АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст теоретичної частини

Читайте также:
  1. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  2. V. Зміст навчального матеріалу
  3. Анотований зміст
  4. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  5. Бесіда за змістом прочитаного уривку.
  6. Блок змістових модулів 1.1.-1.5
  7. В нормах Особливої частини кримінального права передбачені умови звільнення від кримінального покарання за окремі види злочинів.
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. В якій відповіді наведене правильне положення, яке характеризує взаємозв'язок Загальної та Особливої частини кримінального права України?
  11. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  12. Визначення конфлікту, зміст, типи і способи протікання

Послідовність висвітлення питань теоретичної частини:

1. Теоретико-методичні принципи формування інформації в фінансовому обліку вибраного об’єкта…(таблиця 4.1).

Таблиця 4.1 - Законодавчо-нормативна база з обліку вибраного об’єкта

Назва законодавчо-нормативних документів Сфера застосування
Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» [1] Визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством
Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» [2] Визначає мету, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів. Норми цього Положення (стандарту) слід застосовувати до фінансової звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності (крім бюджетних установ) і консолідованої фінансової звітності
Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» [3] Визначаються зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ)
Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати» [4] Визначаються зміст і форма Звіту про фінансові результати, а також загальні вимоги до розкриття його статей. Норми цього Положення (стандарту) стосуються звітів про фінансові результати підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ)

 

Огляд та аналіз неузгодженості визначень (стосовно вибраного об’єкта) П(С)БО та ПКУ …(таблиця 4.2).

Таблиця 4.2 - Огляд та аналіз неузгодженості визначень (стосовно вибраного об’єкта) П(С)БО [5] та ПКУ [7]

Визначення П(С)БО ПКУ
     

 

Заохочується порівняння принципів і методів обліку відповідно П(С)БО та інших національних вимог з практикою міжнародного обліку (таблиця 4.3).

 

 

Таблиця 4.3 - Порівняльна характеристика умов визнання зобов’язання в П(С)БО [5], МСФЗ [6] та в зарубіжних країнах

П(С)БО МСФЗ Зарубіжні країни
- його оцінка може бути достовірно визначена; - існує вірогідність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок її погашення. - зобов'язання повинно мати місце в теперішній час та бути результатом минулих фактів діяльності; - зобов'язання, пов'язане з необхідністю майбутніх платежів для розвитку господарських взаємозв'язків або для безперервної діяльності; - повинно бути виконано обов'язково; - має певний термін виконання, хоча певна дата погашення може бути не відома; - суб'єкт, відносно якого виникло зобов'язання, повинен бути ідентифікований як окрема особа або група осіб. США…   Великобританія…     Німеччина…

Проведений аналіз законодавчо-нормативної бази свідчить про різне трактування поняття “нематеріальні активи” (таблиця 4.4).

Таблиця 4.4 - Поняття «нематеріальні активи»

Джерело Визначення
в юридичних нормативних актах
Закон України “Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій” [8] Нематеріальний актив – об’єкти інтелектуальної, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, встановленому законодавством, об’єктом права власності (ст. 1)
Податковий кодекс України [9] Нематеріальні активи – право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в встановленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами (ст. 14)
в бухгалтерських нормативних актах
П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» [10 ] Нематеріальний актив – немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований
МСБО 38 «Нематеріальні активи» [11] Нематеріальний актив - немонетарний актив, який не має фізичної субстанції, може бути ідентифікованим, утримується підприємством для виробництва або постачання товарів (послуг), для передавання в оренду іншим особам або для адміністративних цілей.
Наказ «Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ» [12] Нематеріальні активи – активи, що не мають фізичної та/або матеріальної форми незалежно від вартості та використовуються установою в процесі виконання основних функцій більше одного року (п. 4.1)
Наказ «Про затвердження Методичних рекомендацій обліку нематеріальних активів кіновиробництва» [13] Нематеріальний актив – немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований (відокремлений від підприємства) або утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, з адміністративною метою чи надання в оренду іншим особам
     

 

2. Умови визнання об’єкта обліку.

Після огляду законодавчо-нормативної бази висвітлюються питання умов визнання об’єктів обліку відповідно до П(С)БО можливо порівняно з ПКУ. Порівняння порядку визнання витрат у фінансовому та податковому обліку (таблиця 4.5) [14, с. 254-255].

Таблиця 4.5 – Порядок визнання витрат у фінансовому та податковому обліку

№ п/п Стаття Фінансовий облік (П(С)БО 16) [14] Податковий облік (ПКУ) [7]
Визнання витрат Списання витрат
1. Собівартість реалізованих товарів Визнаються витратами певного періоду водночас із визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені В момент отримання доходу від реалізацій такої продукції Визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконання робіт, надання послуг (ст. 138.4)
2. Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг):
А) Виробнича собівартість
- Прямі матеріальні витрати
- Прямі витрати на оплату праці
- Інші прямі витрати
- Загальновиробничі витрати Визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони здійснюються (ст. 138.5)
Б) Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати Відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені Включаються до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у періоді їх виникнення
3. Адміністративні витрати В тому звітному періоді в якому вони були здійснені
4. Витрати за збут
5. Інші операційні витрати
6. Фінансові витрати
7. Інші витрати звичайної діяльності

 

3. Класифікація об’єкта обліку.

Наводиться класифікація відповідно до П(С)БО можливо порівняно з іншими джерелами.

Наприклад, класифікація зобов’язань відповідно П(С)БО 11 «Зобов’язання» (рис. 4.1) [15, с. 236].

 
 

 


 

Рисунок 4.1 – Класифікація зобов'язань

4. Оцінка об’єкта обліку відповідно до П(С)БО (первісна, в процесі експлуатації, на дату балансу).

Розрізняють два підходи до оцінки нематеріальних активів підприємства (рисунок 4.2).

 
 


 

Рисунок 4.2 - Підходи до оцінки нематеріальних активів (розроблено автором)

 

5. Аналітичний облік (документальне відображення в обліку).

Документальне оформлення обліку операцій з постачальниками та підрядниками (рис. 4.3).

Характеристика основних документів з обліку розрахунків з покупцями та підрядниками (таблиця 4.6) [17, с. 451].

 
 

 

 


Рисунок 4.3 – Документальне оформлення обліку операцій з постачальниками та підрядниками (розроблено автором)

Таблиця 4.6 - Характеристика основних документів з обліку розрахунків з покупцями та підрядниками

Документ Його характеристика
Договір купівлі-продажу комерційний документ, згідно з яким оформлено торговельну угоду; у ньому міститься письмова угода сторін про поставку товарів — зобов'язання продавця передати певне майно у власність покупця та зобов'язання покупця прийняти це майно і сплатити за нього певну грошову суму
Товарно-транспортна накладна основний документ на вантаж, що повинен оформлятися при здійсненні вантажних автоперевезень
Рахунок-фактура розрахунковий документ, що виписується постачальником на ім’я покупця на кожну партію відвантаженої (або підлягаючому відвантаженню за умовами попередньої оплати) продукції, а також за виконані роботи та послуги
Журнал обліку виконаних робіт накопичувальна відомість, у якій записується виконаний підрядником і прийнятий замовником обсяг виконаних робіт протягом місяця
Акт приймання робіт (послуг) документ, який містить відомості про обсяг, якість, строки виконаних робіт (послуг) та їх вартість та оформлюється при прийманні виконаних підрядником робіт і послуг

 

6. Синтетичний облік (характеристика рахунка, типова кореспонденція, практичні приклади відображення об’єкту).

Характеристика рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» (рис. 4.4).

 
 

 


 

Рисунок 4.4 - Характеристика рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» (розроблено автором)

Рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” кореспондує з такими рахунками (табл. 4.7) [18, с. 548].

Таблиця 4.7 - Кореспонденція рахунка 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

За дебетом з кредиту рахунків За кредитом з дебету рахунків
24 “Брак у виробництві” 30 “Каса” 31 “Рахунки в банках” 34 “Короткострокові векселі одержані” 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” 37 “Розрахунки з різними дебіторами” 41 “Пайовий капітал” 46 “Неоплачений капітал” 48 “Цільове фінансування і цільові надходження” 50 “Довгострокові позики” 51 “Довгострокові векселі видані” 52 “Довгострокові зобов’язання за облігаціями” 55 “Інші довгострокові зобов’язання” 60 “Короткострокові позики” 62 “Короткострокові векселі видані”   15 “Капітальні інвестиції” 20 “Виробничі запаси” 21 “Тварини на вирощуванні і відгодівлі” 22 “МШП” 24 “Брак у виробництві” 28 “Товари” 30 “Каса” 31 “Рахунки в банках” 39 “Витрати майбутніх періодів” 47 “Забезпечення майбутніх періодів” 64 “Розрахунки за податками і платежами” 68 “Розрахунки за іншими операціями” 80 “Матеріальні витрати” 84 “Інші операційні витрати” 85 “Інші витрати” 91 “Загальновиробничі витрати” 92 “Адміністративні витрати”  

Продовження таблиці 4.7

68 “Розрахунки за іншими операціями” 70 “Доходи від реалізації” 71 “Інший операційний дохід” 74 “Інші доходи” 93 “Витрати на збут” 94 “Інші витрати операційної діяльності” 99 “Надзвичайні витрати”

 

Відображення розрахунків з постачальниками та підрядниками в облікових регістрах та звітності наведено в таблиці 4.8.

Таблиця 4.8 - Відображення розрахунків з постачальниками та підрядниками в облікових регістрах та звітності (розроблено автором)

Розрахунки з постачальниками і підрядниками Відображення
в облікових регістрах у фінансовій звітності
Розділ І Журналу 6, Відомість 3.3 Рядок 530 форма № 1 «Баланс»

 

Послідовність записів розрахунків із постачальниками та підрядниками показано на рис. 4.5 [20, с. 35].

 
 

 


Рисунок 4.5 – Схема документообігу з обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками

Типова кореспонденція розрахунків з постачальниками та підрядниками наведена у таблиці 4.9 [26, с. 57].

 

 

Таблиця 4.9 - Типова кореспонденція розрахунків з постачальниками та підрядниками

Зміст господарської операції Дебет Кредит
Виникнення заборгованості
  Відображено витрати на будівництво підрядним способом 151 «Капітальне будівництво» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»
  Оприбутковано від постачальника необоротні активи, які потребують додаткових витрат з монтажу 15 «Капітальні інвестиції» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»
  Оприбутковано виробничі запаси, малоцінні та швидкозношувані предмети, напівфабрикати, товари від постачальників 20 «Виробничі запаси», 22 «МШП», 25 «Напівфабрикати» 28 «Товари» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»
  Від постачальника надійшли й опри-бутковані послуги (роботи) виробничого характеру 23 «Виробництво» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»

 

На 1.01.2012 року на ТОВ «Грант» кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги становила 8238 грн.

Залишки по аналітичних рахунках 631 на 01.12.12 становили:

ПП «Головпостач» - 1000 грн.;

ТОВ «Електролюкс» - 2600 грн.;

ТОВ «Нафтобаза» - 148 грн.;

ТОВ «Євробуд» – 154 грн.;

ПП «Топсервіс» - 1300 грн.

За грудень 2012 року від постачальників отримано такі товари (таблиця 4.10).

Таблиця 4.10 – Перелік товарів отриманих від постачальників

Номер рахунка-фактури Назва матеріалів Постачальник Сума, грн.
  Цемент – 100 ц ПП «Головпостач»  
  Послуги ПП «Топсервіс»  
  Зварювальний апарат ТОВ «Електролюкс»  
  Електроди ТОВ «Електролюкс»  
  Дизельне паливо – 300л ТОВ «Нафтобаза»  
  Цегла, 18 тис. шт. ТОВ «Євробуд»  

 

 

За грудень підприємством ТОВ «Грант» з поточного рахунку сплачено:

ПП «Головпостач» - 1389 грн.;

ТОВ «Електролюкс» - 2500 грн.;

ТОВ «Нафтобаза» - 400 грн.

Журнал господарських операцій (таблиця 4.11).

Таблиця 4.11 - Журнал господарських операцій

Зміст операції Д-т К-т Сума, грн.
  Від ПП «Головпостач» надійшов цемент      
  ПП «Топсервіс» надало послуги з цементування      
  Оприбутковано від ТОВ «Електролюкс» зварювальний апарат      
  Розрахунки за податками      
  Придбали у ТОВ «Електролюкс» електроди      
  Надійшло від ТОВ «Нафтобаза» дизельне паливо      
  Оприбуткована від ТОВ «Євробуд» цегла      
  Сплачено з поточного рахунку ПП «Головпостач»      
  Перераховано кошти з поточного рахунку ТОВ «Електролюкс»      
  Сплачено з поточного рахунку ТОВ «Нафтобаза»      

 

Дані господарські операції відображені у Відомості 3.3 (таблиця 4.12).

Таблиця 4.12 - Відомість 3.3 аналітичного обліку із постачальниками та підрядниками(до рахунка 63) за грудень 2012 року

Постачальник Сальдо на поч.місяця У дебет рахунка 63 з кредиту рахунків ∑ за Д-т З кредиту рахунка 63 в дебет рахунків ∑ за К-т Сальдо на кін. місяця, грн.
Д-т К-т              
  ПП «Головпостач»                        
  ПП«Топсервіс»                        
  ТОВ «Електролюкс»                        
  ТОВ«Нафтобаза»                        
  ТОВ «Євробуд»                        
Усього                        

 

Розрахунки з постачальниками і підрядниками відображаються в Балансі (форма № 1) у рядку 530 (таблиця 4.13).

 

 

Таблиця 4.13 - Фрагмент Балансу за 2012 рік

Пасив Код рядка На початок звітного періоду На кінець звітного періоду
Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги   8,2 9,3

 

7.Аналіз публікацій у фахових виданнях та періодичної літератури

Літературний огляд об’єкта обліку __________наведено у табл. 4.14.

Таблиця 4.14 – Літературний огляд об’єкту обліку __________

Джерело, автор Назва публікації Суть
  Бухгалтерський облік і аудит    
  Баланс    
  Бухгалтерія    
  Все про бухгалтерський облік    
  Дебет - Кредит    

 

8. Висновки за теоретичною частиною (слово Висновок не вказується).

Таким чином, у першому розділі курсової роботи розглянуто теоретико-методологічні принципи формування інформації про облік (об’єкта…), законодавчо-нормативна база відповідає основним принципам П(С)БО (або має розбіжності) (посилання на джерело інформації та аналіз розбіжностей).

Основна інформація обліку об’єкта полягає в тому, що: (основні положення).

Висловлюється думка студента щодо розуміння обліку та його практичного використання.

 

 

4.2 Зміст практичної частини

Приклад розв’язання практичної частини

Практична частина розпочинається з характеристики підприємства. Наприклад, промислове підприємство займається виготовленням виробів з древесини. Основний вид продукції – виготовлення меблів. ТОВ «Фурнітура» на загальній системі обліку та оподаткування. Фінансовий облік веде бухгалтер. Облік витрат ведеться з використанням рахунків 9 класу. Журнальна форма ведення обліку, без використання ЕВМ. Підприємство прибуткове.

Залишки активів, капіталу і зобов'язань на початок періоду:

Таблиця 2.1 – Інформація про основні засоби

Об’єкт основних засобів Первісна вартість Знос
Адміністративна будівля 24320,00 7872,00
Будівля магазину 76280,00 12812,50
Будівля цеху № 1 91280,00 37125,00
Будівля цеху № 2 70280,00 9890,00
Разом Будинки та споруди 262160,00  
Верстат для виробництва продукції № 1 2132,00 227,20
Верстат для виробництва продукції № 2 2612,00 244,20
Верстат для виробництва продукції № 3 3268,28 1017,81
Верстат для виробництва продукції № 4 2432,00 608,00
Разом Машини та обладнання 10444,28  
Комп'ютер (відділ збуту) 3980,00 1800,00
Комплект монтажних інструментів 1780,00 141,67
Легковий автомобіль 37280,00 12600,00
Орендований фрезерувальний верстат 26280,00 -
Разом знос   84338,38

 

Ø залишок коштів на поточному рахунку — 36280 грн.;

Ø залишок валюти на рахунку — 2000,00 дол. (курс 1 дол. на 28.02.12 —8,05 грн.);

Ø статутний капітал — 203280,00 грн.;

Ø неоплачений капітал — 4280,00 грн.;

Ø нерозподілений прибуток — 85772,61 грн.

Таблиця 2.2 – Залишки за рахунками зобов'язань

Назва рахунка Сума, грн.
Розрахунки за податками/податок з доходів фізичних осіб 387,34
Розрахунки за заробітною платою 5330,62
Розрахунки за пенсійним забезпеченням ЄСВ 1972,33

Таблиця 2.3 – Готова продукція

Вид продукції Кількість Виробнича собівартість одиниці, грн. Собівартість реалізації, грн.
Продукція № 1   135,00 300,00
Продукція № 2   1610,00 2072,00
Продукція № 3   73,00 186,00
Продукція № 4   1477,00 1730,00

Таблиця 2.4 – Журнал господарських операцій

Зміст операції (документ, що засвідчує її проведення) Кореспонден-ція рахунків Сума, грн.
Дт Кт
         
  Придбання матеріалів за попередньою оплатою
Перераховано аванс постачальнику за матеріали (платіжне доручення, банківська виписка)     31280,00
Відображено податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)     5213,33
Отримано матеріали від постачальника (накладна, товарно-транспортна накладна)     26066,67
Відображено податковий кредит (податкова накладна)     5213,33
Взаємозалік заборгованості (бухгалтерська довідка)     31280,00
  Придбання запасів з подальшою оплатою у нерезидента за іноземну валюту
Нараховані митні платежі (вантажно-митна декларація)     2630,00
Нараховане ввізне мито (вантажно-митна декларація)     2288,00
Сплачені митні платежі та ввізне мито (платіжне доручення, банківська виписка)     4918,00
Отримано матеріали від іноземного постачальника, курс долара – 8,04 грн. (вантажно-митна декларація)     (16080)
Сплачено ПДВ на імпорт та нарахований податковий кредит (податкова накладна)     3673,60
Перераховано іноземну валюту постачальнику, курс долара – 8,03 грн. (платіжне доручення, банківська виписка)     16060,00
Нараховано курсову різницю за залишком коштів на валютному рахунку (бухгалтерська довідка на дату проведення розрахунків): (8,05-8,03)·2000,00=40,00     40,00
Відображено доход від курсової різниці за заборгованістю перед іноземним постачальником (бухгалтерська довідка на дату проведення розрахунків): (5,04-5,03)·2000,00=20,00     20,00
  Безоплатно отримано матеріали від постачальника (накладна, товарно-транспортна накладна)     26280,00
  Придбання матеріалів підзвітною особою
Отримано готівку в касу підприємства для видачі її підзвітній особі (банківська виписка, прибутковий касовий ордер)     4580,00
Видано кошти під звіт на придбання матеріалів (видатковий касовий ордер)     4580,00
Оприбутковано матеріали, придбані підзвітною особою (авансовий звіт)     3816,67
Відображено податковий кредит за придбаними матеріалами (податкова накладна)     763,33
  Нарахована зарплата (розрахункова або розрахунково-платіжна відомість):
ü працівникам виробництва 9310     2180,00
ü загальновиробничому персоналу     2280,00
ü адміністративному персоналу     3080,00
ü працівнику відділу збуту     1770,00
  Нараховані лікарняні за три дні непрацездатності працівнику відділу збуту (листок непрацездатності)     80,00
  Утримано (розрахункова відомість):
ü із нарахованої заробітної плати внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ)   651/1 335,16
ü із нарахованої суми лікарняних ЄСВ   651/2 1,60
ü податку на доходи фізичних осіб     1357,99
  Нараховано на зарплату:
ü на заробітку плату внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ)     651/1 806,60
  651/1 843,60
  651/1 1139,60
  651/1 654,90
         
Продовження таблиці 2.4
             
- на суми лікарняних внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ)   651/2 26,56
Відпущено сировину та матеріали (накладна на внутрішнє переміщення)
ü у цех №1     12736,00
ü у цех №2     13350,00
  Нараховано амортизацію необоротних активів (відомість нарахування амортизації):
ü верстата для виробництва продукції №1     35,53
ü верстата для виробництва продукції №2     43,53
ü верстата для виробництва продукції №3     38,91
ü верстата для виробництва продукції №4     33,78
ü монтажних інструментів     29,67
ü будівлі цеху №2     234,27
ü будівлі цеху №1     380,33
ü адміністративного приміщення     67,56
ü калькулятора (100% його вартості)     500,00
ü легкового автомобіля     207,11
ü комп’ютера (відділ збуту)     110,56
ü будівлі магазину     317,83
  Витрати на електроенергію (рахунок):
ü цех №1     1340,00
ü цех №2     1320,00
ü адміністративна будівля     1314,00
ü торгове приміщення     1330,00
Відображено податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)     1060,80
  Витрати на прибирання приміщень (акт виконання робіт)
ü цех №1     1355,00
ü цех №2     1310,00
ü адміністративна будівля     1320,00
ü торгове приміщення     1330,00
Відображено податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)     1063,00
  Використано матеріали для пакування продукції (накладна на внутрішнє переміщення матеріалів)     1312,80
  Віднесено загальновиробничі витрати до (розрахунок розподілу загальновиробничих витрат)
ü виробничих витрат     6565,00
ü собівартості реалізованої продукції     2498,20
  Оприбутковано з виробництва (акт оприбуткування готової продукції):
ü 10 одиниць продукції №1 (цех №1)     5600,00
ü 5 одиниць продукції №2 (цех №1)     6200,00
ü 20 одиниць продукції №3 (цех №2)     6000,00
ü 10 одиниць продукції №4 (цех №2)     6300,00
  Реалізовано продукцію за передоплатою (8 одиниць продукції №1 по 300 грн. і 6 одиниць продукції №2 по 2072 грн.)
Одержано передоплату від покупця (банківська виписка)     14832,00
Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (податкова накладна)     2472,00
Визначено дохід від реалізації продукції доход при відвантаженні продукції покупцю (накладна, товарно-транспортна накладна     14832,00
Закрито рахунок податкових зобов’язань (податкова накладна)     2472,00
Списано собівартість реалізованої продукції (відомість обліку готової продукції)     11156,65
Взаємозалік заборгованості (бухгалтерська довідка)     14832,00
  Реалізація продукції з наступною оплатою (22 одиниці продукції №3 по 186 грн. і 7 одиниць продукції №4 по 1730 грн.)
Визначено дохід від реалізації продукції доход при відвантаженні продукції покупцю (накладна)     16202,00
Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (податкова накладна)     2700,33
Списано собівартість реалізованої продукції (відомість обліку готової продукції)     11277,00
Одержано оплату від покупця (бухгалтерська довідка)     16202,00
Продовження таблиці 2.4
         
Виплата зарплати за попередній місяць
Перераховано в бюджет податок на доходи фізичних осіб (платіжне доручення, банківська виписка)     1357,99
Перераховано внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) із заробітної плати (платіжне доручення, банківська виписка)     3779,86
  Перераховано внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) з суми лікарняних (платіжне доручення, банківська виписка)     28,16
Отримано готівку в касу для виплати заробітної плати та лікарняних (банківська виписка, прибутковий касовий ордер)     7695,25
Виплачено зарплату (платіжна відомість, розрахунково-платіжна відомість)     7628,61
Депоновано невиплачену заробітну плату (лікарняні) (відомість депонування заробітної плати)     66,64
Депонована заробітна плата внесена на рахунок в банку (видатковий касовий ордер, банківська виписка)     66,64
  Надходження основних засобів як внеску у статутний капітал підприємства
Одержано деревообробний станок як внесок до статутного капіталу підприємства від засновника – неплатника ПДВ і введено його в експлуатацію (установчі документи, акт приймання-передачі основних засобів)     4280,00 4280,00
  Придбання малоцінного необоротного матеріального активу з наступною оплатою
Одержано калькулятор (договір куплю-продажу, накладна)     500,00
Відображено суму податкового кредиту (податкова накладна)     100,00
Введено калькулятор в експлуатацію (передано в бухгалтерію підприємства на підставі акта приймання-передачі основних засобів)     500,00
Перераховано кошти постачальнику (платіжне доручення, банківська виписка)     600,00
  Виготовлення основних засобів із залученням підрядника
Перераховано аванс на виготовлення комплекту меблів (4 шафи) підряднику – платнику ПДВ (платіжне доручення, банківська виписка)     4880,00
Відображено суму податкового кредиту (податкова накладна)     813,33
Списано матеріали, використані на виготовлення меблів (накладна на відпуск матеріалів)     7000,00
Отримано виготовлені меблі від підрядника (акти виконання робіт)     4066,67
Відображення закриття рахунка податкового кредиту (податкова накладна)     813,33
Зведено меблі в експлуатацію (акт приймання-передачі основних засобів)     11066,67
Відображено закриття заборгованостей по підряднику (бухгалтерська довідка)     4880,00
  Безоплатне отримання основних засобів
Отримано безоплатно причіп до легкового автомобіля (акт приймання-передачі основних засобів)     4280,00 4280,00
  Продаж основних засобів з одержанням авансу
Одержано аванс за комплект монтажних інструментів (банківська виписка)     1760,00
Відображено податкові зобов’язання з ПДВ (податкова накладна)     293,33
Списано залишкову вартість об’єкта основних засобів у зв’язку з продажем (акт приймання-передачі основних засобів)     1608,66
Відображено списання зносу (акт приймання-передачі основних засобів)     171,34
Передано комплект монтажних інструментів покупцю (договір купівлі-продажу, накладна)     1760,00
Відображено розрахунки за податковими зобов’язаннями (податкова накладна)     293,33
Взаємозалік заборгованості (бухгалтерська довідка)     1760,00
  Списання об’єкта основних засобів
Продовження таблиці 2.4
         
Списано залишкову вартість автомобіля у зв’язку з його крадіжкою (акт приймання-передачі основних засобів)     24472,89
Відображення списання зносу (акт приймання-передачі основних засобів)     12807,11
Відображено суму збитків на позабалансовому рахунку (бухгалтерська довідка)   - 27840,00
  Вибуття основних засобів у вигляді інвестиції у статутний капітал іншого підприємства (справедлива вартість 60 000 грн., ПДВ – 12 000 грн.)
Списано суму зносу будівлі цеху №1, яку буде передано до статутного капіталу іншого підприємства (акт приймання-передачі основних засобів)     37505,33
Списано залишкову вартість будівлі цеху №1 (акт приймання-передачі основних засобів)     53774,67
Нараховане податкове зобов’язання з ПДВ (податкова накладна)     12000,00
Відображена різниця між справедливою вартістю інвестиції і балансовою вартістю будівлі цеху №1     6225,33
  Передача в оренду основного засобу (магазину)
Відображено первісну вартість і знос переданої в оренду частини будівлі магазину (договір оренди, акт приймання-передачі) 103/1   7628,00
    1313,03
Отримано в касу підприємства аванс за перший місяць оренди (прибутковий касовий ордер)     2480,00
Нараховані податкові зобов’язання (податкова накладна)     413,33
Здано готівку в банк (видатковий касовий ордер, банківська виписка)     2480,00
Нарахована орендна плата за поточний місяць (договір оренди, акт виконання робіт, рахунок на оплату)     2480,00
Відображено закриття рахунка податкових зобов’язань (податкова накладна)     413,33
Взаємозалік заборгованості (бухгалтерська довідка)     2480,00
  Отримання в оренду основного засобу (легковий автомобіль)
Отримано за договором операційної оренди легковий автомобіль (договір оренди, акт приймання-передачі)   - 26280,00
Нараховано орендну плату і податкові зобов’язання з ПДВ (договір оренди, акт виконання робіт, податкова накладна)     400,00
    80,00
Сплачено орендну плату за поточний місяць (платіжне доручення, банківська виписка)     480,00
  Поточний ремонт автомобіля:
Проведено ремонт автомобіля, яким користується адміністрації підприємства (акт виконання робіт)     500,00
Відображено податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)     100,00
Оплачено ремонт автомобіля (платіжне доручення, банківська виписка)     600,00
  Модернізація орендованого фрезерувального станка:
Проведено модернізацію фрезерувального станка (акт виконання робіт)     550,00
Відображено податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)     110,00
Утворено необоротний актив «Поліпшення орендованого станка» (бухгалтерська довідка)     550,00
Оплачено ремонт станка (платіжне доручення, банківська виписка)     660,00
  Закриття рахунків витрат та їх списання на рахунок фінансових результатів:
ü собівартість реалізованої продукції     24931,85
ü адміністративні витрати     8528,87
ü витрати на збут     9562,65
ü втрати від не операційних курсових різниць     40,00
ü вартість списаних необоротних активів     24472,89
ü вартість реалізованих необоротних активів     1608,66
  Списання доходів підприємства на рахунок фінансових результатів:
ü від реалізації готової продукції     25861,67
ü від операційної оренди активів     2066,67
ü від операційної курсової різниці     20,00
Продовження таблиці 2.4
         
  ü від безоплатно одержаних оборотних активів     26280,00
ü від реалізації та списання необоротних активів     7692,00
  Визначення фінансового результату (прибуток або збиток):
ü прибуток від операційної діяльності     11205,57
ü збиток від іншої діяльності     18429,55

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)