АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Слідчі (розшукові) дії

Читайте также:
  1. АКТОВІ, ДІЛОВОДНІ ТА СУДОВО-СЛІДЧІ ДОКУМЕНТИ
  2. Назвіть слідчі дії, передбачені КПК України.
  3. Проаналізуйте відповідні положення Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» та КПК України і розмежуйте негласні слідчі (розшукові) дії та оперативно-розшукові заходи?
  4. Хто вправі проводити слідчі (розшукові) дії?

Бойко Віталій 2група

Таблиця

Назва слідчої(розшукової) дії Процесуальні документи перед проведення дії Процесуальні документи за результатами дії Присутність учасників Особливості слідчої дії
Допит Виклик на допит: - повісткою по пошті або через кур’єра; телеграмою або телефонограмою;повідомленням по телефону безпосередньо особі, яка підлягає допиту;-через адміністрацію ізолятора тимчасового тримання або слідчого ізолятора (затримані або взяті під варту підозрювані та обвинувачені).   Протокол допиту, який складається відповідно до вимог ст.104 КПК Допит проводится слідчим або прокурором. Особами що допитуються можуть бути: Свідки,потерпілі,підозрювані.Можуть залучатися і інші учасники(перекладачі,законні представники,педагоги,лікарі) Допит не може продовжуватися без перерви понад дві години, а в цілому - понад вісім годин на день. Допит малолітньої або неповнолітньої особи не може продовжуватися без перерви понад одну годину, а загалом - понад дві години на день.
Пред’явлення особи до впізнання Слідчий, прокурор попередньо з'ясовує, чи може особа, яка впізнає, впізнати цю особу, опитує її про зовнішній вигляд і прикмети цієї особи, а також про обставини, за яких вона бачила цю особу, про що складає протокол. За результатами впізнання складається протокол із дотриманням вимог статей 104, 231 КПК. Обов’язкова участь не менше 2 понятих,також можуть залучатися і спеціалісти для фіксування впізнання технічними засобами, психологи, педагоги та інші спеціалісти. За необхідності впізнання може провадитися за фотознімками, матеріалами відеозапису, може здійснюватися пред’явлення особи для впізнання за голосом або ходою
Пред’явлення речей для впізнання Слідчий, прокурор спочатку запитує в особи, яка впізнає, чи може вона впізнати цю річ, опитує про ознаки цієї речі і обставини, за яких вона цю річ бачила, про що складається протокол. За результатами слідчої дії слідчий,прокурор складає протокол про пред’явлення для впізнання (ст. 231). Слідчий, прокурор зобов'язаний запросити не менше двох незаінтересованих осіб (понятих)(крім застосування безперервної відео зйомки). слідчий чи прокурор можуть залучити до участі у слідчій дії спеціалістів для фіксування впізнання технічними засобами. Обов'язковою умовою проведення цієї слідчої дії є попереднє опитування слідчим, прокурором або захисником впізнаючого про те, чи може особа впізнати річ, та про ознаки цієї речі й обставини, за яких вона цю річ бачила.
Пред'явлення трупа для впізнання Слідчий, прокурор попередньо з'ясовує, чи може особа, яка впізнає, впізнати труп про що складає протокол. Про проведення пред’явлення для впізнання складається протокол згідно з вимогами Кодексу, у якому докладно зазначаються ознаки, за якими особа впізнала труп, або зазначається, за сукупністю яких саме ознак особа труп. Для фіксації пред'явлення для впізнання застосовуються також фотографування, кіно-, відеозйомка та звукозапис. Обов’язкова участь не менше 2 понятих, близькі родичі або інші особи, які добре знали не лише загальні риси зовнішності померлого, а й особливі прикмети.   Враховуючи важливі етичні моменти, а також специфічність об'єкта, труп для впізнання може бути пред'явлений лише один, тобто на цей різновид пред'явлення для впізнання не поширюється правило про пред'явлення для впізнання серед схожих осіб.
Проведення допиту, впізнання у режимі відеоконференції під час досудового розслідування Проведенню цієї слідчої дії передує рішення про здійснення дистанційного досудового розслідування яке приймається слідчим, прокурором. За результатами опитування, проведеного у режимі відео конференції, слідчий, прокурор складає рапорт. Допит особи у дистанційному досудовому провадженні здійснюється згідно з правилами, передбаченими статтями 225-227 цього Кодексу.Впізнання осіб чи речей у дистанційному досудовому провадженні здійснюється згідно з правилами, передбаченими статтями 228 та 229 цього Кодексу.   Слідча дія може бути проведена у випадках: 1) неможливості безпосередньої участі певних осіб у досудовому провадженні за станом здоров’я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності досудового розслідування; 5) наявності інших підстав, визначених слідчим, прокурором, слідчим суддею достатніми.  
Обшук Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням. За результатами обшуку виноситься протокол обшуку. Обов’язкова участь не менше 2 понятих. За рішенням прокурора,слідчого для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий,підозрюваний,захисник,представник,фахівець,особи,чиї права та інтереси можуть бути обмежені або порушені і інші учасники кримінального провадження. Особливість характеру пошукових дій під час проведення обшуку обумовлюється тим, що слідчий не володіє вичерпною інформацією про об'єкт пошуку та його точне місцезнаходження, тобто слідчий, призначаючи проведення обшуку не завжди може визначити, який саме предмет або річ необхідно відшукати, і де, або у кого знаходиться необхідна річ або предмет.
Огляд слідчий чи прокурор приймає рішення про його проведення. Як правило, це рішення ніде спеціально не фіксується. Вимога закону обов'язково отримати вмотивовану ухвалу слідчого судді встановлена, тільки коли необхідно здійснити огляд житла чи іншого володіння особи. Під час проведення огляду або безпосередньо після його закінчення особою, яка проводить огляд, складається протокол Для участі в огляді можуть бути запрошені потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. Відповідно до ч. 7 ст. 223 КПК огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється з обов'язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування Огляд може бути проведений як самостійна слідча дія або бути складовою частиною іншої слідчої дії (наприклад, огляд предмета, документа або трупа під час обшуку).
Огляд трупа   Під час проведення огляду або безпосередньо після його закінчення особою, яка проводить огляд, складається протокол за обов'язкової участі судово-медичного експерта або лікаря, Слідчий, прокурор зобов'язаний запросити не менше двох понятих для проведення огляду трупа. Винятками є випадки застосування безперервного відеозапису ходу проведення цієї слідчої дії Огляд трупа не передбачає його розтину, тому при проведенні цієї слідчої дії мова йде тільки про зовнішній огляд.
Огляд трупа пов’язаний з ексгумацією Провести ексгумацію можна тільки на підставі постанови про це прокурора. Якщо під час добового розслідування виникла необхідність проведення ексгумації трупа, слідчий може звернутися до прокурора з відповідним клопотанням. Про проведену слідчу (розшукову) дію складається протокол, у якому зазначається все, що було виявлено, у тій послідовності, в якій це відбувалося, і в тому вигляді, у якому спостерігалося під час проведення слідчої (розшукової) дії. Обов’язковим учасником є судово-медичний експерт. Слідчий, прокурор зобов'язаний також запросити не менше двох понятих для проведення цього виду огляду трупа. Винятками є випадки застосування безперервного відеозапису ходу проведення цієї слідчої дії. Можуть залучатися особи, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені (ч. 3 ст. 223 КПК), Необхідність у проведенні ексгумації трупа може виникнути, не тільки якщо потрібно провести огляд трупа. Підставами для неї також можуть бути випадки, коли необхідно пред'явити труп для впізнання, піддати його повторній або додатковій судово-медичній експертизі,тощо
Слідчий експеримент Закон не вимагає винесення постанови про проведення слідчого експерименту. Він може бути проведений як за ініціативою слідчого чи прокурора, так і за клопотанням підозрюваного, його захисника, потерпілого, свідка, інших учасників процесу. Про проведення слідчого експерименту слідчий, прокурор складає протокол. Крім того, у протоколі докладно викладаються умови і результати слідчого експерименту. Обов’язкова присутність не менше 2 понятих, а в необхідних випадках за участю спеціаліста, підозрюваного, потерпілого, свідка, захисника, представника. Слідчий експеримент проводиться, якщо у слідчого чи прокурора вже є певні відомості, які необхідно уточнити та перевірити.

 

Освідування особи За необхідності проведення освідування особи слідчий звертається до прокурора, який виносить про це постанову. Перед початком освідування особі, яка підлягає освідуванню, пред'являється постанова прокурора. Після цього особі пропонується добровільно пройти освідування, а в разі її відмови освідування проводиться примусово. Про проведення освідування складається протокол, у якому повинні фіксуватися факти, що мають доказове значення. Для участі в освідуванні слідчий чи прокурор зобов'язані запросити не менше двох понятих. удово-медичний огляд обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого або свідка слідчий доручає керівнику медичної установи, судово-медичному експерту або лікарю. Особливістю є те,що слідчому чи прокурору забороняється бути присутніми при освідуванні особи іншої статі, якщо це пов'язано з необхідністю оголення останньої. У такому разі за дорученням слідчого освідування може проводитися судово-медичним експертом або лікарем (які можуть бути будь-якої статі).
Проведення експертизи Звернення сторони кримінального провадження або доручення слідчого судді чи суду. Висновок експерта.   Не допускається проведення експертизи питань права.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)