АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суб'єкти патентного права

Суб'єкти патентного права поділяються на дві категорії: винахідник, автор промислового зразка (дизайнер); інші особи, які набули прав на винахід, корисну модель та промисловий зразок за договором чи законом (ст. 463 ЦК України).

Винахідник, автор промислового зразка (дизайнер) — лю­дина, творчою працею якої створено винахід, корисну модель, промисловий зразок. Винахідником та автором промислового зразка можуть бути лише фізичні особи. Чинне законодавство не передбачає спеціальних вимог щодо особи винахідника.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», ч. 2 ст. 7 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» винахідники, автори промислових зразків, які спільно створили винахід, корисну модель, промисловий зразок, мають однакові права на одер­жання патенту, якщо інше не передбачено угодою між ними. Окрім права на одержання патенту, співавтори мають право на захист їх прав від порушення, в тому числі брати участь у судових засіданнях при розгляді справ, які стосуються прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, які є результатом їх творчої, інтелектуальної діяльності. Не визнаються винахід­никами фізичні особи, які не внесли особистого творчого внеску у створення винаходу (корисної моделі), а надали винахіднику лише технічну, організаційну чи матеріальну допомогу при його створенні і (або) оформленні заявки.

Іноземні громадяни та особи без громадянства відповідно до законодавства України мають рівні з громадянами України права, передбачені законодавством, відповідно до міжнарод­них договорів України чи на основі принципу взаємності. Іноземці та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцеперебування поза межами України, у відноси­нах з Установою реалізують свої права через представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), зареєстрованих відповідно до закону.

Правонаступники. Відповідно до законодавства право-наступництво може виникати як у фізичних, так і юридичних осіб. За загальним правилом, до правонаступників можуть переходити лише майнові права в межах строку їх чинності. До правонаступників можуть переходити як права на об'єкт, засвідчений патентом, так і саме право на отримання патенту.

Спадкоємці. Відповідно до законодавства до спадкоємців переходять майнові права, які належали патентоволодільцю в межах строку дії охоронного документа на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Якщо патент не отримано, до спадкоємців може переходити право на отримання охоронного документа чи передання цього права іншим особам.

Роботодавці. Відповідно до законів України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та «Про охорону прав на промислові зразки» право на отримання патенту на службо­вий винахід, корисну модель, промисловий зразок має ро­ботодавець винахідника, автора, якщо інше не передбачено договором між ними. На відміну від спеціальних законів, у ст. 429 ЦК України передбачено належність майнових прав інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, працівнику, який створив цей об'єкт, та юридичній особі, де він працює, спільно, якщо інше не передбачено договором. Разом із тим, законодавством надано можливість сторонам самостійно визначати умови використання та розподілу майнових прав інтелектуальної власності на службові винаходи, корисні моделі та промислові зразки за взаємною домовленістю.

До службових винаходів, корисних моделей, на які має право отримувати патент роботодавець, законодавством від­несені ті, що створені працівником у зв'язку з: виконанням службових обов'язків, до яких належать зафіксовані в трудо­вих договорах (контрактах), посадових інструкціях функціо­нальні обов'язки працівника, що передбачають виконання робіт, які можуть привести до створення винаходу (корисної моделі), якщо трудовим договором (контрактом) не перед­бачене інше; дорученням роботодавця за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачене інше; з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва! обладнання роботодавця.

Роботодавець має протягом чотирьох місяців із дати одер­жання від винахідника повідомлення подати до Установи заяв­ку на одержання патенту чи передати право на його одержання іншій особі або прийняти рішення про збереження службового винаходу (корисної моделі) як конфіденційної інформації. У цей же строк роботодавець має укласти з винахідником письмовий договір щодо розміру та умови виплати йому (його правонаступнику) винагороди відповідно до економічної цін­ності винаходу (корисної моделі) і (або) іншої вигоди, яка може бути одержана роботодавцем. Якщо роботодавець не виконає зазначених вимог у встановлений строк, то право на патент на службовий винахід (корисну модель) переходить до винахідни­ка або його правонаступника. У цьому випадку за роботодавцем залишається переважне право на придбання ліцензії.

Ліцензіати — фізичні або юридичні особи, які отримали письмове повноваження від володільця патенту, що надає їм право використовувати об'єкт права інтелектуальної власності в межах, визначених у ліцензії.

Представники у справах інтелектуальної власності (патент­ні повірені) надають фізичним та юридичним особам допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, представляють інтереси зазначених осіб у патентно­му відомстві, а також судових органах, кредитних установах, у відносинах з іншими фізичними та юридичними особами. Правові засади діяльності патентних повірених визначені в Постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)