АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розслідування та облік нещасних випадків. 3. Розслідування проводиться у разі раптового погіршення стану здоров'я працівника або особи, яка забезпечує себе роботою самостійно

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів
  3. Бухгалтерський облік облігацій
  4. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  5. Види документації, яка ведеться за результатами розслідування.
  6. Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації
  7. ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ СТРАХОВИХ ВИПАДКІВ І ОБМЕЖЕННЯ СТРАХУВАННЯ
  8. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  9. Діяльність слідчих органів з розслідування економічних злочинів
  10. Добровільне страхування від нещасних випадків
  11. Документальне оформлення обліку витрат і наданих послуг машино-тракторним парком.
  12. З дисципліни «Облік та звітність в оподаткуванні»

 

3. Розслідування проводиться у разі раптового погіршення стану здоров'я працівника або особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, одержання ними поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруть, ураження електричним струмом, ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочийдень чи більше, а також у разі смерті працівника на підприємстві.

4. Про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа - свідок нещасного випадку повиннінегайно повідомити безпосереднього керівника робіт підприємства і вжити заходів до подання необхідної допомоги потерпілому.

У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт зобов'язаний:

· терміново організувати подання першої медичної допомоги потерпілому, забезпечити у разі необхідності його доставку до лікувально-профілактичного закладу;

· повідомити роботодавця, керівника профспілки;

· зберегти до прибуття комісії з розслідування нещасного випадку обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров'ю інших працівників).

5. До складу комісії включаються - керівник служби охорони праці (голова комісії); керівник структурного підрозділу підприємства, на якому стався нещасний випадок; представник Фонду; представник профспілки.

У разі настання нещасного випадку з тяжкими наслідками до складу комісії обов'язково включається представник Фонду.

До складу комісії не може включатися керівник робіт, який безпосередньо відповідає за стан охорони праці на робочому місці.

У разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння) до складу комісії включається представник установи державно санітарно-епідеміологічної служби.

На підприємствах, де немає структурних підрозділів, до складу комісії включається представник роботодавця.

Потерпілий або особи, яка представляє його інтереси, не включається до складу комісії, але має право брати участь у засіданнях, висловлювати свої пропозиції.

6. У разі коли нещасний випадок стався з особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, роз­слідування організовує дирекція Фонду за місцем настання нещасного випадку, для чого утворює наказом комісію у складі не менше ніж три особи.

7. Комісія зобов'язана протягом трьох діб:

· обстежити місце нещасного випадку;

· одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо;

· опитати свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб;

· визначити відповідність умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці;

· з'ясувати обставини і причини нещасного випадку;

· визначити, чи пов'язаний цей випадок з виробництвом;

· установити осіб, які допустили порушення вимог законодавства про охорону праці, розробити заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам;

· скласти акт розслідування нещасного випадку за формою Н-5 у трьох примірниках, а також акт за формою Н-1 в шести примірниках або акт про нещасний випадок, не пов'язаний з виробництвом, за формою НПВ.

8. Визнаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися у період:

  • перебування на робочому місці, робочого та надурочного часу;

· підготовки до роботи та приведення в порядок після закінчення роботи знарядь виробництва, засобів захисту, одягу, пересування по території підприємства;

· проїзду на роботу чи з роботи на транспортному засобі, що належить підприємству.

· виконання дій в інтересах підприємства;

· ліквідації аварії;

· надання підприємством шефської допомоги;

· прямуваннядо/чи з місця відрядження згідно з установленим завдання

9. Не визнаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками:

- під час використання ними в особистих, цілях транспортних засобів, машин, механізмів, устаткування, інструментів, що належать або використовуються підприємством (при випадків, що сталися внаслідок їх несправності);

- унаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отрутними речовинами.

10. Роботодавець повинен розглянути і затвердити примірники актів форми Н-5 і форми Н-1 (або форми НИВ) протягом доби після одержання матеріалів, підготовлених комісією. До першого примірника акта форми Н-5 додаються примірник акта форми Н-1.

12. Примірник затвердженого акта форми Н-5 разом з примірником затвердженого акта форми Н-1 (або форми ННВ), примірник карти форми Н-5 — у разі виявлення гострого професійного захворювання протягом трьох діб надсилаються роботодавцем:

· потерпілому або особі, яка представляє його інтереси;

· робочому органу виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням підприємства;

· керівникові структурного підрозділу підприємства, де стався нещасний випадок, для здійснення заходів щодо запобігання подібним випадкам;

· територіальному органу Держнаглядохоронпраці;

· первинній організації профспілки.

Копія акта форми Н-1 надсилається органу, до сфери управління якого належить підприємство, а у разі відсутності такого органу — місцевій держадміністрації.

13. Примірник акта форми Н-5 разом з примірником акта форми Н-1 (або форми НПВ) підлягає зберіганню на підприємстві протягом 45 років.

У робочому органі виконавчої дирекції Фонду підлягає зберіганню протягом 45 років. Нещасний випадок, про який своєчасно не було повідомлено безпосереднього керівника чи роботодавця розслідується і береться на облік згідно з цим Порядком протягом місяця після над­ходження заяви (незалежно від строку, коли він стався).

14.Нещасний випадок, що стався на певному підприємстві з працівником іншого підприємства під час виконання ним завдання в інтересах свого підприємства, розслідується комісією підприємства, на якому стався нещасний випадок, за участю представників підприємства, працівником якого є потерпілий.

15.Нещасні випадки, що сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами, слухачами, стажистами під час проходження ними виробничого навчання, практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб, розслідуються і беруться на облік цим підприємством, у розслідуванні бере участь представник навчального закладу.

16.Контроль за своєчасністю і об'єктивністю розслідування нещасних випадків, їх документальним оформленням та обліком, виконанням заходів щодо усунення причин нещасних випадків здійснюють органи державного управління, органи державного нагляду за охороною праці, виконавча дирекція Фонду та її робочі органи.

17.Роботодавець зобов'язаний у п'ятиденний строк після одержання припису за формою 11-9 видати наказ про виконання запропонованих у приписі заходів, а також притягнути до відповідальності працівників, які допустили порушення законодавства про охорону праці. Про виконання цих заходів роботодавець повідомляє письмово орган Держнаглядохоронпраці.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)