АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проблематика твору

Читайте также:
  1. Демографическая проблематика в печати
  2. Літературна першооснова екранного твору.
  3. Літературний аналіз твору «Надія»
  4. Молодіжна проблематика у вітчизняній соціології
  5. Опрацювання змісту твору.
  6. Предмет, проблематика; структура та функції соціології права
  7. Проблематика и поэтика древнеаттической и новоаттической комедий. Аристофан и Менандр.
  8. Проблематика исследований
  9. Тема VIII. Русская философия: этапы, основная проблематика. Серебряный век (конец XIX-начало XX вв.).
  10. Тема, iдея та художньо-композицiйнi особливостi твору.
  11. ФІЛОСОФІЯ, ЇЇ ЗМІСТ І ПРОБЛЕМАТИКА

Проблема людини і природи

Епіграфом до цієї проблеми варто використати слова:

Тобі - усе.
Сприймай це як належне.
Сприймай - але руки не підіймай
Ні на шпака, що рве твої черешні.
Ні на свій край.
Тарас Мельничук

1. Хто з героїв світу людей є найбільшим природолюбом у драмі? В чому полягає його любов до лісу?

2. Чи вміє берегти ліс Лукаш? Якої шкоди він завдав лісові?

3. Чому Мавка не соромиться афішувати свої родинні стосунки з лісом? Як це показано у творі?

4. Чи можемо сказати, що лісовичка змусила сільського хлопця усвідомити, що в лісі все живе?

5. Як ставиться до лісу Лукашева мати? Чому вона боїться лісу?

6. Чи зачудувалася красою природи Килина, прийшовши в ліс? Чи впізнала вона якесь зілля, траву, чи виявилася знавцем лісового багатства?

7. Чи пробував дядько Лев врятувати дуб навіть після смерті? Як саме? Як ви розцінюєте те, що дерево зрубали з могили?

 

Лукаш став вовкулакою. Але в народному уявленні вовкулака - перевертень. У даному контексті Лукаш скоріше всього - звичайний вовк.

o Чому він виє?

o Яка причина його відчаю і розпачу?

o Чому йому зле в звірячій шкурі?

o Чи відчуває Лукаш себе часткою природи?

o Чи почувається в безпеці?

o Чи усвідомлює, що природа беззахисна перед людиною?

9. Якої шкоди завдали лісові Килина і Лукашева мати? Чи мстять їм за це лісові мешканці? Чи справедлива така помста?

10. Як ви розцінюєте той факт, що після пожежі Лукаш залишається в лісі? Чому він це робить? Чи почуває себе в цей час частинкою природи?

Проблема сімейного щастя і любові
Сильніше за любов злоба горить,
Сильніше за красу вражає бридь,
Але життя росте лишень з любові,
Лишень краса людей навчає жить!
Дмитро Павличко


1. Чи бажала мати Лукашасвоєму синові сімейного щастя, а собі -спокійної старості в достатку? У чому причина помилки цієї жінки?

2. Чим саме не сподобалася Лукашевій матері Мавка? Чому вона мріяла про іншу дружину для Лукаша?

3. Чи любив Лукаш Мавку? Чи справжнім було це почуття? Чому ж тоді хлопець так швидко завагався, охолов, почав шукати шляхів до відступу? Чи ідеалізувала Мавка людську любов?

4. За народним віруванням вважалося, що лісовичка, якщо її повінчають з хлопцем у церкві, стане людиною. Де і як про це говорить дядько Лев? Чи хотів би він бачити Мавку і Лукаша в парі? Чи були достойними одне одного закохані?

5. Дядько Лев переписав Лукашеві й сестрі все своє майно. Він думав, що родичі доглядатимуть його на старість, що житиме не самотнім, а в сім'ї. Чи здійснилися мрії дядька Лева?

6. Чи підходив своїм слабовольним характером Лукаш вольовій Килині? Чи могли вони бути щасливі? (Так). Чому ж не були? (Не можна будувати власне щастя на чужому горі).

7. Чи можна сказати, що Мавка не боролася за своє щастя з Лукашем? Чому дала йому право вибору? Як ви розцінюєте слова лісовички, коли вона погрожує Лукашеві розправитися з суперницею? Чи могла би виконати свою погрозу Мавка?

8. Чому Мавка прийшла під Лукашеву хату? Невже вона думала відібрати Лукаша в Килини? Чому Килина саме так сприйняла її появу?

9. Чи гине любов Мавки і Лукаша разом з їхньою фізичною смертю? Ю. Чи виведено в драмі людей, які щасливі в любові й сім'ї? Чи багато таких людей є взагалі?


Первинне усвідомлення матеріалу.

Мавка вимріяла кохання з людським сином, але зустріла не сокола і не голуба, а безхарактерного горобця, який не вмів і не міг захистити своє щастя. Правда, образ Лукаша поданий в еволюції. У кінці твору він усвідомлює і свій талант, і Мавчину любов. Другим таким епізодом є переростання лісовички в людину. Безтурботні лісові мешканці не знали жодних клопотів, жодних страждань, жили, як трава. Ось чому у них нема душі, є тільки "пара". На своєму тяжкому шляху Мавка проходить цілий ряд випробувань, виявляє гідність ("Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає"), благородства (прощення Лукашеві зради): В серці знайшла я теє слово чарівне, що й озвірілих в люди повертає, глибоке розуміння цінності людської душі: Ні, милий, ти душу дав мені, як гострий ніж дає вербовій тихій гілці голос. Лукаш Я душу дав тобі? А тіло збавив!
Бо що ж тепера з тебе? Тінь! Мара! (З невимовною тугою дивиться на неї") Мавка: О, не журись за тіло!..

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)