АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лінійна та циклічна схеми розвитку суспільств: позитивні риси та недоліки

Читайте также:
  1. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  2. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  3. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  4. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  5. Аналіз технологічної схеми виробництва плавлених сирів
  6. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  7. Антициклічна політика уряду
  8. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  9. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  10. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  11. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  12. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.

I. Лінійна схема розвитку суспільств виходить із головного концептуального положення – суспільство розвивається поступово, рівномірно, прямолінійно. Із кожним етапом розвитку суспільство наближається (немов “за лінійкою”) до якісно кращого типу соціальних відносин.

В теоретичній соціології виділяють два варіанти лінійної схеми розвитку суспільств:

· лінійне чергування марксових формацій;

· чергування цивілізацій.

1. Теорія суспільно-економічних формацій (К.Маркс):

У соціальній філософії марксизму виділяють 5 типів суспільно-економічних формацій (типів суспільств, заснованихї на певному способі виробництва):

1. Первісно-общинний лад – первинна (архаїчна) формація, структура якої характеризується взаємодією общинних і родових форм спільності людей. Хронологічно вона охоплює час від виникнення соціальних відносин до появи класового суспільства. Тобто, початком первісно-общинного ладу є часи первісного стада, що змінюється ранньою і розвинутою родовою общиною і завершується етапом військової демократії, зародженням общинної державності, де виникає класова диференціація. Для первісно-общинного суспільства загалом характерно:

· спільна власність на засоби виробництва (землю, знаряддя праці);

· наявність особистої, індивідуальної власності на зброю, предмети побуту;

· релігійно-містичний світогляд, що є квінтисенцією надбудови первісно-общинних суспільств.

2. Рабовласницький лад – антагоністичне суспільство, яке виникло “на розвалинах” первісно-общинного ладу, із наявність пануючого класу рабовласників та експлуатованого класу рабів. Крім цього виділяються “проміжні верстви” вільного населення: дрібні власники (ремісники, селяни) та люмпен-пролетаріат (розорені ремісники та селяни). Для рабовласницького суспільства характерно:

· основою виробничих відносин стає приватна власність на засоби виробництва і рабів;

· розвиваються інститути державності.

3. Феодальний лад (від лат. feodum – помістя) виникає через синтез варварських та цивілізаційних (римських) традицій, розпад рабовласницьких відносин. Для нього характерно:

· головним засобом виробництва стає земля, що знаходиться у монопольній власності класу феодалів;

· господарство ведеться силами дрібних власників – селян, які перебувають у кріпацькій залежності;

· політичний устрій (від дрібних міст-держав до централізованих абсолютистських монархій);

· на пізньому етапі зароджується мануфактурне виробництво та капіталістичні відносини, які стають домінуючими через буржуазні революції.

4. Капіталістичний лад характеризує суспільство індустріального типу. В основі:

· приватна власність на засоби виробництва і експлуатація найманої праці робітників;

· антагонізм між буржуазією та пролетаріатом відбувається через головне протиріччя капіталізму – між суспільним характером праці і приватновласницькою формою привласнення її результатів;

· кульмінація протиріч приводить до соціальної революції.

5. Комуністичний лад має 2 фази: соціалізм та комунізм. В основі комуністичного ладу економічна зрілість та відсутність приватної власності на засоби виробництва і експлуатації праці. При соціалізмі існують 2 форми власності на засоби виробництва: державна та колгоспно-кооперативна. При комунізмі передбачається єдина загальнодержавна власність, повинні зникнути відмінності між розумовою та фізичною працею, містом і селом. В кінцевому варіанті такого суспільства відмирають політичні і правові інститути, ідеологія, держава.

Ряд дослідників (до прикладу, Л.Васильєв) звертають увагу на методологічну помилку такої спрощеної схеми розвитку суспільств. Ще К.Маркс до названих суспільно-економічних формацій додавав так званий азіатський спосіб виробництва. Це – спосіб поєднання виробничої активності сільських общин та економічного втручання держави. Фактично держава через експлуатацію общин є організатором виробництва матеріальних благ. В такій ситуації держава є єдиним експлуататором, а все населення (не дивлячись на соціальну структуру) є експлуатованим. Такий стан речей був характерний для країн Сходу. Отже, країни Сходу (Індія, Китай, Японія і т.д.) немали класичної рабовласницької або ж феодальної суспільно-економічної формації.

Рабовласництво не перейшло в феодалізм, бо на руїнах Римської імперії зник античний світ, який був уособленням класичного рабовласництва. Отже, рабовласництво було тупиковою магістраллю суспільного розвитку.

В свою чергу феодалізм в прямому розумінні є продуктом Європи. На думку дослідників феодалізм сформувався на базі прафеодалізму, який був з’єднувальною ланкою між первісно-общинним ладом і феодалізмом в Європі. Прафеодалізм – це період, коли знать вже виділилася в окрему групу, забезпечивши собі привілеї, володіє землею. Селяни в свою чергу зберігаютьт як особисту свободу, так і власність на землю. Тобто, не відразу, після розпаду первісного ладу виникають великі господарства (феоди) феодалів, що володіють землею та закріпачують селян.

Підсумувавши, лінійну схему розвитку суспільств можна представити наступним чином:

 

· первісно-общинний лад рабовласницький лад (тупиковий варант суспільного розвитку);

· первісно-общинний лад прафеодалізм феодалізм капіталізм (для країн Заходу);

· первісно-общинний лад азіатський спосіб виробництва капіталізм (для країн Сходу).

Позитивною рисою цієї схеми розвитку суспільств є можливість створення моделі суспільного розвитку через розвиток продуктивних сил (економічний детермінізм).

Негативною рисою є однолінійність теоретичної конструкції. Всі суспільно-економічні формації вибудовуються в один ряд, всі суспільства “повинні” їх “пройти”. Методологічна вада була засвідчена ще самим К.Марксом, який окремо говорив про азіатський спосіб виробництва. Радянські дослідники сформулювали концепцію прафеодалізму, яка відкорегувала теорію суспільно-економічнихї формацій.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)