АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

САМОСТІЙНА ТА ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

Читайте также:
  1. Бюджет часу викладачів, учнів та студентів
  2. Ветеринарно-просвітницька робота
  3. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  4. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  5. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  6. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  7. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  8. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  9. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  10. Військово-соціальна робота у ЗС України
  11. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  12. Для студентів

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів

 

 

з дисципліни “Філософія”

 

для студентів 1,2 курсу
найменування галузі 0305 – Економіка та підприємництво
напряму підготовки 6.030510 – Товарознавство і торговельне підприємництво
найменування галузі 0513 – Хімічна технологія та інженерія
напряму підготовки 6.051301 – Хімічна технологія (Хімічна технологія неорганічних речовин)
напряму підготовки 6.051301 – Хімічна технологія (Хімічна технологія органічних речовин)
напряму підготовки 6.051301 – Хімічна технологія (Текстильна хімія і опоряджувальні виробництва)
найменування галузі 0516 – Текстильна та легка промисловість
напряму підготовки 6.051601 – Технологія та дизайн текстильних матеріалів (Технологія та дизайн тканин)
напряму підготовки 6.051601 – Технологія та дизайн текстильних матеріалів (Прядіння натуральних і хімічних волокон)
напряму підготовки 6.051602 – Технологія виробів легкої промисловості
найменування галузі 0517 – Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції
напряму підготовки 6.051701 – Харчова технологія та інженерія (Технології продуктів бродіння і виноробства)
напряму підготовки 6.051701 – Харчова технологія та інженерія (Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів)
факультету технології та дизайну

 

Херсон 2014


Методичні рекомендації та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів з дисципліни «Філософія» для студентів факультету технології та дизайну напрямів підготовки 6.030510 – Товарознавство і торговельне підприємництво; 6.051301 – Хімічна технологія (Хімічна технологія неорганічних речовин); 6.051301 – Хімічна технологія (Хімічна технологія органічних речовин); 6.051301 – Хімічна технологія (Текстильна хімія і опоряджувальні виробництва); 6.051601 – Технологія та дизайн текстильних матеріалів (Технологія та дизайн тканин); 6.051601 – Технологія та дизайн текстильних матеріалів (Прядіння натуральних і хімічних волокон); 6.051602 – Технологія виробів легкої промисловості; 6.051701 – Харчова технологія та інженерія (Технології продуктів бродіння і виноробства); 6.051701 – Харчова технологія та інженерія (Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів).

 

Укладачі: к.філос.н., доцент Романовський О.О.,

к.істор.н., доцент Кругла Н.А.,

к.істор.н., доцент Ватуля Ю.О.,

старший викладач Владімирова Л.А.

кількість сторінок 22.

 

 

Рецензент: д.політ.н., професор Семенченко Ф.Г.

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри

філософії, політології і права

протокол № 6 від «13» січня 2014р.

 

Зав. кафедри_____________Семенченко Ф.Г.

 

Відповідальна за випуск Момоток О.М.

 

ВСТУП

Філософія як фундаментальна дисципліна у той самий час є складовою частиною широкого кола філософських дисциплін, які згідно з державними стандартами вищої освіти в Україні повинні обов’язково вивчати студенти всіх факультетів та форм навчання. Адже в сучасних умовах все більше зростають вимоги до знань студентів у галузі суспільно-гуманітарної підготовки.

Філософія як складне духовне утворення і суспільно-історичне явище життя людей не завжди вкладається в одно значні визначення і характеристики. Актуальність численних проблем, які мають філософське підґрунтя, визначається тим, що для їх розв’язання потрібне наукове світобачення і світорозуміння.

У формуванні останніх важлива роль належить викладачам філософії, їх знанням і переконанням. Студенти повинні глибоко опанувати курс філософії, чітко розуміти і орієнтуватися в складній сучасній плюралістичній філософській ситуації, зважаючи на те, що кількість філософських напрямів зростає. Останнє викликане особливостями ситуації культури постмодерну, яка має глибоке філософське підґрунтя. Саме тому плюралізм філософування підриває корені тисячоліттями існуючої філософської культури.

Філософія – це складний соціально-культурний феномен, властивий історії людства на всіх етапах її розвитку, і тому потребує ґрунтовного наукового вивчення. Оволодіння конкретно науковими знаннями також є необхідною умовою зростання рівня освіченості та культури фахівця будь-якого профілю, якщо ці знання спираються на систему філософсько-світоглядних ідей і цінностей особистості.

Навчальний курс „Філософія” дозволяє студентам здобути необхідні систематизовані знання з філософії, психології, соціології та релігії.

2.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Філософія» є формування системи світоглядних знань про буття людини, найістотніші взаємовідносини з природою, суспільством і духовним життям у всіх основних формах його існування.

 

2.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Філософія» є:

- розширення кола знань про людину, природу, суспільство, культуру, цивілізацію;

- ознайомлення студентів із дослідженнями світової та української філософської думки, творчістю та особистостями видатних мислителів давнини і сучасності, основними філософськими школами та напрямками у їх історичному, простір, час, основні закономірності руху та розвитку, рівні, види та історичні типи світогляду, свідомість та її структуру;

- ознайомлення з основами теорії пізнання, філософською методологією та методологією наукових досліджень, колом проблем філософської аксіології та антропології;

- підвищення культурно-освітнього рівня, ерудиції та загальної культури мислення шляхом демонстрації концепцій світобудови та множини підходів до визначення сутності буття та місця людини в ньому, розгляду різних космологічних та космогонічних теорій, визначення характерних рис основних соціокультурних парадигм тощо;

- закріплення навичок аналітичного мислення, розвиток вміння висловлювати та аргументувати власні думки, міркувати послідовно та логічно правильно, вести діалог і полеміку;

- світоглядна підготовка, яка передбачає не лише передачу знань, але й формування філософського світосприйняття, гуманістичних ціннісних настанов та орієнтацій, ідеалів добра та справедливості, а також національної самосвідомості.

 

2.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати:

- предмет, структуру, категоріальний апарат і науковий статус філософі етапи розвитку світової філософії, історію виникнення та розвитку вітчизняної філософської думки;

- основний зміст усіх розділів, напрямки історико-філософської думки, класичну і сучасну вітчизняну та світову філософію;

- особливості філософського способу мислення, основні філософськи принципи та першоджерела.

вміти:

- ідентифікувати філософськи тексти з певними поглядами;

- на основі ґрунтовного, фундаментального знання філософії опанувати самостійний стиль мислення;

- засвоїти специфіку філософського осягнення дійсності;

- аргументовано формулювати свою власну світоглядну позицію;

- застосувати набуті знання при аналізі наглядних проблем сьогодення, розуміння суспільства як само організованої системи;

- трансформувати філософські знання на проблеми економічної теорії й практики, аналізувати соціально-економічні проблеми буття;

- ставити питання філософського рівня, аналізувати їх і акумулювати їх в рефератах, виступах на семінарах, доповідях та наукових студентських конференціях.

 

 

САМОСТІЙНА ТА ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

Обов’язкові види і форми самостійної роботи студентів

Обов’язкова самостійна робота студентів передбачає самостійне вивчення окремих теоретичних питань тем дисципліни, а також підготовку до проведення занять в малих групах.

Індивідуальна робота є однією з форм самостійної роботи студентів, яка передбачає створення умов для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів і має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти одержують в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці.

Обов’язкова індивідуальна робота передбачає аналіз практичних ситуацій та складання по одній доповіді за кожен змістовий модуль згідно запропонованих загальних тем. Методичні рекомендації до написання індивідуальної роботи додаються окремо до робочої програми.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)