського розвитку: від монопродуктових економік до важких фінансових проблем. Це стало першим поштовхом для значного розвитку міжнародного бізнесу: незалежні держави проводили активний пошук ринків збуту традиційних продуктів свого експорту і були активними реципієнтами інвестицій.

Таким чином, розвиток міжнародних ринків капіталу отримав новий імпульс, що зумовило появу і розвиток ряду нових фінансових інструментів, розширення сфери міжнародних консультаційних послуг.

Однією з провідних тенденцій світо господарського розвитку післявоєнних десятиліть з'явився послідовний перехід багатьох країн від замкнутих національних господарств до економіки відкритого типа, поверненої до зовнішнього ринку. Починаючи з періоду післявоєнного економічного відновлення і в подальші роки, уряди провідних країн Заходу все активніше звільнялися від автаркіської спадщини минулого.

Саме тоді США виступили з тезами "свободи торгівлі", "відкритості економіки", перш за все для нав'язування іншим країнам своїх норм поведінки на міжнародному ринку. З позицій провідної торгівельної держави світу, що вийшла з другої світової війни ще більш багатою, пропонувалися рецепти нового економічного порядку. Така "свобода торгівлі", "відкритість економіки" була знаряддям домінуючої економіки проти менш розвинених країн, прагненням до нестримної експансії американських корпорацій.

До більш комплексних показників відвертості економіки зазвичай відносять зовнішньоторговельну квоту (ВТК):

де ВТ - об'єм зовнішньоторговельного звороту.

У 50-60-і рр. до відкритих відносили країни з величиною зовнішньоторговельної квоти більше 10%. До кінця 90-х рр. цей критерій помітно виріс: країни з високою мірою відвертості мають зовнішньоторговельну квоту, що перевищує 45%. Низьку міру відвертості мають ті країни, в яких цей показник менше 27%.

Сучасний етап розвитку світогосподарських зв'язків характеризується розширенням всіх форм міжнародних економічних відносин на основі швидкого зростання продуктивних сил, обумовленого прискоренням науково-технічного прогресу. Наслідком цього є постійно зростаюча концентрація виробництва і укрупнення його розмірів, що підсилює тенденцію до інтернаціоналізації господарського життя, сприяє розвитку міжнародної спеціалізації і кооперації виробництва. Поглиблення спеціалізації й кооперації виробництва і наукових досліджень як вираження міжнародного поділу праці вимагає у свою чергу розширення ринків збуту і веде до розвитку всіх форм міжнародних господарських зв'язків.

Однією з основних особливостей сучасного етапу економічного розвитку є надзвичайно швидке зростання міжнародної торгівлі не лише товарами в матеріально-речовій формі, але і науково-технічними знаннями і результатами виробничо-технічного співробітництва. Характерне також швидке зростання торгівлі послугами, міжнародних інвестицій, орендних операцій, міжнародного туризму. В даний час міжнародний бізнес вступив в нову епоху – епоху глобалізації, яка характеризується створенням світового фінансового ринку, світової системи інформаційного науково-технічного і ділового обміну.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)