АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Базовий рівень підготовки. Для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) занЯття

Читайте также:
  1. I рівень
  2. I рівень
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  5. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  6. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  7. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.
  8. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  9. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  10. Базовий рівень знань
  11. Базовий рівень підготовки
  12. Базовий рівень підготовки

Завідувач кафедри

професор_____ _ Шаповалова В.А.

„____” _____________2009 р.

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) занЯття

 

Навчальна дисципліна Фізична реабілітація та спортивна медицина
Модуль № І
Змістовий модуль № 2
Тема заняття Розподіл на медичні групи для занять фізичною культурою и спортом. Загальна характеристика впливу фізичніх навантажень на організм. Предпатологічні стани і захворювання при нераціональних заняттях фізичною культурою і спортом. Поняття про допінги. Заcоби відновлення при оздоровчому і спортивному тренуванні.
Курс ІУ
Факультет Медичний

 

 

Київ 2009

 

1.Актуальність теми:

Одним з головних завдань науково обґрунтованого керування потенціалом організму спортсмена є досягнення оптимального співвідношення локомоторних, вегетативних і метаболічних систем організму. Спортивні рекорди з кожним роком покращуються, а межі, які відділяють успіх від невдачі, скорочуються. Підвищення спортивних результатів в значній мірі зумовлено збільшенням інтенсивності і тривалості тренувальних навантажень. Але це часто не приводить до високих результатів і може викликати хронічне стомлення і дегенеративні зміни в організмі спортсмена. В розвитку строкової, поточної і довготривалої адаптації до фізичних навантажень ведуча роль належить фізіологічним реакціям, які здійснюються не тільки в процесі м’язової діяльності, але і після робочого періоду, так як організму притаманні не два кардинальних стани – спокій і діяльність, а три – спокій, діяльність і відпочинок. Тому, спеціально організований відпочинок після виконання вправ слід розцінювати як невід’ємну частину тренувального процесу. Тренери і спортсмени шукають і інших способів досягнення перемоги. Деякі з них дійсно покращують м’язову діяльність, використання інших може привести до жахливих наслідків.

Отже, перспектива ефективності спортивних тренувань вимагає від майбутніх лікарів спеціальних знань і вмінь для активної участі в керуванні тренувального процесу, забезпечення ділового контакту з тренерами і спортсменами.

 

2. Конкретні цілі

§ Аналізувати компоненти комплексного механізму впливу тренувального процесу на організм людини

§ Аналізувати програму допінгового контролю

§ Трактувати результати первинного лікарського контролю для вибору перспективного виду спорту,або медичної групи для особи, яка бажає систематично займатись фізичними тренуваннями в свій вільний час і в учбовому фізичному вихованні.

§ Схематизувати алгоритм визначення безпосередньої дії впливу фізичних вправ, намалювати функціональну криву тренувального навантаження.

§ Проаналізувати результати проведеного оперативного контролю заняття фізичними вправами..

 


Базовий рівень підготовки

Назва попередніх дисциплін Отримані навики
1. Анатомія Описувати будову тіла, органів енергопостачання
2. Фізіологія Володіти знаннями про фізіологічні зміни систем енергопостачання при фізичних навантаженнях, переміні положення тіла, зміні умов зовнішнього середовища.
3. Патологічна фізіологія Визначати характер порушень фізичного розвитку і функціональних можливостей систем енергопостачання
4.Пропедевтика внутрішніх хвороб Володіти анамнестичним, стоматоскопічним, соматометричним та інструментальним методом визначення фізичного розвитку і функціонального стану систем енергопостачання.

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1 Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Щільність заняття Відсоткове відношення активного часу до всього часу заняття фізичними вправами
Структура заняття Відсоткові відношення вступної частини(розминки). Основної і заключної частини заняття фізичними вправами до всього часу заняття
Перевтома Дезадаптація, яка може привести до патологічного процесу, в основі якого є функціональні зміни ЦНС(проявляються по типу неврозів)
Перетренованість Хронічне фізичне перенавантаження,яке супроводжується міокардіодистрофією, стійкими змінами в крові, сечі, зниженням фізичної працездатності, інтересу до тренувань, інколи проявляється різними хворобами і бажанням спортсмена покинути спортивну діяльність
Перенапруження Стан, який гостро розвивається після неадекватно високого навантаження, триває декілька днів,тижнів
Допінг Фармакологічний засіб для підвищення фізичної працездатності вище норми, може привести до патологічних змін в організмі спортсмена

 

4.2. Теоретичні питання до заняття:

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)