АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Афоризми та крилаті вислови підкреслити, пояснити їх значення

Читайте также:
  1. Definitions. Визначення.
  2. Визначення.
  3. Внутрішня енергія та її властивості. Робота газу, її визначення. Ентальпія і ентропія газу.
  4. географічне зазначення.
  5. ДСТУ 3017/95 Видання. Основні види. Терміни та визначення. / На заміну ДСТУ 3017/95. – Чинний від 01-01-96.
  6. Загальна характеристика Особливої частини Кримінального права, її значення.
  7. Кількісний склад та призначення.
  8. Конкуренція та її значення. Типи конкуренції
  9. Одяг, його види і призначення.
  10. Основні показники якості муки та їх значення.
  11. Особі, яка впізнає, пропонується вказати на особу, яку вона має впізнати, і пояснити, за якими ознаками вона її впізнала.

 

1. Хто людей питає, той і розум має. 2. По роботі пізнати майстра. 3.Згода дім будує, а незгода руйнує. (Нар. творч.) 4. І чужому начувайтесь, й свого не цурайтесь. 5. У всякого своя доля і свій шлях широкий. (Т.Шевченко.) 6. Всякому городу нрав і права. (Г.Сковорода.) 7. Співай, ридай і будь готовий замість лаврового терновий вінець узяти на чоло. (М.Старицький.) 8. “Божа іскра” – то тяжке прокляття, дикий і лютий пожар. (Л.Українка) 9. Історія – це святая святих народу, недоторкана для злодійських рук. (О.Довженко)

 

Контрольні диктанти

І. Історія фразеологізму

Колись у давнину після урочистого спалення тіла покійного на поховальному вогні “розбирали” його кості. Це робилося благоговійно з великим старанням. Зібрані кістки обмивали вином і молоком або запашними маслами. Потім їх обережно складали в урну й ховали, вихваляючи діла покійного й кращі риси його характеру. Таким був звичай.

Як і багато культових звичаїв, цей використовувався лише про людське око. Благоговіння “розбирання” і обмивання кісток переходило в щось абсолютно протилежне. Так склалися вживані сьогодні іронічні вислови “розбирати по кісточках” або “перемивати кості”. Це означає: розпускати плітки про когось, перелічувати людські вади.

(З газети, 93 слова)

 

ІІ. Олеся

Це було давно. Це було тоді, як нашу землю шарпали турки, татари, а гетьмани українські ходили з козацтвом одбиватись од ворогів.

Тоді на Волині було невеличке село. На краю села стояла невеличка хатка. Біля неї пишався рясний садок. У садку гули бджоли. Там була пасіка.

У хатці жив старий дід Данило. Колись він козакував, був у неволі турецькій, але визволився відтіля. Тепер жив дома, пасічникував. Жінка його давно вмерла. Він прийняв до себе двоє сиріт: дівчинку Олесю та хлопця-стрибунця Михайлика. Олеся вже була величенька дівчинка років шістнадцяти.

Дід був щасливий з дітьми, а діти були щасливі з ним. Діти так любили, як дід розказував їм про турецьку та татарську неволю.

(За Б.Грінченком, 110 слів)

 

БУДОВА СЛОВА. ОРФОГРАФІЯ

 

Значущі частини слова. Спільнокореневі слова і форми слова

 

Творчий диктант

До наведених слів доберіть спочатку їх форми, а потім спільнокореневі слова. Запишіть їх.

 

Батько, весняний, земля, камінь, широкий, ліс, школа, сад, калина, дорога, друг.

 

Розподільний диктант

Запишіть слова у три колонки: у першу – із закінченням; у другу – з нульовим закінченням; у третю – без закінчення.

 

Місто, столиця, Київ, щиро, майдан, пісня, мелодія, ліс, узлісся, пролісок, хор, син, радість, ніч, проміння, салют, вулиці.

 

 

Пояснювальний диктант

Підкреслити спільнокореневі слова.

 

1. Покину, покину чужую чужину та на Україну соколом полину. (П.Куліш) 2. Березень березовим віником зиму вимітає, а від березневих дощів земля квітне. (Нар. творч.) 3. Можна смерть лише смертю здолати, тільки в цім таємниця буття. 4. І зерно мусить вмерти, щоб дати в життєдавчому житі – життя. (Є.Маланюк)

 

Творчі диктанти

І. Додаючи до поданих слів префікси, утворіть антоніми. Запишіть, виділіть префікси.

 

Клеїти, шити, лізти, везти, іти, дихати, копати, повзати, гнати.

 

ІІ. За допомогою суфіксів утворити назви мешканців міст. Суфікси виділити.

Київ, Полтава, Суми, Харків, Одеса, Львів, Вінниця.

 

Диктанти-завдання

І. У наведених словах виділити корені і префікси.

 

Хід, зв’язок, запуск, похід, спуск, вихідний допускати, припускати, підв’язаний, перехід.

 

ІІ. Виділіть у словах корінь, суфікс і закінчення.

 

Вітерець, мороз, холод, морозище, вітер, морозець, холоднючий, вітряний, морозиво, вітрисько, вітряк, холодненький, морозний.

 

Графічний диктант

Записати схеми слів.

Пам’ятний, лісок, пришкільний, підводний, ніс, носовий, перенісся, носоріг, завод, обезводнити, радісно, підземний, розмова.

 

Творчий диктант

До поданих слів доберіть споріднені слова і розберіть їх за будовою.

 

Сад, квітка, мова, казка, ліс, птах, лелека, гніздо.

 

Вимова і написання префіксів

 

Творчий диктант

До поданих слів додайте префікс з- або с-. Запишіть у дві колонки слова: у першу – з префіксом з-, а у другу – з префіксом с-.

 

Садити, косити, горіти, міряти, темніти, дути, чіпляти, варити, шити, цідити, терти, формулювати.

 

 

Попереджувальний диктант

Підкреслити слова з префіксами з-, с-.

 

1. Струшується сад, як парасолька. (Л.Костенко) 2. Сходить вечір по зоряних сходах у кімнату блакитну мою. 3. Спадали на листя проміння рої, а серце так щастя хотіло! 4. На землю по зоряних сходах задуманий вечір зійшов. (В.Сосюра) 5. І тільки часом камінь з круч зірветься. (Леся Українка)

 

Диктант-переклад

 

Скрипеть, смерить, испечь, срисовать, согнутый, соединить, созвать.

 

Розподільні диктанти

І. Запишіть слова у дві колонки: у першу – з префіксом з-, у другу – з префіксом с-.

Знайти, скинути, збігти, зсипати, стемніти, схвилювати, зжати, зігнути, схуднути, склеїти, зв’язати.

 

ІІ. Запишіть слова у дві колонки: у першу – з префіксом пре-, у другу – з префіксом при-.

 

Преглибокий, приїзд, преславний, предобрий, прибивати, прикордонник, преширокий, презирливий, презавзятий, припущення, прегарний, приморозок.

 

Творчий диктант

Від поданих слів утворіть антоніми за допомогою префіксів роз-, без-.

 

Платний, озброїти, шумний, хребетний, класовий, цінний, зшити, скласти, відповідальний, людний, жалісний, смертний, журний.

 

 

Словникові диктати

 

І. Сторгувати, схибити, спалення, зшити, зжати, сповзти, зціпити, зшерхлий, ззовні, скріплення, стікати, згаснути, зчитаний, сходжений.

 

ІІ. Беззаконня, без’язикий, роз’єднаний, одкраяти, роззброєний, міжпланетний, розквіт, підтримка, понад-плановий, передчасний, обпалити, пресвітлий, превеликий, примножити, приїжджий, прізвисько, прірва, присвята, приозерний.

 

 

Контрольні диктанти

 

І. Степ горів

Підпалена необачною рукою, закурилася трава, золота змійка пробігла по стеблинках і тисячами, мільйонами вогняних язиків гукнуло полум’я до неба, бухнуло хмарами диму, і покотилася страшна вогняна завірюха широким простором, жеручи все, що стрівала на дорозі. Жалібно вмирали ніжні квіти, звивалась на вогні буйна тирса, ревом і криком сповняючи небо, біг, спотикався і вмирав у вогняних муках дикий звір і безсило тріпаючи крилами, падав у полум’я вільний степовий птах.

Перебігло.

Безмежні простори лежали чорні – без іскорки життя. Смерть похмура мовчазна.

На спалений край полились холодні осінні дощі, і покрило його мерзле снігове накриття – біле накриття над мерцем.

(За Б.Грінченком, 96 слів)

ІІ. Воно сиділо під молодою ялиною і, здавалося, тремтіло від ранкової прохолоди. На галявинах сонце вже випило росу, а в затінку ще ховалися нічні волохаті тумани, з гущавини віяло сирістю, і на травах блискучими намистами звисали прозорі капельки.

Зайченя прищурило довгі вушка і притиснулося всім тільцем до землі, густо всипаної опалими хвоїнками. Сіра

 

грудочка – та й годі! Гарно замаскувалося. М`яка його шубка зовсім не помітна була на торішній глиці, серед рудої трави. І діти, які йшли лісовою стежиною, може, й не побачили б звірятка, якби не блиснули його великі очі. Наче два ліхтарики затаїлися під деревцем.

 

(За С. Мацюцьким, 95 слів)

 

Повторення і узагальнення вивченого в кінці року

 

Диктант – завдання

Виділіть в реченнях головні та другорядні члени речення.

1. Понад веселими лугами стежка в`ється польова.(М.Рильський.) 2. Пишається над водою червона калина.(Т.Шевченко.) 3. Любіть Україну у сні й на яву, вишневу свою Україну.(В.Сосюра.) 4. Старий батько сидить коло хати та вчить внука маленького чолом оддавати. (Т.Шевченко) 5....Вночі над валом палахтить заграва. (Л.Костенко)

 

Розподільні диктанти

І.Запишіть словосполучення у дві колонки: у першу – зі словами в прямому значенні, у другу – в переносному значенні.

 

Зерно пшениці; зерно істини; усміхається дитина; усміхається сонечко; золоті руки; золотий годинник; теплий чай; теплий погляд; засумувала мати; засумувало небо.

 

ІІ. Записати подані словосполучення у три колонки: омоніми, синоніми, антоніми.

 

Світле небо; сонячний день; рідкі хмаринки; сріблясті легкі баранці; прикрашати землю; вбирати в квіти; ніжні пуп’янки; важкі кетяги; лава кущів; рясний цвіт; теплі кольори; буяння барв; холодна ніч; розпуклі бруньки; дерев`яна лава.

 

 

Творчі диктанти

І.Подані слова запишіть у фонетичній транскрипції.

Свято, починається, сміються, солов`ї, щоденний, тьохкають, дивується, славишся, щирість, щастя, боротьба, вокзал, блищить.

 

ІІ. Додати до поданих слів потрібні префікси.

Бити, писати, грамотний, захисний, казати, в’язати, бігати, совісний, жалісний, сипати, кинути.

 

Вибірковий диктант

Випишіть слова без закінчень.

Жито, ясен, вчора, бузок, далеко, трюмо, сміх, кіно, влітку, пюре, дев`ять, весело, запис, відповідь, завжди, таксі.

 

Словниковий диктант

І.Голубка, перелаз, намело, дев`ятий, хлопець, диригент, Карпати, Дністер, везти, б`єф, м`який, бюст, кур’єр, пів`яблука, тьмяний, священний, піч, суть, боротьба, свято, доньці, повінь, Донеччина, Туреччина, Одещина, совісний, чесний, улесливий, щасливий, заїзний.

ІІ.Беззаконня, осінній, Ганна, ллєте, піччю, сіллю, матір`ю, зжати, зволожити, схвилювати, ззовні, скраю, безкарний, безкінечний, розжитися, пресвітлий, примерзнути, прірва, прізвище, мовознавець, узлісся, прихорошений, прибережний.

 

Контрольні диктанти

 

І. Одного разу, коли Арсен, як завжди, рибалив біля своєї верби, припустив дощ. Вода в річці зробилася сірою та непривітною. Перестало виспівувати й витьохкувати птаство всяк на свій лад, лише дятел стукотів десь недалеко по корі всохлого дерева. Не клювало, бо в дощ риба залягає на дні й спить. Арсен прикрив голову та плечі лантухом, який завжди носив з собою про дощ, і дивився на воду. По ній густо витанцьовували дощові спичаки й здіймалися великі прозорі бульбахи. Дивився, дивився Арсен на той танок дощу по річці та незчувся, коли й заснув.

(За Г.Тютюнником, 90 слів)

ІІ. Пучок пшеничних колосків

Як тільки почнуться жнива, приносить батько пучок пшеничних колосків і чіпляє над вікном. У хаті пахне полем. І радісно якось стає. Висить пучок пшеничних колосків літо, висить осінь, весну... аж до нового врожаю. А потім – батько приносить свіжі колоски.

Батько любить працювати в полі, і я змалку полюбив землю, пшеницю, степ. Немає нічого кращого, ніж вийти рано-вранці в поле й зустріти схід сонця. Ця врочиста хвилина у пам’ятку мені змалечку. І тепер я люблю, як червоніє небо на сході, як випливає з-за гори велика золота куля, як займаються іскорки в краплинах роси.

Коли сходить сонце, пахне пшениця, пахне земля...

І такий малий світ...

(За В.Сухомлинським, 103 слова)

 

ІІІ. Ранок дихав свіжістю пробудженого лісу. Наповнюва-лися соком бруньки, дзюркотіла вода, парувала нагріта сонцем вогка земля, шаленіли дрозди.

Я вийшов на простору галявину, залиту вранішнім рожевим світлом. Її перетинав струмок, і вся вона аж переливалася яскравими соковитими барвами. Наче хтось розсипав самоцвіти – сині, фіолетові, білі, жовті...

Самоцвіти – це пелюстки перших весняних квітів. Поблизу струмка горять ліхтарики мати-й-мачухи, світять у темний вологий рівчак. Поспішає рослинка. Ще й листя на ній немає, а на покритих лусочках опушених паростках вже горять жовті суцвіття. Вони пробудилися ще під снігом, який узимку прикривав мати-й-мачуху від морозів. Дихання рослинки підігріло сніг, утворився льодяний купол – справжній тобі парничок.

 

(За С.Мацюцьким, 100 слів)

 

 

 

 

 

Диктант – основна форма перевірки орфографічної та пунктуаційної грамотності.

Перевірці підлягають: уміння правильно писати слова на вивчені орфограми; ставити розділові знаки відповідно до опрацьованих правил пунктуації; належним чином оформляти роботу.

У збірнику подаються уривки з художніх творів, усної народної творчості для проведення різних видів диктантів: словникових, попереджувальних, пояснювальних, коментованих, творчих, вибіркових, розподільних, диктантів-перекладів, контрольних диктантів.

Посібник орієнтований на нову програму 12-річної школи, відповідає існуючим вимогам щодо усного і писемного мовлення.

 

Живеш на Україні,

то знай її мову!

М. Старицький

 

 

Список літературних джерел

 

Алёнушкины сказки, Д.Н.Мамин-Сибиряк. – Львов: Издательство «Каменяр», 1988.

 

Веселка. Книга для читання в дошкільних закладах/ Упоряд.: В.Д.Крушинська та ін. – К.: Рад. шк., 1989.

 

Виручалочка. Довідник-порадник для учнів початкових класів/ Упоряд. І.Січовик. – К.: Велес, 2003.

 

Відлуння десятиліть. Українська література другої половини ХХ ст.: Навчальний посібник (серія “Шкільна бібліотека”)/ Упоряд. М.О. Сорока. – К.: Грамота, 2001.

 

Грінченко Б.Д. Твори: В 2 т. – К.: Вид-во АН УРСР, 1963. – Т. 1.

 

Далекі зірниці. Українська література першої половини ХХст.: Навчальний посібник (серія “Шкільна бібліотека”)/ Упоряд. В.І.Шкляр, П.П.Орленко. – К.: Грамота, 2001.

 

Дніпрова хвиля: Хрестоматія творів, нововведених до шк. програм. – 2-ге вид.; перероб. і доп. – К.: Освіта, 1993.

 

Коцюбинський М.М. Вибрані твори: Оповідання, новели, повісті: Для серед. та ст. шк. віку/ Упоряд., передм. та приміт. Ю.Б.Кузнєцов, Н.В.Левчик. – К.: Генеза, 2004.

 

Мовленнєва діяльність на уроках української мови. Дидактичні матеріали для поурочних конспектів. 5 клас. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2005.

Мацюцький С. Степовий десант. Оповідання для молодшого шк. віку. – К.: Веселка, 1988.

 

Мирний Панас. Вибрані твори. Для серед. шк. віку/ –К.: Веселка, 1984. 47

 

Нечуй-Левицький І.С. Твори: В 3 т. – К.: Дніпро, 1988.

 

Олександр Олесь. Все навколо зеленіє: Вірші, поеми, казки: Для мол. та серед. шк. віку. – К.: Веселка, 1990.

 

Пори року. Читанка-календар. – Харків: ТОВ“Septima”, 2005.

 

Світанок Вітчизни. Українська література кінця ХІХ – поч. ХХ ст.: Навчальний посібник (серія “Шкільна бібліотека”)/ Упоряд. А.А. Чічановський. – К.: Грамота, 2001.

 

Словник фразеологізмів української мови/ Уклад.: В.М.Білоноженко та ін. – К.: Наукова думка, 2003.

 

Таємниці віків. Українські народні думи, легенди, перекази, пісні, казки...: Навчальний посібник (серія “Шкільна бібліотека”)/ Упоряд. О.Г. Мукомела. – К.: Грамота, 2001.

 

Українська афористика. – К.: Просвіта, 2001.

 

Хрестоматія з української літератури (ХІХ-ХХ ст.)

5-7кл./ Упоряд. Н.В.Левчик, О.А.Камінчик. – К.: ЛДЛ, 1998.

 

Чарівний барвінок: Хрестоматія з усної народної творчості. 1-5 класи./ Упоряд. Л.В.Аксьонова, В.Т.Гридіна. – Донецьк: ТОВ ВКФ “БАО”, 2005.

 

Шевченко Т.Г. Кобзар – Х.: Школа, 2002.

 

 

З М І С Т

Повторення вивченого в початкових класах 1-12

Іменник...................................................................... 1

Прикметник............................................................... 3

Займенник.................................................................. 5

Числівник................................................................... 6

Дієслово...................................................................... 7

Прислівник..................................................................9

Прийменник................................................................9

Сполучник...................................................................10

Поняття про текст 12-13

Синтаксис і пунктуація 13-21

Словосполучення........................................................13

Речення, його граматична основа. Види

речень за метою висловлювання.............................. 14

Тире між підметом і присудком............................... 15

Другорядні члени речення........................................ 15

Однорідні члени речення.......................................... 16

Звертання. Вставні слова.......................................... 17

Складні речення......................................................... 18

Пряма мова. Діалог.................................................... 19

Фонетика. Орфоепія. Графіка. Орфографія 21-32

Звуки мови. Знаки письма. Позначення звуків

на письмі. Склад. Наголос......................................... 21

Голосні ненаголошені й наголошені.

Уподібнення глухих і дзвінких приголосних.......... 23

Спрощення в групах приголосних............................ 25

Найпоширеніші випадки чергування звуків............ 26

Чергування у ­– в, і – й................................................ 27

Сполучення літер йо, ьо............................................. 29

Вживання апострофа.................................................. 29

Подвоєння літер.......................................................... 30

 

Написання слів іншомовного походження............... 32

Лексикологія 34-37

Лексичне значення слова............................................ 34

Групи слів за значенням............................................. 35

Фразеологізми 37-39

Джерела українських фразеологізмів........................ 37

Будова слова. Орфографія 40-44

Значущі частини слова. Спільнокореневі

слова і форми слова..................................................... 40

Вимова і написання префіксів.................................... 41

Повторення і узагальнення вивченого

в кінці року 44-46

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.022 сек.)