АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МИСТЕЦТВО ВІДРОДЖЕННЯ (XIV-XVI ст.)

Читайте также:
  1. Антропоцентризм і гуманізм філософії Відродження
  2. АРХІТЕКТУРА І МИСТЕЦТВО
  3. Архітектура і образотворче мистецтво Русі.
  4. Архітектура італійського Відродження
  5. Архітектура й образотворче мистецтво
  6. АРХІТЕКТУРА Й ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XVIII ст.
  7. АРХІТЕКТУРА, ОБРАЗОТВОРЧЕ, ДЕКОРАТИВНЕ ТА УЖИТКОВЕ МИСТЕЦТВО
  8. ВІДРОДЖЕННЯ.
  9. Відродження. Закони мають відповідати природнім правам людини.
  10. ГУМАНІЗМ ФІЛОСОФІЇ ВІДРОДЖЕННЯ
  11. Естетика епохи Відродження.
  12. Європейське відродження та українська література ХVІ – ХVІІІ ст. / Ред. О. Мишанич. – К., 1993.

На рубежі XIV — XV ст., спочатку в Італії, а потім і в усій Європі, сформувалися передумови для розквіту мистецтва, що звернулося до античних традицій, поєднаних з новими духовними і художніми течіями. Такий поворот зумовлювався усім комплексом культурно-істо­ричного розвитку: розвитком товарного виробництва, торгівлі, а разом з ними і міської культури, освіти, науки тощо. Певною мірою мистецтво Відродження зазнало впливу візантійської культури, з одного боку, і готичної — з другого. Нова культура почала розвиватися в тих італійських містах, які були посередниками в торгівлі й контактах між Сходом і Заходом, між Візантією та Західною Європою. До того ж Італія ніколи не втрачала остаточно античні традиції римської культури.

Характерною особливістю цього етапу в історії мистецтва є пріоритет спадковості та новаторства як закономірностей художнього процесу. З одного боку доба Відродження була пов’язана з традиціями античного мистецтва, його естетичними принципами. З іншого боку − це період яскравих художніх пошуків у мистецтві, логічним наслідком якого стали значні досягнення у галузі живопису − розробка законів композиції, пропорцій, перспективи; винахід станкового живопису, тощо.

Першочерговим завданням мистецтва епохи Відродження було розкрити психологію та внутрішній світ людини.

На рубежі XIII — XIV ст. заявив про себе Данте Аліг'єрі — цей останній поет середньовіччя і водночас перший співець нової епохи. Вчені вважають, що на творчості Данте відчутно позначилася французька поезія трубадурів, так само, як вона справила значний вплив і на Петрарку, який здобув освіту у Франції і кілька років провів при неаполітанському королівському дворі, захоп­леному французькою Анжуйською династією. Не меншою мірою позначилася поезія трубадурів і на творчості Бокаччо.

Мистецтво раннього Відродження представлене кіль­кома художніми школами: флорентійською — Мазаччо, Донателло, Брунеллескі; венеціанською — Джованні Белліні; умбрійською — П'єро делла Франческа. Підґрунтям основної тенденції розвитку перспективи і тримірного, рельєфного зображення людського тіла було те, що живо­пис, скульптура й архітектура стали самостійними мис­тецтвами, відділившись від архітектури, з якою раніше становили єдине ціле.

Великого значення майстри надавали вивченню анатомії людини, без знання якої вважалося неможливим досягти успіху в живописі чи скульптурі. Саме гуманістичний погляд на людину у поєднанні з високою майстерністю робили твори митців цієї епохи (Боттічеллі, Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Рафаель, Браманте, Джорджоне, Тіціан, Палладіо) неперевершеною скарбни­цею світової культури.

Епоху пізнього Відродження мистецтвознавці назвали Маньєризмом. З італійських маньєристів можна назвати П. Тібальді, Б. Челліні, Б. Амманаті, Дж. Вазарі; з іспанських − Ель Греко; з нідерландських — Брейгеля Старшого, Ієроніма Босха. Для всіх цих художликів характерна піднесеність, довершеність і тонка майстерність.

Доба Відродження не вичерпується відродженням ан­тичних традицій. З нею прийшов загальний суспільний переворот, а у сфері художньої діяльності — справжня революція. Художники рішуче розірвали зв'язки з ремісничими цеха­ми, де здобували професію, і період ознаменувався оста­точним відокремленням мистецтва від ремесла, став по­чатком професійної спеціалізації в мистецтві, хоч самим художникам Відродження аж ніяк не дорікнеш у профе­сійній обмеженості.

У 1585 р. живописці брати Каррачі організували першу Академію мистецтв в Болоньї. Тут спеціалісти (філософи, медики, поети) читали лекції з естетики, філософії, анатомії, літератури тощо.

У цей період сформувалася практика проведення ху­дожніх виставок, спочатку як виняткових подій, а згодом як системи. З другої половини XVII ст. вже діяли вистав­ки членів Паризької академії, а з початку XVIII ст.— пуб­лічні виставки в салонах Лувра. Тоді ж з'явилася й систематична критика виставок у періодичних виданнях, зокрема в газетах.

Отже, епоха Відродження принципово змінила стано­вище мистецтва і художника в суспільстві. Мистецтво наблизилось до науки, політики, соиіальної філософії.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)