АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Похідні вищих жирних кислот

Читайте также:
  1. D. Фибраты никотиновая кислота
  2. А). Повністю цис-8 ,11,14-ейкозатріеновая кислота,
  3. Активация жирных кислот
  4. Аминокислоты – структурные единицы белка. Классификация аминокислот по структуре радикала. Заменимые и незаменимые аминокислоты. Значение для организма незаменимых аминокислот.
  5. Антибиотики, подавляющие синтез белка и нуклеиновых кислот, в частности, ингибиторы синтеза белка на уровне рибосом
  6. Ацілгліцеріни однієї групи розрізняються між собою складом жирнокислотного залишків - ацил, що входять в їх структуру.
  7. Б) земельні ділянки з еродованими, перезволоженими, з підвищеною кислотністю або засоленість, забрудненими хімічними речовинами ґрунтами та інші.
  8. Биосинтез белка. Активация аминокислот, трансляция. Ингибиторы синтеза белка. Влияние облучения на синтез белка.
  9. Биосинтез ДНК (репликация). Биосинтез РНК (транскрипция). Посттранскрипционный процессинг РНК. Основные положения аминокислотного кода. Обратная транскрипция.
  10. Виды аминокислот Править
  11. Виникнення і розвиток вищих навчальних закладів у світі. Поява університетів.
  12. Вопрос 30. Биосинтез пальмитиновой жирной кислоты, химизм, жирнокислотная синтетаза.

Міністерство освіти і науки

Прикарпатський національний університет

Імені Василя Стефаника

Реферат на тему:

ОБМІН ЛІПІДІВ

Виконав: студент

Групи ФВ-32

Яблінчук І.Я.

Перевірив: викладач

Остап’як З.М.

Івано-Франківськ

Р.

Ліпіди – органічні речовини, які складаються з жирних кислот. До ліпідів відноситься широке коло з'єднань, загальними властивостями яких є вкрай низька розчинність в воді і хороша розчинність в аполярних розчинниках, таких як рідкі вуглеводні, хлороформ та ін Природно, що до ліпідів відносяться сполуки, що мають дуже різну хімічну природу.

Класифікація та біологічна роль ліпідів

Існує кілька варіантів класифікації ліпідів за їх хімічною природою. Найбільш прийнятною, очевидно, є наступна. Всі ліпіди поділяються на 4 великі групи:

Жирні кислоти та їх похідні.

Гліцеролсодержащіе ліпіди.

Ліпіди, що не містять гліцерину.

З'єднання змішаної природи, що мають у своєму складі ліпідний компонент.

Дамо коротку характеристику хімічної природи сполук, що входять в ту чи іншу групу, із зазначенням їх основних функцій в організмі.

Жирні кислоти та їх похідні

Жирні кислоти - це аліфатичні карбонові кислоти, число атомів вуглецю в них може досягати 22 - 24. Основна маса жирних кислот, що входять в організм людини і тварин, мають парне число атомів вуглецю, що обумовлено особливостями їх синтезу. Жирні кислоти, як правило, мають нерозгалужене вуглецевий ланцюг. Вони поділяються на насичені жирні кислоти, які не мають у своїй структурі кратних вуглець-вуглецевих зв'язків, і ненасичені - які мають у своїй структурі подвійні або потрійні вуглець-вуглецеві зв'язки, причому потрійні зв'язку зустрічаються вкрай рідко.

Ненасичені жирні кислоти, у свою чергу, поділяються на моноеновие, тобто містять 1 кратну зв'язок, і поліеновие містять кілька кратних зв'язків (дієнових, тріеновие і т.д.). Всі природні ненасичені жирні кислоти мають стереохімічні цис-конфігурацію. Природні ненасичені жирні кислоти зазвичай мають тривіальні назви: оленів, пальмітоолеіновая, лінолева, ліноленова, арахідонова та ін кислоти. Проте іноді зручніше користуватися систематичними їх найменуваннями, що відображають особливості структури кожного з'єднання. Так, оленів кислота називається цис-9-октадеценовой кислотою: з назви випливає, що ця кислота має 18 атомів вуглецю, вона містить одну подвійну зв'язок, що починається від дев'ятого атома вуглецю ланцюга, і має цис-стереохімічні конфігурацію щодо цієї подвійного зв'язку. Лінолевої кислоти з систематичної номенклатурі називається як повністю цис-9, 12-октадекадіеновая кислота, а арахідонова - повністю цис-5, 8,11,14-ейкозатетраеновая (вуглеводень ейкозан містить 20 атомів вуглецю).

Жирні кислоти в організмі виконують декілька функцій. Перш за все це енергетична функція, тому що саме при їх окисленні виділяється основна маса енергії, укладена в хімічних зв'язках більшої частини ліпідів. Так, при окисленні до кінцевих продуктів 1 благаючи стеаринової кислоти (1М - 284 г) виділяється 2632 ккал енергії. Жирні кислоти виконують також структурну функцію, оскільки вони входять до складу різноманітних більш складних за хімічною будовою ліпідів, таких як тріацілгліцеріни або сфінголіпіди. Крім того, жирні кислоти виконують в організмі пластичну функцію, оскільки проміжні продукти їх окислювального розпаду використовуються в організмі для синтезу інших з'єднань. Так, з ацетил-КоА в гепатоцитах можуть синтезуватися ацетоновій тіла або холестерол, а еікозаполіеновие кислоти використовується для синтезу біорегуляторів: простагландинів, тромбоксанов або лейкотрієнів. або продукти їх розпаду використовуються для синтезу

Особливо слід зазначити, що ряд вищих поліненасичених жирних кислот відносяться до незамінних компонентів їжі, оскільки вони не синтезуються в організмі. Зазвичай до есенціальним вищим жирних кислот відносять лінолеву, ліноленову і арахідонову кислоти.

Похідні вищих жирних кислот

Важливу роль у регуляції функціонування клітин різних органів і тканин грають похідні ейкозаполіенових кислот-так звані ейкозаноїди. До них відносяться простагландини, простацикліни, тромбоксани і лейкотрієни. Перші три групи сполук об'єднують також до групи простаноїдів.

Ейкозаполіеновие кислоти - це вищі жирні кислоти з 20 атомами вуглецю в ланцюзі і мають у своїй структурі кілька подвійних зв'язків. Головними преставників цих кислот є:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)