АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  3. VII. Аналіз галузі
  4. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  5. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. Алгоритм використання ІКТ в роботі з дошкільниками
  8. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  9. Аналіз асортиментної продукції
  10. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  11. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну

Для аналізу ефективності використання матеріальних ресурсів існує певна система техніко-економічних показників. У загальному випадку ці заказники відображають рівень та суму матеріальних витрат, а не суму матеріальних ресурсів. Вони показують вартість матеріальних ресурсів, використаних на виробництво продукції, а рівень х витрачання питому вагу матеріальних витрат у вартості виробленої продукції.

Нормативні витрати матеріальних ресурсів на одиницю продукції, на певну послугу та на певний обсяг випуску продукції є ключовим елементом у системі управління і аналізу використання матеріальних запасів, бо тільки порівняно з ними підприємство маже визначити ефективність і доцільність фактичних витрат.

Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів пов’язаний дослідженням рівня витрачання матеріальних ресурсів. Завданням аналізу є пошук джерел економії цих ресурсів і зниження матеріаломісткості продукції.

Матеріаломісткість – це вартісний показник, який відображає рівень матеріальних витрат на кожну гривню товарної продукції та розраховується як відношення суми всіх матеріальних витрат до вартості товарної продукції.

Записати формцулу

Мм - матеріаломісткість

К – обсяг випуску продукції в одиницях

Н – норма витрачання матеріалу на одиницю продукції

Цл – ціна одиниці виду матеріалу, за період, що її аналізують

Цт – відпускна ціна одиниці продукції

Матеріаловіддача (це зворотні показник до показника матеріаломісткості, характеризує вихід продукції з кожної гривні витрачених матеріальних ресурсів та розраховується, як відношення вартості товарної продукції до суми матеріальних витрат.

Записати формулу

 

Одним із джерел економії матеріальних ресурсів є зниження питомої матеріаломісткості продукції, що відображає рівень використання матеріальних ресурсів на окремий вид продукції і розраховується у відношення кількості або вартості витрачених матеріальних ресурсів на окремий вид продукції до кількості або вартості виробленої продукції цього виду.

Для оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів на підприємстві необхідно використовувати такі показники:

1. Швидкість обороту матеріальних запасів, який обчислюється діленням середнього за певний період залишку матеріальних запасів у грошовому виразі до середньодобовому у цьому самому періоді. Записати формулу і значення

2. Оборотність матеріальних запасів розраховується діленням вартості товарної продукції на середній залишок запасів. R –оборотність матеріальних запасів.

3. Термін зберігання запасів, який дорівнює календарної кількості днів у періоді, що розглядається, до оборотності матеріальних цінностей. Тз=Т/R. Тз – термін зберігання, Т – тривалість періоду днів, R – оборотність матеріальних запасів, кількість оборотів.

Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів за даними показниками проводиться службою фінансового менеджменту або бухгалтерією і полягає у встановленні тенденції зміни швидкості обороту запасів за визначений період, зміни оборотності та зміни терміну зберігання з метою виявлення факторів що спричинили негативний вплив та розробки заходів щодо використання виявлених резервів.

Якщо в процесі аналізу виявилося, що терміни обороту виробничих запасів зросли, тобто з’явилася тенденція зменшення обсягу виробництва, то необхідно приймати рішення про скорочення надходжень матеріальних ресурсів.


3. Аналіз ефективності використання основних фондів


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)