АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття суб’єктів адміністративного права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Личные права и свободы.
  3. III. ПРАВА
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. А) особисті немайнові права автора
  6. Авторские права
  7. Агальна характеристика конституційного права України.
  8. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  9. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  10. Адміністративні стягнення: поняття і види
  11. Акти судової влади як одна з форм трудового права
  12. Акты официального толкования норм права: понятие, признаки, классификация.

Це поняття є ключовим, бо лежить в основі вивчення галузі. Тому існує багато визначень цієї категорії. Мацелих Тетяна Олександрівна займається дослідженням цього питання.

Фізична та юридична особа визнається суб’єктом права, лише якщо наділена здатністю мати та реалізовувати права та юридичні обов’язки. Претендент на статус суб’єкта адміністративного права за своїми певними особливостями потенційно здатний бути носієм суб’єктивних прав і юридичних обов’язків у сфері державного управління, тобто повинен мати комплекс «соціальних передумов», що дозволяють бути суб’єктом.

Цими соціальними передумовами є:

1. Персоніфікація суб’єкта (можливість виступати у відносини в якості єдиної персони)

2. Визнання нормативно-правовими актами можливості претендента бути суб’єктом права.

3. Правосуб’єктність

Розрізняють певні види правосуб’єктності:

· Загальна правосуб’єктність – здатність особи в межах певної правової систем бути суб’єктом права взагалі.

· Галузева правосуб’єктність – здатність особи бути учасником правовідносин відповідної галузі (адміністративної)

· Спеціальна правосуб’єктність – здатність особи бути учасником певного кола правовідносин у межах тієї чи іншої галузі права (правосуб’єктність посадових осіб державних органів).

Адміністративна правосуб’єктність – здатність фізичної чи юридичної особи бути носіями суб’єктивних прав і юридичних обов’язків у сфері управлінських відносин. На думку радянського вченого Петрова Г. І. адміністративна правосуб’єктність – це політико-правова категорія. Цей політико-правовий характер обумовлюється тим, що він визначається сутністю і змістом волі народу, що закріплюється в Конституції України, законах України, тим, що вона реалізується у сфері державного управління.

Складові адміністративної правосуб’єктності:

· Правоздатність – здатність суб’єкта мати права, виконувати обов’язки, передбачені нормами адміністративного права. Російський професор Козлов визначає правоздатність як встановлювану та охоронювану нормами адміністративного права можливість того чи іншого суб’єкта бути учасником відносин, що виникають у сфері державного управління, у т.ч. у процесі реалізації виконавчої влади. Таким чином, адміністративна правоздатність є передумовою участі суб’єкта в адміністративних правовідносинах. Він також звертає увагу на те, що адміністративна правоздатність є передумовою виникнення не лише адміністративних правовідносин, але ще й фінансових правовідносин. Адміністративна правоздатність виникає з народження фіз. особи чи реєстрації юрид. особи. Вона є юридично пасивним елементом адміністративної правосуб’єктності – це потенційна здатність.

· Дієздатність – юридично активний елемент, здатність суб’єкта своїми діями набувати права та обов’язки у сфері адміністративного права та реалізовувати їх. Сутність полягає у практичній здатності суб’єкта бути учасником правовідносин. Саме завдяки адміністративній дієздатності суб’єкт адміністративного права перетворюється на суб’єкта адміністративних правовідносин. Суб’єкт права – потенційний учасник. Суб’єкт правовідносин – конкретний учасник конкретних правовідносин. Виникає у повному обсязі з повноліттям фізичної особи, але в деяких випадках з 16-річного віку (отримання паспорту) та з 14-річного віку (право на працю).

· Деліктоздатність – здатність нести юридичну відповідальність за порушення адміністративно-правових норм. Чи може існувати без дієздатності? Адміністративна деліктоздатність юридичних осіб.

Адміністративна відповідальність юридичних осіб не заперечується.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)