АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Податок на доходи фізичних осіб: сутність, значення та порядок розрахунку

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. I. Порядок наследования восходящих
  3. I. Призвание к наследованию (основания и порядок)
  4. II. Порядок наследования нисходящих, в частности
  5. II. Порядок подачи и рассмотрения заявлений на оказание материальной помощи
  6. II. ПОРЯДОК ПРИЕМА И УВОЛЬНЕНИЯ РАБОТНИКОВ
  7. II. Порядок проведения конкурса
  8. III. Наследование казны. Особый порядок наследования
  9. III. Порядок наследования в боковых линиях в частности
  10. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  11. IV. Организация и порядок проведения фестиваля
  12. VII. Порядок здійснення тимчасового вилучення посвідчення водія

Податок з доходів фіз. осіб – це плата фіз. особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою на території якої фіз. особа має податкову адресу (місце пост. чи переваж. проживання)

ПДФО зараховується до місц. бюджетів

Платники: резиденти – фіз. особи, які мають місце проживання в У. і отрим. доходи з джерелом їх походження як з території України, та із-за кордону; нерезиденти – особи, які отримують доходи, джерела походження яких є в У.

Об’єкт: заг. місячний оподатковуваний дохід, чистий річний оподатковуваний дохід, який визнач. шляхом зменшення загального річного оподатковуваного доходу на суму податкового кредиту такого ж звітного року;

До складу ПК включають:

1. част. суми % за іпотеч. кредитами, сплач. платником податку протягом под. періоду

2. сума коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді благодійних внесків або пожертвувань неприб. організаціям України.

3. суму коштів, сплачених платником п. на користь закладів освіти для компенсації вартості сер. проф. або вищої форм навчання такого платника п. чи ін. членів сім’ї І ступеня спорідненості.

4. суму коштів платника п., сплач. на кор. закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування.

5.сума витрат платника п. на сплату за влас. рахунок страх. внесків страховому резиденту та пенсійних внесків до недержавного пенсійного фонду.

ПДФО сплачується щомісяця.

ЗМОД = нарахована з/п – сума внесків до ПФ та фондів соціального страхування.

Норми відрахувань до фондів та ПФУ:

ПФ – 2% від нарахованої зар. плати

ФСС НБ – 0,6%

ФССТВП – 0,5% від нарахованої з/п, якщо вона не перевищує прож. мінімуму (1004 грн.); 1% - якщо перевищує.

Ставка: 15 % від загальномісячного або загальнорічного доходу.

Сума ПДФО = (ЗМОД – розмір соц. пільги) *ставка податку.

Громадяни певних категорій можуть претендувати на ↓ ЗМОД в разі, якщо:

-розмір доходу менший, ніж сума, яка = сумі місячного прожиткового мінімуму діючого для працездатної особи, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

Категорії платників податків, які мають право на пільги:

1. будь-хто, чия з/п не перевищує 50% розміру мін. з/п

2. мати-одиночка або батько-одинак; особи, які утримують дитину–інваліда 1-ї чи 2-ї групи; особи, що мають 3 і більше дітей віком до 18 р; вдова, вдівець, особа, яка віднесена законом до 1 чи 2 категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорноб. аварії, учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти, особи, яким присуджена довічна стипендія як громадянам, які зазнали переслідування за правозахисну діяльність (75%мін. зарплати).

3.особи, що є героями У., героями СРСР, повними кавалерами Ордена слави та Труд. слави, учасники бойових дій під час ІІ світ. війни або особи. Які працювали в тилу і мають відповідні держ. відзнаки; колишні полонені концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або визнані репресованими чи реабілітованими особами; особи, які були насильно вивезені з території СРСР під час ІІ світ. війни; жителі блокадного Ленінграду (100% мін.зарплати.)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)