АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Елементи рухів в процесі різання

Читайте также:
  1. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  2. Адвокат як правозахисник і представник у цивільному процесі.
  3. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  4. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  5. Взаємозв’язок господарських процесів
  6. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  7. Вплив кутів різцям на процес різання.
  8. Головні елементи українського військового мистецтва, сформовані у війнах княжих часів
  9. Грошова система, її елементи і типи
  10. Діяльність нетрадиційних релігійних рухів (НРР) у сучасній Україні
  11. Дослідження функцій координації рухів.
  12. Економічна система: сутність, структурні елементи і критерії класифікації.

Зняття стружки і утворення обробленої поверхні відбуваються в процесі руху леза щодо заготівки. Розрізняють головний рух різання Dr і рух подачі Ds (рисунок 1.1), а при ротаційному точінні також дотичний рух .

Головний рух різання Dr – це рух, який здійснюється з найбільшою швидкістю, може повідомлятися лезу або заготівці і бути поступальним або обертальним. Швидкість V даної точки ріжучого леза щодо заготівки при головному русі різання називають швидкістю головного руху різання.

Рух подачі Ds – це рух, який розповсюджує процес обробки на всю поверхню заготівки. Рух подачі Ds призначено для переміщення леза або заготівки, що забезпечує відділення стружки на всій оброблюваній поверхні.

Рисунок 1.1 – Елементи руху в процесі різання

 

Вектори швидкості V при обточуванні показані на рисунку 1.1.

Залежно від напряму розрізняють подовжнє, поперечне, вертикальне і інші рухи подачі. Воно може бути також безперервним або переривистим (дискретним), прямолінійним поступальним, обертальним або криволінійним. Швидкість руху подачі позначають Vs. Напрями швидкостей результуючого руху Ve і рухи подачі Vs в робочій площині щодо швидкості головного руху різання V визначають кутом швидкості різання η і кутом подачі μ відповідно. Якщо відомі швидкість головного руху V і діаметр заготівки D, то число оборотів заготівки або шпинделя верстата в хвилину визначається по формулі

(1.1)

Відстань S, пройдену даною точкою леза уздовж траєкторії руху подачі Ds за певний цикл руху, називають подачею. Подачу, відповідну одному обороту інструменту або заготівки, називають подачею на оборот SO (мм/об). Подачу, відповідну одному ходу або одному подвійному ходу, називають подачею на хід SX (мм/хід) або подачею на подвійний хід S2X. При використанні багатолезових інструментів подачу, відповідну повороту інструменту на один кутовий крок зубів, називають подачею на зуб SZ (мм/зуб). Також використовується і подача хвилинна SХВ (мм/хв):

 

SХВ= SZ∙Z∙n (1.2)

 

Глибиною різання t називається відстань між оброблюваною і обробленою поверхнями, зміряна в перпендикулярному напрямі до останньої. Вимірюється в міліметрах. При зовнішньому подовжньому точінні глибина різання рівна напіврізниці діаметрів заготівки до і після обробки її різцем за один прохід:

(1.3)

Отже, швидкість різання, подача і глибина різання є параметрами режиму різання.

 

 

Питання для перевірки знань

1. Що вивчає наука про різання матеріалів?

2. На які види підрозділяється різання матеріалів?

3. Що є основним завданням теорії різання?

4. Знати загальні поняття та визначення в теорії різання.

5. Які існують види обробки матеріалів? Інструмент, устаткування та оброблювальні поверхні для кожного виду.

6. Як класифікується різальний інструмент?

7. Що називається головним рухом різання і яким воно буває? (*)

8. Що називається рухом подачі? (*)

9. Які параметри відносяться до режиму різання? (**)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)