АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Газорозрядний метод

Читайте также:
  1. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  2. I. Методические основы
  3. I. Предмет и метод теоретической экономики
  4. II. Метод упреждающего вписывания
  5. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ
  6. II. Методы непрямого остеосинтеза.
  7. II. Проблема источника и метода познания.
  8. II. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА ДИСЦИПЛИНЫ
  9. III. Методологические основы истории
  10. III. Предмет, метод и функции философии.
  11. III. Социологический метод
  12. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»

Газорозрядний метод вимірювань максимальних значень постійних, змінних і імпульсних напруг грунтується на виникненні самостійного газового розряду (пробою) в електричному полі. При дотриманні нормованих зовнішніх умов, а також заданих розмірів та форми електродів, існує стабільна залежність між напругою пробою і відстанню між електродами. Для повітря при атмосферному тиску напруженість електричного поля, при якій настає пробій, складає 30 кВ/см.Найбільшого розповсюдження для таких вимірювань набули кульові розрядники зі сферичними електродами (рис.2.12), для яких складено таблиці розрядних напруг в залежності від діаметрів куль і відстаней між ними. Для обмеження струму при пробої розрядника використовується обмежувальний резистор з опором R =104…106 Ом. Опір і ємність розрядника утворюють дільник напруги з коефіцієнтом ділення, що залежить від частоти. Необхідно, щоб у всіх випадках коефіцієнт ділення відрізнявся від одиниці, тобто щоб справджувалась рівність R <<1/(ω C), де ємність С кульового розрядника знаходиться за формулою:

, (2.19)

де l – відстань між електродами, м; k – поправочний множник, що залежить від відношення l до радіуса кулі.

Для врахування відмінності зовнішніх умов від нормальних вимірювана напруга визначається за формулою:

, (2.20)

де U Т – табличне значення вимірюваної напруги (за нормальних умов); р – тиск повітря, Па; t – температура, ˚С.

Вимірювання високих і надвисоких напруг за допомогою кульових розрядників є одним з найстаріших і не надто точних (похибка 2…10%), однак, тим не менше, найрозповсюдженішим методом вимірювання в лабораторних умовах, що пояснюється його відносною простотою і практично необмеженою верхньою межею вимірювань.

 



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)