АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місце і роль сфери послуг в економіці держави

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  5. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  6. VІІ. Монетарна політика держави
  7. VІІ. Монетарна політика держави
  8. VІІІ. Зовнішньоекономічна діяльність держави
  9. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  10. Автоматизоване робоче місце (арм)
  11. Адміністративних послуг
  12. Адміністративної послуги

Опорний конспект лекцій


 


ЗМІСТ

Тема 1. Місце і роль сфери послуг в економіці держави. Особливості формування та сучасні тенденції виникнення і розвитку ринку послуг. 5

1.1. Місце і роль сфери послуг в економіці держави. 5

1.2. Передумови виникнення й розвитку ринку послуг. 6

1.3. Споживчі ризики на ринку послуг та методи їх зменшення. 7

1.4. Територіальні особливості ринку послуг. 8

1.5. Регулювання міжнародної торгівлі послугами. 11

Тема 2. Послуги в сучасній економіці 13

2.1. Економічний зміст, сутність послуги як категорії 13

2.2. Характеристика послуги як товару. 15

2.3. Класифікація послуг. 20

Тема 3. Особливості економіки сфери послуг: товарна політика, маркетинг, система показників. 23

3.1. Особливості сфери послуг. 23

3.2. Торговельна політика у сфері послуг. 24

3.3. Система показників, які характеризують сферу послуг. 26

Тема 4. Особливості маркетингу послуг як складової її економіки. 31

4.1. Специфіка маркетингу послуг. 31

4.2. Становлення маркетингу послуг. 32

Тема 5. Особливості діяльності підприємств транспорту та зв’язку. 37

5.1. Особливості надання транспортних послуг. 37

5.2. Характеристика транспортних перевезень. 39

5.3. Сучасні тенденції розвитку міжнародного транспорту. 41

5.4. Показники ефективності використання транспорту. 47

5.5 Особливості організації діяльності підприємств зв'язку. 49

Тема 6. Організація діяльності торгових підприємств. 54

6.1. Суть і функції торгівлі в умовах ринкової економіки. 54

6.2.Роздрібний товарооборот та його економічна суть. 55

6.3.Гуртовий товарооборот та його роль у товарному обігу. 59

Тема 7. Особливості діяльності підприємств житлово-комунального господарства 62

Тема 8. Формування та особливості дії ринку туристичних послуг. 70

8.1. Туризм як провідний напрям розвитку ринку послуг. 70

8.2. Ціноутворення в галузі туристичного бізнесу. 74

8.3. Проблеми і перспективи розвитку туристичного бізнесу в Україні 77

Тема 9. Ринок інформаційних послуг. 80

9.1. Поняття ринку інформаційних послуг. 80

9.2. Сучасні тенденції розвитку сфери інформації 81

9.3. Пропозиція інформаційних послуг в Україні 82

Тема 10. Рекламні послуги. 88

10.1. Економічний зміст рекламних послуг. 88

10.2 Особливості регулювання рекламної діяльності 91

Тема 11. Особливості надання фінансових послуг. 93

11.1. Функціонування ринку фінансових послуг. 93

11.2 Лізинг як різновид фінансових послуг. 95

Тема 12. Ринок інжинірингових послуг. Особливості надання інжинірингових послугбливості надання інжинірингових послуг. 100


Тема 1.
Місце і роль сфери послуг в економіці держави. Особливості формування та сучасні тенденції виникнення і розвитку ринку послуг

1.1. Місце і роль сфери послуг в економіці держави.

1.2. Передумови виникнення й розвитку ринку послуг.

1.3.. Споживчі ризики на ринку послуг та методи їх зменшення.

1.4.Територіальні особливості ринку послуг.

1.4.1. Компактний ринок послуг.

1.4.2. Дисперсний ринок послуг.

1.5. Регулювання міжнародної торгівлі послугами.

 

Місце і роль сфери послуг в економіці держави

Галузі народного господарства поділяють на дві групи: ті що належать до сфери матеріального виробництва, й ті, в яких виробляються послуги.

Перша група – галузі, які безпосередньо виробляють матеріальні блага в їх матеріально речовій формі: промисловість; сільське господарство; будівництво; лісове господарство; водне господарство в частині виробничої діяльності; геологічна розвідка надр в частині глибинного розвідувального буріння на нафту та природній газ; транспорт вантажний; зв”язок з обслуговування підприємств виробничої сфери; заготівля та інші галузі матеріального виробництва.

Друга група – галузі, в яких виробляють послуги. У процесі виробництва послуг трудова діяльність безпосередньо задовільняє потребу людей або суспільства і неслужить для добування чи обробки речовин природи. У виробництві послуг, як і в матеріальному виробництві, використовують будівлі і споруди, технічні засоби, матеріальні цінності, витрачається енергія, але кінцевим результатом є нематеріальні блага, а послуги, необхідні для задоволення потреб людей. У сфері послуг виділяють такі групи галузей:

1) галузі, послуги яких задовільняють колективні потреби суспільства: геологія і розвідування надр та водне господарство (крім тих видів діяльності, що належать до матеріального виробництва), управління; наука та наукове обслуговування; фінанси, кредитування та державне страхування; громадські організації.

2) галузі, послуги яких задовільняють культурно-побутові та соціальні проблеми населення: житлово-комунальне господарство і побутове обслуговування; освіта; культура і мистецтво; пасажирський транспорт; зв”язок (обслуговування нематеріальної сфери та населення); охорона здоров”я, фізична культура та соціальне забезпечення.

Діяльність галузей сфери послуг збагачує результати суспільної праці, підвищує якість життя людей і суспільства загалом. Однак вітчизняна статистика відносить їх до невиробничої сфери, вважаючи, що в них не створюються ні ВВП, ні національний доход. У країнах Заходу використовується система національних рахунків, що розглядає економіку як єдине народне господарство без принципової різниці між виробництвом матеріальних благ і наданням послуг, справедливо вважаючи, що одні та другі формують суспільний продукт і національний доход країни. Економісти і статистики розробили й методи обчислення вартості послуг як товарних так і нетоварних, та їх частки у ВВП і НД. У цих країнах у сфері послуг зайнято до 75% працюючого населення, в Україні – до 24%.

Наприкінці 90-х pp., за приблизними оцінками, послуги становили близько 64 % світового ВВП, понад 40% прямих іноземних інвестицій у світовому господарстві було розміщено у сфері транспорту, зв'язку, торгівлі, страхування та інших. У національних економіках розвинутих країн сфера послуг за значущістю посідає головне місце. Скажімо, сьогодні у ФРН у цій сфері зайнято 41 % робочої сили, в Італії — 38, Нідерландах - майже 50, у США - 73 %. У зв'язку з переходом економіки України до ринкових принципів господарювання сфера послуг стає, мабуть, єдиним сектором економіки, що в умовах десятирічної структурної кризи нарощує обсяги виробництва в порівняних цінах. Це пояснюється тим, що багато послуг, які раніше надавалися споживачам безкоштовно або за символічну плату (тобто фінансувалися з бюджету), стали платними. Маються на увазі освіта, охорона здоров'я, спортивні послуги, послуги радіо, телебачення тощо. Крім скорочення державного фінансування, сама трансформація економіки викликала до життя появу багатьох нових видів послуг (фінансово-кредитних і консалтингових, аудиторських, брокерських, трастових та інших). У результаті цього посилилася конкуренція між підприємствами сфери послуг. Ринок послуг став привабливим для підприємців, тому що деякі види послуг практично не потребують значного стартового капіталу. Це, з одного боку, дозволяє сподіватися на швидку віддачу вкладень, що важливо в умовах інфляції. З іншого боку, розвиток організації виробництва послуг створює необхідні умови для використання праці висококваліфікованих працівників, які опинилися під загрозою безробіття.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)