АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика фізичних осіб як суб’єктів адміністративного права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  6. III. ПРАВА
  7. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  8. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  9. А) особисті немайнові права автора
  10. А. Общая характеристика вены
  11. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.
  12. Авторские права

Права фізичних осіб закріплені, перш за все, в Конституції України. Відповідно до ст. 3 КУ, людина, її здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини визначають зміст і спрямованість діяльності держав. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність, а утвердження і забезпечення реалізації прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Загальний правовий статус людини і громадянина визначається Конституцією України, ЗУ «Про громадянство», ЗУ «Про звернення громадян», ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання». Але одне лише визнання конституційних прав і свобод людини і громадянина не вирішує повністю проблему правового статусу. У подальшому ці права потребують реалізації та захисту. Тут і виникає потреба в публічній адміністрації.

Виникає велика кількість адміністративно-правових відносин, предметом яких є саме реалізація та захист адміністративних суб’єктивних прав фізичних осіб. Органи державної влади регулюють діяльність великої кількості організацій, установ, підприємств. Ці трудові відносини також реалізують суб’єктивні права фізичних осіб. Крім того, до механізму виконавчої влади включаються правозахисні органи, на які покладається захист прав і свобод. Все це свідчить про те, що реалізація особами своїх прав і свобод переважно здійснюється у сфері публічного управління.

Дві обов’язкові стадії механізму реалізації прав і свобод фізичних осіб:

1. Волевиявлення фізичної особи;

2. Офіційна реакція публічної адміністрації на таке волевиявлення

Якщо в конституційно-правових нормах загально-правовий статус отримує своє політико-правове значення, то адміністративно-правові норми закріплюють його конкретний юридичний зміст, тобто відбувається конкретизація правового статусу людини і громадянина.

Правовий статус – сукупність прав і обов’язків людини і громадянина в адміністративно-правових відносинах. Такі відносини виникають між фізичними особами та іншими суб’єктами (виконавча влада, місцеве самоврядування, інші органи).

Відносини можуть виникати як на підставі реалізації прав людини і громадянина, або з виконанням ними обов’язків, так і при захисті порушених прав такої особи, або при порушенні такою особою своїх обов’язків.

Адміністративна правоздатність залежить від віку, від стану здоров’я, від освіти, від набутого життєвого досвіду. Фізичні особи можуть мати декілька адміністративно-правових статусів: загальний та спеціальний.

Загальний правовий статус – сукупність основних прав і обов’язків у сфері державного управління.

Спеціальні правові статуси – правовий статус державного службовця, студента, мешканця прикордонної зони тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)