АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ефекти масової комунікації

Читайте также:
  1. II етап-1993 р. - липень 1994 р. (етап початку масової малої та великої (акціонування) приватизації (роздержавлення), або законо-декрето-указовий період)
  2. III етап - серпень 1994 р. - червень 1996 р. (етап інтенсивної масової приватизації (роздержавлення), або указо-декрето-законовий період)
  3. VI. Закон ефективної комунікації
  4. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  5. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  6. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  7. Аналіз ефективності використання основних фондів
  8. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  9. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  10. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  11. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  12. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на

Відомий цілий ряд цікавих і важливих ефектів масової комунікації

"Ефект ореолу" по-іншому називається "ефектом німба". Німб, як відомо, - це світиться коло, зображуваний навколо голови Бога, його апостолів або просто святих і великомучеників. Зазвичай під словами "ефект ореолу" в сучасній масовій комунікації розуміється то "блакитне свічення", яким відрізняються телеекрани і яке як би передається найбільш часто миготять на телеекрані персонам. У традиційній соціальній психології під «ореолом» розуміється поширення авторитету, популярності від конкретного лідера або ж якогось узагальненого символу на їх найбільш довірених послідовників і прихильників.
Із повсякденного життя відомо: людина, впізнаваний зовні по його частим появам на телеекрані, неминуче сприймається простими людьми як «начальник» або «зірка». Навіть витративши значні зусилля, звичайну аудиторію буває просто неможливо переконати в цьому. Причина такого сприйняття полягає в тому, що масова комунікація дійсно є масовою не лише в чисто кількісному, але і в якісному сенсі.


"Ефект бумеранга", що спостерігається головним чином у психології ефект, що полягає в тому, що при деяких впливах джерела інформації на аудиторію або на окремих осіб виходить результат, зворотний очікуваному. Як правило, «ефект бумеранга» виникає, якщо підірвано довіру до джерела інформації, якщо передана інформація тривалий час носить одноманітний, що не відповідає умов, що змінилися характер, якщо суб'єкт, що передає інформацію, викликає неприязнь до себе у сприймають цю інформацію і т.п.
Ще Ю.А. Шерковін розглядав «ефект бумеранга» як дисфункціональних ефект поганий пропаганди. Він писав про факти накопичення пропагандистського впливу і наявності межі насичення людини інформацією. Вихід за цю межу дає негативні результати. Сучасна людина, явно «перегодований» одноманітною інформацією, здатний на повстання проти свого вождя, шамана чи навіть Бога.

Сучасний «ефект бумеранга» виявляється в тому, що маса глядачів, «перегодована» одним і тим же персонажем, починає спочатку тихо, мовчки ненавидіти його, потім відмовляти йому в довірі в соціологічних опитуваннях і, нарешті, відверто бунтувати, таємно голосуючи проти нього на виборах.

Відомі американські дослідники масових комунікацій давно попереджали, що інформаційна передозування у комунікаційних процесах викликає дію особливого роду захисних соціально-психологічних механізмів - так званих «супутніх чинників на службі посилення» або «бар'єрів перед комунікацією». Ці механізми і породжують «ефект бумеранга», що виражається в особливого роду «конверсії» - рішучому відході реципієнтів від своїх колишніх поглядів і уподобань. Найбільш схильні до неї люди, які не мають міцних, стійких власних поглядів і які відчувають перехресні впливу різних джерел, тобто, по суті, класична сучасна маса телеглядачів.
Телевізійні бумеранги стали вже досить поширеним явищем. З множенням числа телеканалів їх сугестивний вплив буде падати і далі. Вже в найближче десятиліття можна прогнозувати якщо не остаточний, то, принаймні, частковий захід ефективності телесуггестіі. Однак свобода довгої не буває. На зміну телебаченню стрімко йде Інтернет. Рівність у володінні телеприймачами скоро зміниться рівністю в масовому доступі до всесвітньої павутини. Так виникає нове, ще більш ефективний засіб масовізації психіки. Персональний комп'ютер з Інтернетом в тотальній ролі шамана, вождя технотронного божества XXI століття буде, мабуть, сильніше, ніж телешамани ХХ століття. Тим сильніше будуть і суперефект нових масових комунікацій.


«Ефект краю» - явище, що полягає в тому, що з розташованого в ряд заучиваемого матеріалу елементи, що знаходяться на початку і наприкінці, запам'ятовуються швидше, ніж елементи, що знаходяться в середині. Встановлено німецьким психологом Г. Еббінгаузом і підтверджено дослідженнями багатьох психологів. «Ефект краю» проявляється як безпосереднім, при так і відстроченому відтворенні. Згідно з французькимпсихолога М. Фуко, він є результатом взаємодії процесів внутрішнього гальмування, одночасно діючих в ході навчання й уповільнюють його. У сучасних дослідженнях «Ефект краю» вивчається як ефект первинності і ефект недавність.


«Ефект недавність» - збільшення ймовірності пригадування останніх елементів розташованого в ряд матеріалу порівняно з середніми елементами ряду. "Ефект недавність" (відомий більше як ефект новизни) вивчається при сприйнятті людьми один одного і полягає в тому, що по відношенню до знайомої людини найбільш значущою виявляється остання, тобто більш нова інформація про нього, тоді як оп відношенню до незнайомої людини більш значима перша інформація.

«Ефект первинності» - вивчається при сприйнятті людьми один одного і стосується значимості певного порядку надходження інформації про осіб для формування уявлення про нього.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)