АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні джерела 5 страница

Читайте также:
  1. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  2. IX. Карашар — Джунгария 2 страница
  3. IX. Карашар — Джунгария 3 страница
  4. IX. Карашар — Джунгария 4 страница
  5. IX. Карашар — Джунгария 5 страница
  6. IX. Карашар — Джунгария 6 страница
  7. IX. Карашар — Джунгария 7 страница
  8. IX. Карашар — Джунгария 8 страница
  9. IX. Карашар — Джунгария 9 страница
  10. Августа 1981 года 1 страница
  11. Августа 1981 года 2 страница
  12. Августа 1981 года 3 страница

Кредитна блокада - відмова якої-небудь держави або міжнародної валютно-кредитної організації надавати кредити кращі або групі країн; один з вадів економічної блокади.

Кредитна картка (credit card; кредитная карточка) – спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, емітований банківською чи іншою кредитно-фінансовою установою, який засвідчує, що у відповідній установі є рахунок власника цієї картки.

Кредитна лінія – банківська послуга фінансового кредитування, при якому клієнт банку має поновлювальне право отримати кредит в межах загального кредитного ліміту.

Кредитний ризик - ризик несплати позичальником основного боргу і відсотків, що сплачуються кредитору.

Кредитний ризик - ризик несплати позичальником основного боргу і відсотків, що сплачуються кредитору.

Кредитоспроможність (creditworthiness, solvency; кредитоспособность) – наявність передумов для одержання кредиту і здатність повернути його. Кредитоспроможність позичальника визначається за показниками, що характеризують його здатність своєчасно розраховуватися за раніше одержаними кредитами, його поточне фінансове становище, спроможність у разі потреби мобілізувати кошти з різних джерел і забезпечити оперативну конверсію активів у ліквідні кошти.

Курс акцій — ціна, за якою акція продається.

Курсова різниця (price / rate difference / disparity; курсовая разница) – різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

Л

"Лидз енд легз" - розповсюджений вид операцій з іноземною валютою підприємців, пов'язаних із маніпулюванням термінами розрахунків з метою отримання економічних вигод. Широко використовується при очікуваних різких змінах валютного курсу, особливо при девальвації та ревальвації, значних коливаннях процентних ставок, посиленні нестійкості валютних обмежень, фіскального режиму.

Лаж - приплата до встановленого курсу валюти або ціни акції; термін, що застосовується при характеристиці інфляції, виражає різницю між цінністю металічної монети і знеціненої при інфляції однойменної паперової купюри.
Ломбардний кредит - короткостроковий кредит під заставу рухомого майна, яке можна легко реалізувати.

Легалізація -(від лат. legalis - законний) узаконення, надання юридичної сили, дозвіл діяльності організації

Лицьовий рахунок -рахунок, використовується бухгалтерією чи банком для обліку розрахунків із окремими особами. У цьому рахунку відбиваються всі грошово-кредитні операції з цим клієнтом.

Лібор (LIBOR - London Interbank Offered Rate) - процентна ставка, за якою відбувається запозичення коштів між банками на Лондонському міжбанківському ринку. Ставки ЛІБОР установлюються Британською банківською асоціацією (British Bankers Association) щодня близько 11-00 за Лондонським часом по 6 валютам (Євро, долар США, англійський фунт, японська йєна, швейцарський франк, канадський і австралійський долари) на терміни overnight, 1 тиждень, 2 тижня, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 і 12 місяців.
Ліміт овердрафту – максимальна сума дебетового залишку на поточному рахунку клієнта. Ліміт овердрафту встановлюється банком, залежно від оборотів на поточному рахунку клієнта.

Лізинг -(від анг. leasing - оренда) довгострокова оренда (терміном від 6 місяців до кілька років) машин, устаткування, транспортних засобів, споруд виробничого призначення, що передбачає можливість їх наступного викупу орендарем. Лізинг складається на основі довгострокового договору між лізинговою компанією (лізингодателем), набирає устаткування за власний кошт і здає їх у оренду на кілька років, і фірмою - орендатором (лізингоотримувачем), що поступово вносить орендну плату за використання лізингового майна. По закінченню терміну дії договору орендар або повертає майно лізинговій компанії, або продовжує термін дії договору (укладає новий договір), або викуповує майно по залишковій вартості.

Лізинг — довгострокова оренда основних фондів. Лізингові компанії закуповують устаткування, щоб здавати його в оренду.

Ліквідність банків -здатність банку своєчасно виконувати зобов’язання, перетворювати статті свого активу на гроші на оплату зобов’язань по пасиву.

Ліміт -гранична кількість, встановлена на кількісне обмеження купівлі, продаж, кредит, обсяги угод, ввезення і вивіз товарів, видобування корисних копалин, використання природних ресурсів, рівень оплати праці, валютні операції.

Ліміт овердрафту – максимальна сума дебетового залишку на поточному рахунку клієнта. Ліміт овердрафту встановлюється банком, залежно від оборотів на поточному рахунку клієнта.

Ліцензия -(від лат. litentia - право, дозвіл) дозвіл на здійснення експортно-імпортних операцій, ввіз і вивіз товарів у обмежених межах, що видається державними органами з метою контролю експорту, імпорту, руху валюти

Логотип -(від грецьк. logos - словом, і typos - відбиток) оригінальне накреслення, зображення повного чи скороченого найменування фірми чи товарів фірми. Спеціально розробляється фірмою із залучення уваги до неї і до її товарів.

М

Маржа банківська – різниця між середньозваженою ставкою доходу, що банківська установа отримує від підпроцентних активів, та середньозваженою ставкою витрат, що банківська установа виплачує за своїми підпроцентними зобов'язаннями. Крім маржі банківської, існують: біржова, страхова, торговельна.

Маркет мейкер -(від анг. market maker) висококваліфікований працівник фондової біржи, менеджер ринку цінних паперів, що відстежує перебіг процесів на фондовому ринку, оцінюючий тенденції, очікувану дохідність, надійність цінних паперів, що інформує учасників ринку щодо ціни, курсу, дивідендів.

Меморіальний ордер – розрахунковий документ, який складається за ініціативою банку для оформлення операцій щодо списання коштів з рахунка платника і внутрішньобанківських операцій відповідно до чинного законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку України.

Міжбанківський валютний ринок -позабіржовий валютний ринок, де відбувається купівля-продаж іноземної валюти з урахуванням попиту й пропозиції між банками.

Міжбанківський ринок -частка ринку позичкових капіталів, де тимчасово вільні грошові ресурси кредитних установ залучаються і розміщуються банками між собою переважно у формі міжбанківських депозитів на стислі терміни.

Міжнародна платіжна система – платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн та забезпечує проведення переказу коштів у межах цієї платіжної системи, у тому числі з однієї країни в іншу.

Міжнародні валютні відносини -складова частина міжнародних економічних взаємин у вигляді сукупності валютно-грошових і розрахунково-кредитних звязків в світогосподарчій сфері.

Міжнародні валютні ресурси -іноземні валюти, і інші активи, передусім золото, які країна може використовувати як покриття дефіцитного платіжного балансу.

Міжнародні валютно-кредитні організації -організації, створені з урахуванням міждержавних угод з регулювання валютних і кредитно-фінансових відносин між країнами, сприяння економічного розвитку країн, кредитної допомоги. До таких організацій входять Банк міжнародних розрахунків, Міжнародний фонд, Міжнародний банк реконструкції й розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Європейський інвестиційний банк, регіональні міжнародні банки розвитку.

Місія банку – декларація, що роз'яснює, з якою метою банк існує та чого прагне досягти. Має вигляд документа, який формулює роль банку на фінансовому ринку, містить визначення існуючих та перспективних банківських продуктів і операцій, ринків, регіонів, а також тих сфер діяльності, де банк досяг переваг над конкурентами, і тих, де розраховує досягти стійких конкурентних переваг. Місія також визначає послідовність реалізації довгострокових стратегічних цілей.

Монета -(від лат. moneta) грошовий знак, виготовлений із металу - золота, срібла, різних сплавів. Слово монета походить від назви храму Юнони-Монети у Давньому Римі, за якого панував відкритий монетний двір. Сучасні монети мають круглу форму. У монеті розрізняють лицевий бік (аверс, орел), зворотний бік (реверс, решка) і обріз (гурт), де є гербові, титульні зображення написи (легенда), що вказують на гідність монети, найменування котрий випустив її держави, рік карбування. З появою паперових грошей і безготівкового грошового звернення роль монет як грошових коштів різко впала.

Монополія - (від mono - сам і грецьк. poleo - продаю) прерогатива за проведення будь-якого виду (виробництва, промислу, застосування, використання певних об’єктів, продуктів), наданий лише певній особі, групі осіб, державі. Нерідко монопольне право не надається, а виникає природно чи встановлюється економічними субєктами у вигляді заняття панівного становища над ринком товарів та послуг. Прийнято розрізняти три вида монополії: закриту, захищену від конкуренції з допомогою юридичних заборон та (найчастіше це державну монополію), природну, необхідну у зв’язку з тим, що така монополія не може забезпечити ефективне використання ресурсів.

МФО – абревіатура від «міжфіліальні обороти». В сучасній економіці цей термін використовують для ідентифікації банків. В міжнародній практиці використовують абревіатуру (Bank Identifier Code).

Н

Накопичувальний вклад -ощадний внесок, згідно з яким вкладник (клієнт) має право і має періодично поповнювати внесок, вносити додаткові суми.

Нараховані відсотки - 1) величина відсотків, які банк повинен виплатити вкладникам по депозитах за певний період часу; 2) величина відсотків, що сплачуються позичальниками банку за надання кредиту; 3) частина відсотків по облігаціях, які їх покупець повинен відшкодувати продавцеві при покупці облігаци.

Негоціація (Negotiation) -[як спосіб виконання акредитива] Виконуючий банк після перевірки документів і визнання їх відповідними умовам акредитива робить оплату документів, після чого вимагає відшкодування витрат у банку-емітента. Найчастіше негоціація супроводжується індосуванням тратти бенефіціара, платником за якою є банк-емітент, на користь виконуючого банку. Відшкодування виконуючому банку суми сплаченої бенефіціару відбувається після одержання банком-емітентом тратти і її погашень на користь індосанта, тобто виконуючого банку.

Негоціація тратт – купівля переказних векселів у міжнародних розрахунках. Непідтверджений акредитив - акредитив, при відкритті якого діє тільки зобов’язання банка-емітента.

Негоціація тратт – купівля переказних векселів у міжнародних розрахунках. Непідтверджений акредитив - акредитив, при відкритті якого діє тільки зобов’язання банка-емітента.

Незнижувальний залишок (НЗ) — мінімальна сума коштів Держателя на КР, що обумовлена в договорі Держателя з Банком, яка на строк дії ПК повинна залишатися на ПК й не може бути використана Держателем.

Неналежний отримувач – особа, якій без законних підстав зарахована сума переказу на її рахунок або видана їй у готівковій формі.
Наглядова рада -яка обирається загальними зборами акціонерів, контролююча діяльність правління акціонерного товариства.

Неплатоспроможність – нездатність учасника платіжної системи в строк, встановлений договором або визначений законодавством України, в повному обсязі виконати свої зобов'язання щодо переказу коштів.

Непокритий акредитив - акредитив, не забезпечений власними коштами наказодавця акредитива. Банк виставляє акредитив за умови пред’явлення ліквідної застави.

Непокритий акредитив - акредитив, не забезпечений власними коштами наказодавця акредитива. Банк виставляє акредитив за умови пред’явлення ліквідної застави.

Нерезиденти – фізичні особи – іноземці, особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання поза межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України; а також юридичні особи з місцезнаходженням поза межами України, які створені і діють згідно з законодавством іноземної держави.

Нерезиденти – фізичні особи – іноземці, особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання поза межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України; а також юридичні особи з місцезнаходженням поза межами України, які створені і діють згідно з законодавством іноземної держави.

Нетто -(від лат. netto - чистий) чиста маса (вага) товару без упаковки, чиста ціна товару з відрахуванням знижок, чистий прибуток з відрахуванням витрат.

Номінал -(від лат. nominalis - іменний) вихідне значення ціни, величина вартості від грошей і цінних паперів, зазвичай вказується на грошових знаках, цінних паперах.

Номінал, налЬна ціна, номінальна вартість — вартість, вказана на цінних паперах, паперових грошах, банкнотах, монетах.

Ностро (рахунки ностро) -(від італ. nostro conto - рахунок) банківські кореспондентські рахунки, тобто рахунки даної кредитної установи у банків-кореспондентів. На таких рахунках відбиваються взаємні платежі.

Нотаріальна контора -установа, у якому надаються нотаріальні послуги.

Нотаріус -посадова особа, має державну лізензію на заняття нотаріальної діяльністю.

О

Об'єкт (економічний) -(від латів. objectum) підприємства, організації, кошти й чинники виробництва, елементи соціальної сфери, які характеризуються як об’єкт, у якому зосереджена чи який спрямована економічна діяльність, які мають певний бік економічних інтересів і стосунків. Наприклад, виробничий, будівельний, соціальний об’єкти, об’єкт власності, фінансування об’єкта, створення обєкта, ліквідація обєкта, обєкт кредитування, обєкт страхування.

Облігація — вид цінного паперу (на пред'явника або іменний), за яким виплачується щорічний доход наперед встановленого розділу у формі певного відсотка номінальної вартості облігації.

Облігація – цінний папір, що випускається акціонерними товариствами і державою як боргове зобов’язання. Облігація підтверджує, що її власник вніс грошові засоби на придбання цінного паперу і цим самим вправі пред’явити її пізніше до оплати як боргове зобов’язання, яке організація, що випустила облігації, зобов’язана відшкодувати відповідно до вказаної на ній номінальній вартості.

Облікова ставка - ставка відсотка, який банки вилучають за позиками, що надаються депозитними установами.

Обліковий відсоток - відсоток, що вилучається банками із суми векселя при обліку векселів, тобто при настанні терміну платежу.

Облік векселя - купівля банком або спеціалізованою кредитною установою векселів до закінчення їх терміну.

Обмін -поширена економічна операція, одне з стадій відтворювального циклу, яка полягає у тому, що сама обличчя передає іншому річ, товар, одержуючи замість гроші або іншу річ.

Обмінний курс -ціна грошової одиниці країни, котре виражається у іноземній валюті. Розрізняють гнучкий (плаваючий) обмінний курс, який встановлюється внаслідок ринкових коливань, за умов вільного ринку купівлі-продажу валюти.

Оборотний капітал -найбільш рухлива частина капіталу підприємства, що на відміну від основного капіталу є легко трансформовуючимся в кошти. До обігового капіталу відносять грошову готівку, легкореалізованих цінних паперів, материально-производственные запаси, нереалізовану готової продукції, короткострокову заборгованість інших підприємств цього підприємства. Оборотний капітал інколи іменують оборотним фондом підприємства. З погляду бухгалтерського балансу оборотний капітал є перевищення поточних активів компанії за їхніми короткостроковими зобов’язаннями.

Оборотний капітал — частина виробничого капіталу, що повністю переносить свою вартість на заново створений продукт і повертається до виробника в грошовій формі в кінці кожного кругообігу капітану.

Оборотні засоби — грошові кошти підприємства, які використовуються для фінансування господарської діяльності.

Облігація – цінний папір, що випускається акціонерними товариствами і державою як боргове зобов’язання. Облігація підтверджує, що її власник вніс грошові засоби на придбання цінного паперу і цим самим вправі пред’явити її пізніше до оплати як боргове зобов’язання, яке організація, що випустила облігації, зобов’язана відшкодувати відповідно до вказаної на ній номінальній вартості.

Оборотні засоби -частину коштів виробництва, повністю споживана протягом виробничого циклу, включають зазвичай матеріали, сировину, паливо, енергію, напівфабрикати, запчастини, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів, що складають грошах. Вартість оборотних засобів виробництва визначається підсумовуванням вартостей їх окремих видів.

Овердрафт -(від анг. overdraft - понад план) особлива форма надання короткострокового кредиту клієнту банку разі, коли величина платежу перевищує залишок коштів у рахунку клієнта. І тут банк списує кошти з рахунки клієнти на обсязі, тобто автоматично надає клієнту позику суму, перевищує залишок коштів. Через війну овердрафту в банку утворюється, кажучи бухгалтерським мовою, дебетове сальдо. Право користування овердрафтом надається найнадійнішим клієнтам банку з договору, у якому встановлюється максимальна сума овердрафту, умови надання кредиту за овердрафту, порядок його погашення. Овердрафт відрізняється від позичок тим, що у погашення заборгованості направляються все суми, вступники сучасний рахунок клієнта.

Овердрафт — короткостроковий кредит, що надається банком у разі перевищення суми операції за ПК з урахуванням комісій банку, пов'язаних з проведенням операцій за ПК, над встановленим витратним лімітом.

Овердрафт - форма короткострокового кредиту, при якій Банк надає у використання Клієнту грошові засоби шляхом оплати платіжних доручень клієнта в розмірі, більшому ніж залишок коштів на поточному рахунку клієнта (на рахунку фіксується дебетове сальдо), але на суму, не більше, ніж попередньо визначений ліміт овердрафту. Погашення кредиту і відсотків проводиться Банком автоматично, за рахунок нарахувань на поточний рахунок Клієнта.

Овердрафт (overdraft; овердрафт) – короткостроковий кредит, який надається банком клієнту в разі перевищення суми операцій залишку коштів на його поточному/ картковому рахунку або встановленого ліміту кредитування.

Одиниця рахунку - грошова одиниця, в термінах якої призначаються ціни і ведуться розрахунки, наприклад, рубель Росії.

Оклад (посадовий) -розмір номінальною місячної зарплати, встановлений працівникові відповідно до яку він обіймав посадою. Оклад встановлюється відповідно до штатний розклад і посадовий виделкою, шкалою категорій. До посадовій окладу, зазвичай, встановлюються надбавки залежно від стажу роботи, кваліфікації, знання іноземних мов. Оклад у сумі з надбавками і можливими преміями з якості, терміновість виконання роботи, становить реальну зарплатню.

Олігополія -(від грецьк. oligos - малочисельний і poleo - продаю, торгую) панування невеликої кількості фірм та акцій компаній у виробництві певних товарів над ринком цих товарів.

Операційна система -система оперативного отримання, фіксації і методи обробки обліку-бухгалтерскої інформації про діяльність компанії та її підрозділів, функціонуюча як у документальної основі (здобуття влади та обробка документів), і з урахуванням повідомлень, повідомлень, переданих через засоби зв’язку.

Операційний час – частина операційного дня банку або іншої установи - члена платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, що мають бути оброблені, передані та виконані цим банком протягом цього ж робочого дня. Тривалість операційного часу встановлюється банком або іншою установою - членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.
Оренда -(від лат. arrendare — віддавати у найми) - надання майна господарем у тимчасове користування іншим особам на договірних умовах, за плату. Орендуючий майно, який одержує їх у оренду, називається орендарем, а котрий здає майно у найом — орендодавцем. Стосунки між орендарем і орендодавцем іменуються орендними.

Основні фонди -довго використовувані засоби виробництва, що у виробництві багато циклів, мають тривалі терміни амортизації. До основних засобів (фондам) відносять землю, виробничі будинку, споруди, машини, устаткування, прилади, інструменти, тобто фізичний капітал. Обсяг основних засобів обчислюється у грошах, у вигляді їхнього вартості. Через це кошти характеризують іноді як кошти, спрямовані на кошти виробництва.

Особовий рахунок - рахунок, що відкривається бухгалтерією або банком для обліку розрахунків з окремими особами. У такому рахунку відбиваються всі грошово-кредитні операції з даним клієнтом.

Ощадні вклади -грошові вклади фізичних осіб, населення, внесені для зберігання для одержання відсотків на ощадні банки і каси. СВІФТ автоматизовану систему здійснення міжнародних грошових розрахунків й платежів з допомогою комп’ютерів, і міжбанківських телекомунікацій. Створено в 1973 р. у Брюсселі представниками 240 банків 15 з метою спрощення та уніфікації міжнародних розрахунків.

Ощадні внески - грошові внески фізичних осіб, населення, внесені на зберігання з метою отримання відсотків в ощадні банки і каси.

Овердрафт - форма короткострокового кредиту, при якій Банк надає у використання Клієнту грошові засоби шляхом оплати платіжних доручень клієнта в розмірі, більшому ніж залишок коштів на поточному рахунку клієнта (на рахунку фіксується дебетове сальдо), але на суму, не більше, ніж попередньо визначений ліміт овердрафту. Погашення кредиту і відсотків проводиться Банком автоматично, за рахунок нарахувань на поточний рахунок Клієнта.

Операція РЕПО – це фінансова операція, яка складається з двох частин: В першій частині цієї операції, Клієнт продає Банку цінні папери; Одночасно Клієнт бере на себе зобов’язання викупити названі цінні папери у визначений строк або на вимогу Банка. Відкличний акредитив - акредитив може бути змінений або анульований наказодавцем без згоди бенефіціара.


П

POS-термінал – електронний пристрій, за допомогою якого держатель платіжної картки має змогу сплатити за товари, послуги або отримати готівку в касах уповноважених банків. В результаті проведеної операції, держатель картки обов'язкового отримує чек.

Пасив -(від латів. passivus — недіяльний) сукупність боргів, і зобов’язань підприємства (на противагу активу)

Пасивні операції (банків) -операції, з яких банки формують свої фінансові ресурси як власних, залучених і емітованих коштів на проведення кредитних та інших активних операцій. Ресурси комерційних банків формуються шляхом залучення засобів у формі вкладів терміном і поточні рахунки, емісії кредитних грошей, акцептно-авальних операцій, мнимих вкладів. Власні кошти банків створюються шляхом розміщення акцій, відрахувань від прибутку.

Пенсійний фонд — фонд, створений профспілкою, державною установою чи іншою організацією для виплати своїм працівникам пенсії.

Пенсія -(від латів. pensio — платіж) забезпечення, регулярні грошові виплати, надані громадянам під час досягнення певного віку, у зв’язку з інвалідністю, у разі втрати годувальника та інших передбачені законами випадках. Виплата пенсій здійснюється з допомогою пенсійного і страхового фондів, утворених як позабюджетних державних фондів і страхових, приватних пенсійних фондів підприємств.

Пеня -(від латів. poena — покарання) санкція як грошового штрафу, який накладається за виконання, прострочення грошових зобов’язань. Пеня зазвичай встановлюється як відсотка від суми простроченого зобов’язання і нараховується кожний день прострочення протягом визначеного періоду, після якого стягується разовий штраф.

Пеня (fine, penalty; пеня) – фінансова санкція за несвоєчасне виконання грошового зобов’язання.

Первинний ринок — ринок, на якому обертаються нові випуски цінних паперів, уперше введених в обіг.

Передплачені послуги (PrePaid) - дебетовий спосіб розрахунків з юридичними особами – операторами мобільного зв’язку, IP-телефонії, Інтернет і т.п. Використання передплачених послуг здійснюється шляхом придбання Платником цифрового коду електронного ваучера і його наступної активації сервісною службою оператора. Активація коду означає продовження терміну використання платником послуг оператора на визначений період залежно від номіналу коду.

Передплачені послуги (PrePaid) - дебетовий спосіб розрахунків з юридичними особами – операторами мобільного зв’язку, IP-телефонії, Інтернет і т.п. Використання передплачених послуг здійснюється шляхом придбання Платником цифрового коду електронного ваучера і його наступної активації сервісною службою оператора. Активація коду означає продовження терміну використання платником послуг оператора на визначений період залежно від номіналу коду.

Переказний вексель (Bill of Exchange, Draft) - безумовна пропозиція трасанта (кредитора), адресована трасатові (боржнику), сплатити третій особі (ремітентові) у встановлений термін зазначену у векселі суму. При виникненні такого грошового зобов'язання трасант виступає і кредитором стосовно боржника (трасатові), і боржником стосовно ремітента. Коли ж трасант виставляє передавльний вексель на трасат із пропозицією сплатити визначену суму самому трасантові, останній стає одночасно і ремітентом, а вексель служить інструментом, що регулює боргові відносини між ними.

Персональний ідентифікаційний номер (ПІН — код), відомий лише Держателю ПК і потрібний для його ідентифікації під час здійснення операцій з використанням ПК.

Підвищення обміного курсу — збільшення вартості національної валюти на ринках іноземних валют; зниження курсів іноземних валют.

Підтверджений акредитив - акредитив, при відкритті якого до зобов’язання банка-емітента додається зобов’язання третього банку.

Підтверджений акредитив - акредитив, при відкритті якого до зобов’язання банка-емітента додається зобов’язання третього банку.

Підтвердження акредитиву (Confirmation of Letter of Credit) - додавання іншим банком, відмінним від банку-емітента, зобов'язань на користь бенефіціара заплатити йому визначену суму чи акцептувати його тратти у випадку виконання ним всіх умов акредитива. Підтверджений акредитив містить найбільшу гарантію для продавця. Див. також Банківська комісія за підтвердження акредитива.

Підтверджуючий банк - банк, який додає своє власне платіжне зобов’язання до зобов’язання банка-емітента виконати платіж або акцептувати переказний вексель (тратту) або виконати негоціацію проти документів по безвідкличному акредитиву за умови надання документів відповідно до строків і умов акредитиву.

Підтверджуючий банк - банк, який додає своє власне платіжне зобов’язання до зобов’язання банка-емітента виконати платіж або акцептувати переказний вексель (тратту) або виконати негоціацію проти документів по безвідкличному акредитиву за умови надання документів відповідно до строків і умов акредитиву.

Пільги -переваги, додаткові права, надані певних категорій громадян або окремим організаціям, підприємствам, регіонам. Найчастіше такі переваги мають форму повного чи часткового звільнення з сплати податків (податкові пільги) і зажадав від внесення інших обов’язкових платежів (наприклад, безкоштовний проїзд у громадському транспорті), і навіть звільнення з виконання спільних всім обов’язків чи форму додаткових виплат (підвищені стипендії, пенсії, посібники).

ПІН-код (персональний ідентифікаційний номер) - секретний код, відомий лише власнику платіжної картки і необхідний для здійснення операцій із використанням платіжної картки.

ПІН-конверт — конверт, в якому знаходяться надруковані ПІН-коди.

Плаваюча процентна ставка (floating interest rate; плавающая процентная ставка) – процентна ставка за середньо-, і довгостроковими кредитами, розмір якої може змінюватись банком в односторонньому порядку та в строки передбачені умовами кредитного договору.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)