АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні джерела 7 страница

Читайте также:
  1. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  2. IX. Карашар — Джунгария 2 страница
  3. IX. Карашар — Джунгария 3 страница
  4. IX. Карашар — Джунгария 4 страница
  5. IX. Карашар — Джунгария 5 страница
  6. IX. Карашар — Джунгария 6 страница
  7. IX. Карашар — Джунгария 7 страница
  8. IX. Карашар — Джунгария 8 страница
  9. IX. Карашар — Джунгария 9 страница
  10. Августа 1981 года 1 страница
  11. Августа 1981 года 2 страница
  12. Августа 1981 года 3 страница

Тендерна гарантія (Tender / Bid Guaranty / Bond) - зобов'язання банку, видане за наказом продавця товарів або послуг, що беруть участь у тендері, на користь сторони, що організовує тендер, виплатити останній визначену суму при відмові продавця поставити товари чи послуги у випадку, якщо ним виграно тендер.

Термін дії - (векселі, договора, кредита) період, протягом якого цінний папір, документ, договір, угоду зберігають чинність. Позичка надання однією особою грошей, або тих матеріальних цінностей іншій юридичній особі у вигляді позики, боргу за умов повернення певний строк зі сплатою винагороди (позичкового відсотка) користування наданими засобами

Термінальне обладнання — електронний прилад, який при відповідних настройках дозволяє зчитувати та заносити інформацію на чіп ПК, при необхідності здійснювати авторизацію Держателя, та використовується для проведення операцій поповнення балансів інструментів ПК, розрахунків за товари (надання послуг, виконання робіт) за допомогою ПК та формування квитанцій за проведеними операціями і відвантаженню даних про них в Банк для подальшої обробки.

Товар — продукт праці, призначений для продажу.

Товариство — форма організації бізнесу для одержання прибутку. Складається з двох чи більше власників.

Товариство з необмеженою відповідальністю — компанія, в якій усі партнери мають необмежену відповідальність за майбутніми зобов'язаннями.

Товариство з обмеженою відповідальністю — компанія, де один або кілька партнерів можуть мати обмежену відповідаіьність за умови, що хоча б один партнер має необмежену відповідальність.

Товарообіг — загальний обсяг виручки від реалізації продукції фірми.

Товаросупроводжувальні документи (Shipping Documents) - документи, що слідують разом з вантажем від відправника вантажу до вантажоодержувача, що містять усі необхідні дані про товар і умови контракту, на підставі яких вантажоодержувач приймає постачання товару. До основних товаросупроводжувальних документів відносяться: Комерційний рахунок, Відвантажувальна специфікація, Сертифікат якості, Сертифікат походження, Товаротранспортна накладна, Пакувальний лист (див. відповідні статті).

Торговець — суб'єкт підприємницької діяльності, який, відповідно до договору з еквайром або платіжною організацією, приймає до обслуговування ПК з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг (включаючи послуги з видачі грошей у готівковій формі, що надаються банками та іншими установами).

Трансакція – (1) інформація в електронній формі про окрему операцію із застосуванням платіжної картки, яка сформована за результатами її виконання.
(2) переказ грошей, що виконується електронними засобами системи термінових переказів за ініціативою учасника системи термінових переказів.

Трансакція — це інформація в електронній формі про окрему операцію, яка здійснена з використанням ПК.

Трансферабельний акредитив (Transferable Letter of Credit) - акредитив, за яким бенефіціар може передати право використання акредитива, тобто проведення відвантаження й одержання виторгу, одному чи декільком іншим особам (бенефіціарам).

Трансферабельний акредитив (переказний) - акредитив, який може бути переказаний продавцем (першим бенефіціаром) на користь субпідрядника (другого бенефіціара).

Трансферабельний акредитив (переказний) - акредитив, який може бути переказаний продавцем (першим бенефіціаром) на користь субпідрядника (другого бенефіціара). Трасант може бути одночасно і ремітентом. Переказний вексель виписується (виставляється) і підписується не боржником, а кредитором.

Трансферт (трансфер) - (франц. transfer! - передача) має такі значення: переказ грошей-з однієї фінансової установи в іншу або з однієї країни в іншу; перерахування; письмовий переказ, наказ банку своєму кореспонденту видати певну суму грошей вказаній у трансферті особі; перенесення суми з одного рахунку на інший; переказ грошей з однієї фінансової установи в іншу; переказ іноземної валюти або золота з однієї країни в іншу; передача прав володіння іменними акціями, що переходять за передатним надписом від одного акціонера до іншого, що реєструється у спеціальній книзі акціонерного товариства.

Трансфертні операції - це операції щодо переводу грошових коштів. Трансфертні операції включають у себе і трансфертні платежі, тобто всі виплати, що здійснюються державою в особі уряду громадянам (пенсії, субсидії, допомога з безробіття, допомога на дітей і т. п.), які не є платою за які-небудь поточні трудові послуги, що купуються державою в особі уряду.
Трансакція - банківська операція, переказ грошових коштів (у тому числі за кордон) для яких-небудь цілей.

Тратт (Draft) - Див. Переказний вексель.

Тратта (переказний вексель) - один з основних розрахункових документів (у тому числі й у внутрішній торгівлі), що представляє безумовний письмовий наказ векселедержателя (трасанта) платнику (трасату) про оплату названої у векселі суми грошей третій особі (ремітенту) в названий строк.
Трасант може бути одночасно і ремітентом. Переказний вексель виписується (виставляється) і підписується не боржником, а кредитором.

Тратта (переказний вексель) - один з основних розрахункових документів (у тому числі й у внутрішній торгівлі), що представляє безумовний письмовий наказ векселедержателя (трасанта) платнику (трасату) про оплату названої у векселі суми грошей третій особі (ремітенту) в названий строк.

 

У

Узанс - правило, що фактично встановилось у торгових відносинах, і використовується для визначення бажання сторін, що домовляються, але не знайшло прямого виразу в угоді.

Уніфіковані правила та звичаї для документарних акредитивів (Uniform Rules and Customs for Documentary Credits) Публікація МТП № 500, Редакція 1993р. - правила, розроблені Міжнародною торговельною палатою, застосовуються до всіх документарних акредитивів (включаючи резервні акредитиви, у тому ступені, у якому вони можуть бути до них застосовні) і є обов'язковими для всіх зацікавлених сторін, при відсутності прямо вираженої угоди про інше. Вони включаються в кожен документарний акредитив шляхом прямої вказівки в ньому, що даний акредитив регулюється Уніфікованими правилами та звичаями для документарних акредитивів.

Уніфіковані правила та звичаї для документарних акредитивів (Uniform Rules and Customs for Documentary Credits) Публікація МТП № 600, Редакція 2007р. - набрали чинностi з 1 липня 2007 року і діють поряд iз правилами UCP500, редакції 1993 р. Нова редакція Уніфікованих правил UCP600 - результат трирiчної праці робочої групи, створеної Комісією з банківської техніки й практики МТП. UCP600 відображають новітні тенденції у галузі акредитивного бізнесу, враховують рішення, прийняті на засіданнях Банківської комісії МТП зі спірних питань застосування попередньої редакції UCP 500, спрямовані на популяризацію використання акредитивів у міжнародній торгівлі.

Управління -свідоме цілеспрямоване вплив із боку субєктів, органів на покупців, безліч економічні об'єкти, що здійснюється з метою направити їх дії та отримати бажані результати

Управління активами -діяльність фірми по прибутковому (з мінімальним ризиком) розміщення власних і залучених коштів

Установа -орган управління, структурі державної влади (державна установа), виконує функції, покладені на держава, частина державної машини.

 

Ф

FIDR – це процентна ставка по строкових депозитах фізичних осіб у валюті тотожній Валюті Кредиту, що розміщені в Банку на строк в 366 днів, з виплатою процентів після закінчення строку дії депозитного договору. В залежності від зміни вартості кредитних ресурсів на фінансовому ринку України ставка FIDR може змінюватись (збільшуватись чи зменшуватись) в порядку передбаченому Сторонами у Кредитному договорі.

Фактори виробництва — економічні ресурси: земля, праця, капітал, підприємницькі здібності.

Факторинг -(анг. factoring від factor - агент, посередник) вид фінансових послуг, які надають комерційними банками, їх дочірніми фактор-фірмами дрібним та середнім фірмам (клієнтам). Суть послуг у тому, що фактор-фірма отримує в клієнта декларація про стягнення боргів, і частково оплачує своїх клієнтів вимоги до боржникам, тобто повертає борги обсягом від 70 до 90% боргу, до терміну їхніх оплати боржником. Решта боргу з відрахуванням відсотків повертається клієнтам після погашення боржником всього боргу. Через війну клієнт фактора-фірми має можливість швидше повернути борги, про що він виплачує фактор-фірмі певні проценти. При здійсненні факторингу клієнт передає свого права отримання боргу від боржника фактор-фірмі. Факторинг виник у XVI-XVII ст. як операція торгових посередників, та був придбав форму кредитування

Факторинг - вид фінансових послуг, що надаються комерційними банками, їх дочірніми банками-факторами малим і середнім фірмам (клієнтам). Суть послуг полягає на тому, що банк-фактор купує у клієнта право на стягнення боргів і частково оплачує своїм клієнтам вимоги до їх боржників, тобто повертає борги у розмірі від 70 до 90% боргу, до настання терміну їх оплати боржником. Інша частина боргу за вирахуванням відсотків повертається клієнтам після погашення боржником усього боргу. В результаті клієнт банка-фактора отримує можливість швидше повернути борги, за що він виплачує банку-фактору певний відсоток. При здійсненні факторингу клієнт передає своє права на отримання боргу від боржника банку-фактора.

Факторинг - вид фінансових послуг, що надаються комерційними банками, їх дочірніми банками-факторами малим і середнім фірмам (клієнтам). Суть послуг полягає на тому, що банк-фактор купує у клієнта право на стягнення боргів і частково оплачує своїм клієнтам вимоги до їх боржників, тобто повертає борги у розмірі від 70 до 90% боргу, до настання терміну їх оплати боржником. Інша частина боргу за вирахуванням відсотків повертається клієнтам після погашення боржником усього боргу. В результаті клієнт банка-фактора отримує можливість швидше повернути борги, за що він виплачує банку-фактору певний відсоток. При здійсненні факторингу клієнт передає своє права на отримання боргу від боржника банку-фактора.

Фізична особа – людина, яка бере участь в економічній діяльності, виступає у якості повноправного суб’єкта цієї діяльності. До фізичних осіб відносять громадян даної держави, іноземних громадян, осіб без громадянства, які діють в економіці у якості самостійних суб’єктів, мають право особисто проводити певні господарські операції, регулювати економічні відносини з іншими особами й організаціями, вступати у відношення з юридичними особами.

Фізична особа – людина, яка бере участь в економічній діяльності, виступає у якості повноправного суб’єкта цієї діяльності. До фізичних осіб відносять громадян даної держави, іноземних громадян, осіб без громадянства, які діють в економіці у якості самостійних суб’єктів, мають право особисто проводити певні господарські операції, регулювати економічні відносини з іншими особами й організаціями, вступати у відношення з юридичними особами.

Фізичне обличчя -громадянин, людина, що у економічної діяльності, що у ролі повноправний суб’єкт цієї бурхливої діяльності. До фізичних осіб відносять громадян цієї країни, іноземних громадян, осіб без громадянства, що діють у економіці ролі самостійних постатей, мають право особисто проводити певні господарські операції, регулювати економічні відносини з іншими особами та організаціями, розпочинати відносини з юридичних осіб. Фізична особа діє від власного імені, вже не потребує створенні та реєстрації фірми, підприємства, що необхідно юридичних осіб

Фіксований валютний курс — офіційно встановлене співвідношення між національними валютами.

Фінансова система -сукупність законів, правил, норм, регулюючих фінансову діяльність й зав’язуванні фінансових відносин держави (грошова система, система фінансових установ)

Фінансове планування — процес оцінки потреб фірми в грошових ресурсах і вирішення того, як саме задовольнити ці потреби.

Фінансовий ли3инг -договір про лізинг, за яким лізингоотримувач виплачує лізинговій компанії протягом періоду дії договору суму, рівну повної вартості амортизації і частки прибуток від використання устаткування, одержуючи право викупу устаткування по залишкової вартості після закінчення терміну дії договору, повернення устаткування чи продовження договору

Фірма -(італ. firma) саме під назвою підприємства, компанії, господарського суспільства, комерційної організації

Фірма — підприємство, яке має права юридичної особи.

Фондова біржа -організований, регулярно функціонуючий ринок цінних паперів. Фондові біржі покликані: мобілізувати тимчасово вільні кошти підприємств та населення у вигляді продажу їм цінних паперів, сприяти переміщенню грошового капіталу між різними економічними суб’єктами

Форс-мажорні обставини -надзвичайні, нездоланні, які залежать від волі і потрібна дій учасників економічного угоди обставини, у зв’язку з якими учасники неспроможні виконати взяті ними зобов’язання. До форс-мажорних обставинам відносять: пожежі, землетрусу, повені, інші стихійними лихами. Виникнення форс-мажорні обставини звільняє учасника, виконавця договору з відповідальності у виконанні прийнятих ним зобов’язань

Франчайзер -«батьківські» компанії, які укладають договір із дрібними фірмами, «дочірніми» компаніями, бізнесменами (франчайзінг) на право, привілей діяти від імені франчайзера. У цьому дрібна фірма зобов’язана здійснювати свій бізнес лише у формі, продиктованої великий фірмою, протягом визначеного часу й у певному місці. Натомість франчайзер зобов’язується постачати франчайзера товарами, технологією, надавати всіляке сприяння бізнесі.

 

Х

Холдинг -(холдинг-компания) корпорація, компанія, головного підприємства, управляюча діяльністю чи контролює діяльність інших підприємств, компаній. У зарубіжній практиці холдингова компанія вже посідає провідне становище завдяки володіння пакетом акцій контрольованих нею підприємств, фірм. У цьому сама холдингова компанія може володіти власним виробничим потенціалом і займатися виробничої діяльністю.

Хронологія економічного циклу -тимчасової перелік дат і подій, що відбивають вищі (піки), нижчі (підошви), поворотні крапки й інші елементи фаз економічного циклу.

Хронометраж - вимір витрат робочого дня, витрачених працівником виконання окремих трудових операцій із метою визначення трудомісткості операцій, робот.

 

Ц

Цент -(гол. cent, від лат. centum - сто) розмінна монета і рахунково-грошова одиниця США, Австралії, Канади, Нової Зеландії й інших країнах, рівна сотої частці долара

Центральний банк — банк, основною функцією якого є контроль за кількістю грошей в обігу даної країни.

Центральний банк -головний державний банк країни, наділений особливі функції, особливо правом емісії грошових знаків та митного регулювання діяльності комерційних банків. Центральний банк є «банком банків», органом, що допомагають державі, уряду налагоджувати грошове звернення, управляти бюджетом. Основними функціями є емісія грошей, зберігання золотовалютних резервів держави, кредитування і ведення рахунків комерційних банків та уряду, регулювання грошового звернення, контролю над діяльністю кредитних установ

Ціна — кількість грошей (інших товарів та послуг), які виплачуються чи отримуються за одиницю товару чи послуги.

Ціна -фундаментальна економічна категорія, що означає кількість грошей, протягом якого продавець згоден продати, а покупець готовий купити одиницю товару. Ціна певної кількості товару становить його, тому правомірно говорити про ціну як грошової ціні одиниці товару. Що стосується, коли одиниця цього товару обмінюється на певну кількість іншого товару, кількість стає товарної ціною певного товару. Щоб самому отримати досить повне уявлення ціну як і справу багатогранної економічної категорії, необхідно засвоїти такі поняття, як ціна продавця, ціна покупця

Цінні папери - грошові чи товарні документи, що надають їх володарю майнових прав право отримання певних грошових сум, доходів. До грошовим цінних паперів відносять облігація, векселі, грошові чеки. До товарним цінних паперів, що закріплює речові права їхніх власників, права власності, ставляться коносаменти (товарні накладні), складські свідоцтва. Особливе місце серед цінних паперів займають акції, які дають як грошові, і майнових прав. Цінні папери може бути об’єктом купівлі-продажу

Цінні папери — документи, що містять майнові права, які дають право на отримання певної частини доходу. До них належать акції, облігації, векселі.

Ціноутворення -процес освіти, формування ціни товари та, характерне передусім методами, способами встановлення цін цілому, стосовними до всіх товарів. Розрізняють дві основні системи ціноутворення: ринкове ціноутворення з урахуванням взаємодії попиту й пропозиції і централізований державний ціноутворення з урахуванням призначення цін державними органами. При витратному ціноутворенні основою формування ціни кладуться витрати виробництва та звернення.

 

Ч

Чартер -(анг. charter - зафрахтувати судно) договір між власником, транспортного засобу і наймачем про оренду транспортного засобу (судна, літака) або його частини в визначений термін чи один рейс

Чек -(амер. cheek) одне із поширених видів цінних паперів, які мають грошовий документ встановленої форми. За своєю суттю чек є безумовне розпорядження, наказ чекодавця (особи, що чек) банку чи іншому кредитному установі виплати власникові чека (особі, якому видано чек) зазначеної суми. Ця ж сума звільняє з чекового рахунки чекодавця у банку і перекладається чи видається банком чекоотримувачу. Така чекова операція попередньо передбачена чековим договором між банком і чекодавцем. Банк може оплатити чеки й у рахунок кредиту чекодавцеві. Чеки бувають іменні (виписані на певну особу), ордерні (виписані на користь якогось особи) або пред’явницькі (на пред’явника). Чеки дійсні протягом визначеного терміну. Для розрахунку між банками використовуються банківські чеки

Чек — грошовий документ встановленої форми, що містить наказ чекодавця кредитній установі про видачу тримачеві чека вказаної у ньому суми.

Чекова книжка -з’єднані як книжки, зазвичай на 25 аркушів, чекові формуляри, бланки чеків, видані банком власнику чекового рахунок у банку. Чекова книжка є інструментом чекового звернення, засіб розпорядження чековим рахунком у банку. Використовуючи чекову книжку, поділяючи в окремі чеки і пред’являючи їх до оплати, клієнт може знімати потрібну йому суму із рахунку і реально отримувати її готівкою або розплачуватися безпосередньо чеками коїться з іншими особами.

Чистий прибуток — частина балансового прибутку, яка залишається в розпорядженні підприємства, установи після сплати платежів до бюджету.

 

Ш

Штамп -(від італ. stampa - печатку) прямокутна чи іншого форми печатку, у якій зазвичай вказується назва установи, його адресу, телефони. Така печатка використовується для штампування документів, що виходять з установи листів, доводок.

Штраф -(від ньому. strafe - покарання) грошове покарання як стягнення з винного певної суми.

Штраф — плата за порушення однією зі сторін договірних зобов'язань.

Штрафні санкції -передбачені договором, документально зафіксовані види й рівні штрафу, стягнутого з осіб, які порушили їхні умови, зобов’язання в контракту. Найчастіше штрафні санкції передбачаються за виконання чи повне невиконання замовлення, недотримання графіка робіт, низьку якість продукції, товарів, послуг, заподіяння інших напрямів шкоди, збитків.

Ю

Ювілейні монети -пам’ятні монети, випущені на вшанування історичних подій, осіб, або як раритету

Юридична адреса -офіційно зареєстрована адреса юридичної особи, занесена до реєстру, зафіксована при реєстрації

Юридична особа -організація, установа, підприємство, фірма, виступає як єдиного, самостійного носія прав і обов’язків, основна прикмета юридичної особи: 1) незалежність його існування від входячих у його склад окремих осіб

Юридична особа — організація, фірма, корпорація, для яких характерні такі ознаки, встановлені законодавством: а) незалежність існування юридичної особи від окремих членів, які входять до її складу і можуть змінюватися; б) наявність у неї власного майна; в) право купувати, користуватися і розпоряджатися власністю; г) право від свого імені бути позивачем і відповідачем у суді; д) самостійна майнова відповідальність.

Юридична особа – організація, підприємство або об’єднання різних форм власності, яке по закону є суб’єктом громадянських прав і обов’язків. Юридичні особи володіють майном, окремим від майна учасників, можуть від власного імені купувати майнові та немайнові права та обов’язки, укладати договори, виступати як позивачі і відповідачі у суді, арбітражі та третейському суді. Правоздатність юридичної особи визначається цілями, зафіксованими в його статуті. Юридична особа має свою фірмову назву, статут, юридичну адресу, а також печатку і розрахунковий рахунок у банку. Юридична особа проходить державну реєстрацію і вноситься в державний реєстр.

Юрисконсульт -постійний консультант підприємства, організації, фірми з правових питань, захисник інтересів своєї організації в судових та інших інстанціях.

 

Я

Ярмарок - з'їзд торгових і промислових організацій, комерсантів, промисловців.

Ярмарок оптовий -(нім. jahrmarkt) великий регулярний чи разовий (щорічний) ринок товарів широкого споживання, у якому зосереджені і виставляються різноманітні товари ознайомлення із нею потенційних покупців і укладання оптових торгових угод з виставлених зразкам. На ярмарках-продажах після завершення демонстрації виставлені зразки часто продаються. Найбільші міжнародні ярмарки проводять у Парижі, Торонто, Дамаску, Лейпцигу

Ярмарок роздрібний торговий - тимчасовий чи діючий постійно (щодня) торг, дозволений місцевою владою у певному місці, на який представники підприємств й потужні приватні торговці, переважно човники, звозять різні товари на продаж.

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основні джерела

1. Закон України „ Про банки і банківську діяльність” (з змінами),1991

2. Закон України „Про Національний банк України” (з змінами),1999

3. Закон України „ Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”.1994

4. Закон України „Про платіжну систему та переказ коштів в Україні,2001

5. Декрет КМ України” Про систему валютного регулювання і валютного контролю”(з змінами),1993

6. Постанова Правління НБУ „ Про затвердження Положення про валютний контроль”,2000

7. Інструкція про відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах (Постанова Правління НБУ від12.11.03 №492)

8. Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (Постанова Правління НБУ від 15.12.06 №637

9. Інструкція НБУ” Про касові операції в банках України” від 14.08.03 №337.

10. Інструкція НБУ” Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті від 21.01.04 №22

11. Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою (Постанова Правління НБУ від 10.08.05 №281)

12. Інструкція НБУ „ Про переміщення готівки, банківських металів через митний кордон України ((Постанова Правління НБУ від 27.05.2000 №148)

13. Інструкція НБУ „ Про порядок регулювання діяльності банків в Україні”(Постанова Правління НБУ від 28.01.2001 №368).

14. Положення про організацію операційної діяльності в банках України (Постанова Правління НБУ від 18.06.03 №254).

15. Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами. (Постанова Правління НБУ від 03.12.03 №516).

16. Методичні рекомендації щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України. (Постанова Правління НБУ від 02.08.04 №361).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)