АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз середовища підприємств з виробництва пива України

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  4. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  5. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  6. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  7. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  8. Q - обсяг виробництва.
  9. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  10. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  11. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  12. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ

Вітчизняним підприємствам останні кілька років критичну ситуацію створюють важко прогнозована динаміка ринку, лавина нових директивних рішень і законодавчих актів, слабкі внутрішні ресурси і зростання агресивності зовнішнього середовища, особливо у фінансовій сфері. У цих умовах велике значення відводиться просуванню в практику підприємств ідей і технологій стратегічного управління розвитком.

Протягом останніх років ринок пива України демонстрував упевнену динаміку розвитку. За щорічним приростом він випереджав насичені ринки розвинутих європейських країн. Але з початку поточного року продажі пива впали на 20% проти минулорічних показників і, за інформацією аналітиків ринку, продовжують падати. У найближчі кілька років відсоток падіння може стати ще вище, а через п'ять-сім років вже цілком можна буде говорити про стагнацію галузі: щорічно обороти зростатимуть не більше ніж на 1,5-2%. Навіть у важкі 90-ті роки український пивний ринок перебував у не настільки жалюгідному стані. Наприклад, в останній раз обсяги виробництва падали лише в далекому 1992 році.

Основні характеристики галузі пивоваріння України. Споживання пива на душу населення нижче, ніж в Європі і США (рис.2) і складає приблизно 58,5 л/душу нас. на рік. Обсяг внутрішнього ринку складає біля 282,3 млн.дал пива. Обсяг виробництва у 2011 році склав 305,1 млн.дал. Темпи зростання галузі уповільнюються, а інколи мають і негативні показники, і в 2011 році склали біля -1,6 %.

Основними представниками ринку є: ПАТ «САН Інбев Україна», «Carlsberg Ukraine» («Карлсберг Юкрейн», раніше «Славутич Карлсберг Груп»), ПрАТ «Оболонь»; ПрАТ «Міллер Брендз Україна» (SABMiller, раніше ЗАТ «Сармат»), ТОВ ТВК «Перша приватна броварня» (рис.7).

 
 

 


Рис. 7. Ринкові частки у пивоварної галузі України, 2010-2011 рр.

 

Для оцінки рівня конкурентної боротьби використаємо індекс Герфіндаля:

,

де si – ринкова частка i-тої компанії; n – кількість гравців на ринку.

Іh = 0,3662 + 0,2872 + 0,2462 + 0,0442 +0,0242 + 0,0332 = 0,276

Іh > 0,18, це означає, що ринок є нестабільним, а концентрація на ринку, а отже, і конкуренція – високою.

Дослідимо критерії чутливості ринку щодо монополізму. Для функціонування ринку монополістичної конкуренції необхідна наявність 10 і більше конкуруючих фірм, при цьому частка найбільших у загальному обсязі продажів на ринку повинна не перевищувати: 31% - для однієї фірми, 44% - для двох фірм, 54% - для трьох фірм (індекс концентрації трьох) і 63% - для чотирьох фірм (індекс концентрації чотирьох) [8].

На ринку пива діють до 50 фірм, але як бачимо з рис. 5.10, ринкові частки розподіляються нерівномірно. Порівняємо нормативні індекси концентрації з відповідними показниками галузі пивоваріння (табл. 1).

Власний висновок по табл.1: _____________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________ __________________________________________________________________

 

Таблиця 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)