АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теми рефератів

Читайте также:
  1. Теми рефератів.

- «Правове закріплення передачі Кримської області до складу УРСР».

- «Демократизація суспільно-політичного життя в період десталінізації».

 

Методичні рекомендації.

Опрацьовуючи тему зверніть увагу на особливості державно-правового розвитку України у повоєнній період та реорганізацію органів влади і управління УРСР в період десталінізації. Зокрема, з’ясуйте в чому полягало розширення прав Верховної Ради УРСР та які зміни відбувалися в її складі, а також діяльності місцевих Рад депутатів трудящих. Слід запам’ятати, що з 1946 року український уряд змінив назву: Рада Народних комісарів була перейменована на Раду Міністрів. З прийняттям у 1978 року нової Конституції УРСР система органів влади і управління зазнала змін. У зв’язку з цим охарактеризуйте який статус за Конституцією отримала КПРС, які державницькі функції закріплювалися за нею, проаналізуйте державно-правовий статус, повноваження, структуру та порядок роботи Верховної Ради УРСР, Президії Верховної Ради УРСР і уряду. Зверніть увагу, що місцевими органами влади за Конституцією 1978р. стали Ради народних депутатів УРСР (обласні, міські, районі у місті, сільські та селищні), а за Конституцією 1937 року були ради депутатів трудящих. Про що свідчать ці зміни? Крім того, опрацьовуючи питання, необхідно охарактеризувати зміни в судовій системі України, починаючи з ліквідації позасудових органів, що діяли ще на початку 50-х років, та завершуючи І пол. 80-хрр.

По другому питанню поясніть, які загальнодержавні процеси спричинили потребу в усуненні деформацій в правовій системі, посиленні демократичних тенденцій у розвитку права. З’ясуйте причини та особливості другої кодифікації радянського права в Україні (кінець 50-х –середина 80-хрр.); проаналізуйте суттєві зміни, які відбулися у галузях права і знайшли відображення у нових кодексах: Кримінальному кодексі УРСР 1960р., Кримінально-процесуальному кодексі 1961 р., Цивільному та Цивільно-процесуальному кодексах УРСР 1963р., Кодекс про сім’ю і шлюб УРСР 1969р., Земельному кодексу УРСР 1970р.,Виправно-трудовому кодексу 1970р. Кодекс законів про працю УРСР 1971р. та Кодексу про адміністративні правопорушення 1984р. Вивчаючи процес розвитку житлового права, зверніть увагу на появу уперше у 1983 р. Житлового кодексу УРСР.

Опрацьовуючи останнє питання, поясніть як відбувався поступовий перехід влади від партійної номенклатури до державних органів, що обиралися парламентським шляхом. Охарактеризйте процес вибоів у травні 1989 р.народних депутатів та діяльності I з” їзду народних депутатів СРСР, запровадження інституту президентства. Зробіть висновок, які наслідки мало проведення на нових засадах у березні 1990 р. виборів до верховної Ради УРСР та місцевих рад. З’ясуйте, коли вперше в історії України Верховна Рада почала працювати як парламентський орган. Ознайомтеся з текстом Декларації про державний суверенітет України, прийнятої Верховною Радою УРСР 16 липня 1990р. Розкрийте зміст та значення цього історичного документа для утвердження реального суверенітету України, розбудови незалежної Української держави. Проаналізуйте процес конституційних змін у цей період: скасування ст. 6 Конституції УРСР 1978р. про керівну роль Комуністичної партії та наслідки цього; розширення повноважень голови Верховної Ради, який набув рангу найвищої посадової особи республіки і мав представляти Україну у міжнародних відносинах; скорочення складу Верховної Ради до 450 депутатів (раніше було 650); перейменування Ради Народних Міністрів у Кабінет Міністрів України, а голови уряду – прем’єр міністра (травень 1991р); запровадження Поста Президента УРСР (5 липня 1991р); проголошення замість принципу демократичного централізму (ст. 3 Конституції УРСР 1978р.) у побудові органів державної влади принципу їх виборності і підзвітності народові; створення Конституційного суду;зміни адміністративно-територіального устрою у зв’язку з створенням Кримської Автономної республіки. Демократизація суспільно-політичного життя, реформування політичної системи суспільства, економіки України у період перебудови потребувало суттєвих змін у законодавстві. Охарактеризуйте ці зміни, звернувши увагу, перш за все, на появу нових форм власності, соціальний захист працівників, інвалідів, пенсійне забезпечення.

 

Додаткова література.

1. Грищук В.К. Кодифікація 1958 – 1985. Текст лекції. – Львів, 1991.

2. Іванченко Р.П. Українська державність в 20 – 90-х рр. – К., 2000.

3. Курносов Ю.Д. Соціально-політичний розвиток УРСР у 50 – 60 рр. // Український історичний журнал, - 1990. - № 5.

4. Мищак І. Зміна правовідносин між державою і громадянином у СРСР у 1950 – х - першій половині 1960 – х років // Право України, - 2007. - № 6.

5. Чеховіч В. Друга кодифікація радянського законодавства // Українське державотворення: невитребуваний потенціал: Словник – довідник. – К., 1997.

Питання до самостійної роботи.

Надайте письмові відповіді у зошитах до самостійної роботи.

1. З’ясуйте, якому органу влади Конституція УРСР 1978 р. надала право призначення Прокурора УРСР та прокурорів областей і затвердження міських та районних прокурорів, а також які доповнення і зміни були внесені в Конституцію УРСР 1978 р. щодо організації і порядку діяльності прокуратури в період перебудови (ст. 149, 163 Конституції).

2. Охарактеризуйте процес переводу місцевих рад із режиму єдиного державного керівництва у режим місцевого самоврядування за Законом УРСР від 7 грудня 1990 р. «Про місцеві Ради народних депутатів УРСР та місцеве самоврядування».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)