АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види спол. Ткан

Читайте также:
  1. Аккустико-фонематическая
  2. Анатомия и физиология вестибулярного анализатора, раздражители вест. Аппарата, связь ядер в.а. с др.отделами нервной системы.
  3. Безыменные контракты.
  4. Габдулла Тукай (1886 – 1913)
  5. Доходы населения и их распределение. Кривая Лоренца.
  6. ЗАБОЛЕВАНИЯ ГЛОТКИ.
  7. Звукоподражательные слова
  8. Инородные тела нар. слух. прохода
  9. Инфляция:причины возникновения,сущность, виды,соц.-эк.последствия
  10. Кишечно-растворимые покрытия таблеток.
  11. Клиника и лечение хондроперихондрита гортани 3 страница

Сполучна тканина виконує опорну, захисну і трофічну функції.

· Трофічна — бере участь в обміні речовин (кров, лімфа, жирова), тому в таких видах сполучної тканини багато міжклітинної речовини.

· Захисна — клітини здатні до фагоцитозу і беруть участь в процесах імунітету та зсідання крові

· Опорна — утворює зв'язки, сухожилля, хрящі, [кістки] (в таких видах сполучної тканини мало міжклітинної речовини, або вона щільна, наприклад кісткова, за рахунок наявності в ній солей, також в ній є волокна)

· Бере участь у загоюванні ран, бо має найвищу здатність до регенерації.

Види спол. Ткан.

Кількість і вигляд клітин та волокон, а також кількість і склад основної речовини у різних видів сполучної тканини відрізняються залежно від їхніх функції. Розрізняють декілька видів сполучної тканини: кісткову, хрящову, жирову та інші. До сполучної тканини відносяться також кров та лімфа. Сполучна тканина утворює строму практично всіх органів.

Власне сполучна тканина складається з клітин (фібробластів) і міжклітинної речовини (волокна з білків колагену й еластину); її поділяють на пухку та щільну. Пухка сполучна тканина з'єднує шкіру зі структурами, які лежать під нею, вкриває кровоносні судини та нерви. Щільна сполучна тканина утворює дерму, сухожилки, зв'язки. Є також: оформлена (волокна паралельні), та неоформлена (різнонаправлені).

Сполучна тканина зі спеціальними функціями представлена жировою тканиною і пігментними клітинами. Жирова тканина складається з клітин (ліпоцитів) і утворює жирові депо організму — підшкірну жирову клітковину, сальники. Пігментні клітини розсіяні в шкірі; вони містять пігмент меланін, який захищає організм від ультрафіолетового випромінювання.

Тверда сполучна тканина представлена кістковою і хрящовою тканинами, а рідка — кров'ю та лімфою.

Ретикулярна: кровотворна (червоний кістковий мозок).

Хрящова: (хондроцити, хондробласти, хондрокласти), міжклітинна речовина містить багато білків. Типи хрящів:

- Гіаліновий

- Еластичний

- Волокнистий.

Кісткова: (остеоцити, остеобласти, остеокласти), міжклітинна речовина – остеоїд – солі Са і Р. Будова остеону – структурно-функціональна одиниця кістки.

Кров: плазма та формені елементи. Плазма – 60%. Дефібринована плазма – сироватка (якщо з плазми забрати білок). Містить 90% води.

Формені елементи: 40%, лейкоцити, еритроцити, тромбоцити. Лейкоцити: гранулоцити (еозинофіли, базофіли, нейтрофіли), агранулоцити (моноцити, лімфоцити).


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)