АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічне активне населення

Читайте также:
  1. Аналогичный ему по строению дикаин, примерно в 10 раз активнее кокаина. Сейчас широко применяются более сложные по структуре соединения (например, анилид тримекаин).
  2. Економічне використання водних ресурсів
  3. Економічне зростання та економічний розвиток
  4. Економічне учення Дж. Гелбрейта
  5. Економічне, внутрішньополітичне і міжнародне становище Московської держави
  6. Загальна характеристика злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення.
  7. Інновації та економічне зростання
  8. Інтерактивне й мультимедійне обладнання у школі
  9. Політичне і соціально-економічне становище України після завершення революції та громадянської війни
  10. Політичне і соціально-економічне становище українських земель в складі Польщі, Румунії, Чехословаччини
  11. Проблеми реалізації трудової активності населення.

ТЕМА 3.

РИНОК ПРАЦІ І МЕХАНІЗМ ЙОГО РЕГУЛЮВАННЯ.

Населення і людські ресурси суспільства.

Економічне активне населення.

Трудові ресурси як соціально-економічна категорія.

Відтворення населення і ресурсів для праці.

Проблеми реалізації трудової активності населення.

Економічне активне населення.

Як фактор економічного розвитку людські ресурси – це працівники, що мають певні професійні навички і знання і можуть використовувати їх у трудовому процесі. Вивчення людських ресурсів має велике значення для оцінки ринку праці й розробки відповідної демографічної політики з метод впливу на процеси відтворення населення та його зайнятості.

Специфіка людських ресурсів порівняно з іншими факторами економічного розвитку полягає в тому, що по-перше, люди не лише створюють, а і споживають матеріальні та духовні цінності; по-друге, багатогранність людського життя не вичерпується лише трудовою діяльністю, а отже щоб ефективно використовувати людську працю, потрібно завжди враховувати потреби людини як особистості; по-третє науково-технічний прогрес і гуманізація суспільного життя стрімко збільшують економічну роль знань, моральності, інтелектуального потенціалу та інших якостей працівників, які формуються роками і поколіннями, а розкриваються людиною лише за сприятливих умов.

Залежно від мети дослідження людські ресурси характеризуються різними соціально-економічними категоріями. Розглянемо ті з них, що використо-вуються економікою праці: населення, економічно активне населення, трудові ресурси.

Населення – це сукупність людей, що проживають на визначеній території (в країні, області, місті, районі, селі тощо; нерідко в цьому ж розумінні в соціально-економічній літературі використовується поняття “народонаселен-ня”).

Населення – це всі люди незалежно від їхніх характеристик, тобто це найширше поняття для означення людських ресурсів.

Разом з тим населення – це те джерело, з якого утворюються вві інші групування людей (наприклад ті, що в економці праці визначають економічно активним населенням, трудовими ресурсами). Тому вивчення чисельності, складу та динаміки населення (це є предметом дослідження науки демографії) надзвичайно важливе і для економіки праці. Економісти розглядають населення як джерело економічних відносин і, що дуже важливою як споживача, що формує попит.

Чисельність населення України, починаючи з 1994 року, постійно скорочується приблизно на 0,4 млн. Це скорочення викликане з одного боку зменшенням чисельності народжуваних і збільшенням кількості померлих (щорічне природне зменшення населення перевищує в останні роки 300 тис.осіб), а з іншого – від”ємним сальдо зовнішньої міграції (майже 100 тис.осіб щорічно). Ці дві причини обумовлювали дуже значне зменшення чисельності населення України за останнє десятиріччя. Інший тривожний показник у динаміці населення – збільшення частки людей пенсійного віку і зменшення частки молоді, що показує процеси старіння населення і зменшує джерела ресурсів для праці.

Міжнародною організацією праці (МОП) рекомендована система класифікації, у відповідності з якою населення поділяється на економічно активне та економічно неактивне.

Економічно активне населення, або робоча сила (у відповідності з методикою МОП) – це частина населення обох статей, яка протягом певного періоду забезпечує пропозицію своєї робочої сили для виробництва товарів і надання послуг. Кількісно економічно активне населення складається з чисельності зайнятих економічною діяльністю і чисельності безробітних (до яких за цією методикою відносять чітко визначені групи людей).

Зайняті економічною діяльністю – це особи у віці 15-70 років, які виконують роботи за винагороду за наймом на умовах повного або неповного робочого часу, працюють індивідуально (самостійно) або у окремих громадян-роботодавців, на власному (сімейному) підприємстві, безоплатно працюючі члени домашнього господарства, зайняті в особистому підсобному сільському господарстві, а також тимчасово відсутні на роботі. Зайнятими за цією методикою вважаються особи, які працювали протягом тижня не менше 4 годин (в особистому підсобному господарстві - не менше 30 годин) незалежно від того, була це постійна, тимчасова, сезонна, випадкова чи інша робота.

Безробітні у визначенні МОП – це особи у віці 15-70років (як зареєстровані, так і незареєстровані в державній службі зайнятості), які одночасно задовольняють трьом умовам: не мають роботи (прибуткового заняття), шукають роботу або намагаються організувати власну справу, готові приступити до роботи протягом наступних 2 тижнів. До цієї категорії відносяться також особи, що навчаються за направленням служби зайнятості, знайшли роботу і чекають відповіді або готуються до неї приступити, але на даний момент ще не працюють.

Економічно неактивне населення за методикою МОП – це особи у віці 15-70 років, які не можуть бути класифіковані як зайняті або безробітні. О цієї категорії належать:

1) учні, студенти. Слухачі, курсанти денної форми навчання;

2) особи, що одержують пенсії за віком або на пільгових умовах;

3) особи, що одержують пенсії за інвалідністю;

4) особи, які зайняті в домашньому господарстві, вихованням дітей та доглядом за хворими;

5) особи, які зневірилися знайти роботу, тобто готові приступити до роботи, але припинили ї пошуки. Оскільки вичерпали всі можливості для її одержання;

6) інші особи, які не мають необхідності або бажання працювати, та ті, що шукають роботу, але не готові приступити до неї найближчим часом.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)